Bude na Žilinkovej generálnej prokuratúre, či pustí Gašpara do vedenia SIS

Mária Kolíková Mária Kolíková (SaS) Foto: Pavol Zachar/TASR

Zmena štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) je podľa koalície technická záležitosť, aby si mohol predseda vlády vybrať nové vedenie tajnej služby. Opozícia namieta utajovanie štatútu a chce ho napadnúť na generálnej prokuratúre pre jeho nesúlad so zákonom o SIS. Tvrdí, že zmena štatútu má viesť k tomu, aby sa mohol do čela SIS dostať Pavol Gašpar.

Obsahom štatútu, o ktorom v stredu mimoriadne rokoval parlamentný výbor na kontrolu SIS, má byť zmena právomocí námestníka SIS, ktorý má plné právomoci riaditeľa. Ten by mal mať možnosť tieto kompetencie prideliť inému námestníkovi. Je predpoklad, že novým námestníkom s právomocami šéfa služby sa stane práve Gašpar.

Poslanec Samuel Migaľ (Hlas) uviedol, že zmena štatútu je technická záležitosť, o ktorú žiada aj aktuálny námestník riaditeľa SIS Tomáš Rulíšek. Môže sa totiž dostať do situácie, že potrebuje za seba náhradu pri podpisovaní dokumentov.

Je však pravdepodobné, že Rulíšek po zmene štatútu pridelí právomoci riaditeľa práve Gašparovi. Poslanec Gábor Grendel (Slovensko) si myslí, že Rulíšek je na tom s vládou dohodnutý.

Informácie o fungovaní SIS majú byť tajné, tvrdí Migaľ

O štatúte SIS sa rokuje v utajenom režime. Predsedníčka výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS) navrhla prijať uznesenie, ktoré by zaviazalo štatút odtajniť. Koaliční poslanci to však odmietli.

Kolíková sa chce obrátiť so sťažnosťou na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, či je štatút v súlade so zákonom o SIS. Opozícia argumentuje, že informácia, kto riadi spravodajskú službu, nemôže byť tajná.

Naopak, poslanec Migaľ v prípade utajenia štatútu uviedol, že bude veľmi rád, ak verejnosť nebude tušiť, čo sa deje v spravodajskej službe. Naznačil však, že verejnosť sa dozvie o tom, kto riadi SIS, po odovzdaní kompetencií Rulíškom inému námestníkovi.

Poslanec priblížil, že samotný zákon o SIS koalícia neplánuje meniť a nový riaditeľ sa vymenuje o pár mesiacov.

SIS je bez riaditeľa pol roka

Tomáš Rulíšek je poverený vykonávať právomoci riaditeľa SIS rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej. Zmena nastala po odstúpení riaditeľa SIS Michala Aláča.

Vláda navrhla na post šéfa SIS Pavla Gašpara, štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti, ktorý je zároveň synom poslanca Tibora Gašpara. Prezidentka Čaputová sa však vyjadrila, že vymenovanie riaditeľa SIS nechá až na nového prezidenta. Vláda reagovala schválením zmien v štatúte SIS.


Ďalšie články