Šutaj Eštok a Kaliňák kritizovali redaktorku BBC: Šírite lži, overujte si zdroje

TK po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Ministri na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády po atentáte na premiéra Roberta Fica. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na tlačovej konferencii po zasadnutí Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky položila novinárka britskej spravodajskej stanice BBC ministrom vnútra a obrany otázku, ktorou polemizovala s tým, že páchateľ atentátu na premiéra Roberta Fica bol nastavený protivládne. Zároveň naznačila, že za situáciu môže byť svojou rétorikou zodpovedný aj premiér a vláda. Ministri ju skritizovali a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok explicitne vyhlásil, že BBC klamalo.

„Profil na sociálnych sieťach naznačuje, že strelec je skôr blízky Ficovým názorom, najmä jeho proruským názorom,” začala redaktorka svoju otázku, pričom zjavne narážala na jeho medializované prepojenie s polovojenskou skupinou Slovenskí branci.

„Zaujímalo by ma, vzhľadom na to, že pán Fico sám používa konfrontačný jazyk, či súhlasíte s tým, že za napätie v slovenskej spoločnosti si teraz môže čiastočne sám alebo jeho vláda,” pokračovala novinárka BBC.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) následne redaktorke britskej stanice povedal, že sa sama stala obeťou „tých informácií, ku ktorým vyzývame, aby sa nepoužívali len preto, že chcem získať nejakú výhodu informačnej situácie na svoju stranu”.

Cintula sa „za osem rokov prijímania (týchto) informácií”, ktorým podľa ministra uverila aj novinárka BBC, zmenil z pacifistu na človeka, ktorý sa rozhodol spáchať atentát na premiéra.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami