Nicholsonová končí v politike. Bojím sa súčasnej tváre Slovenska a prestala som mu rozumieť, vraví

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová avizovala koniec v politike. Urobila tak vo štvrtok večer na svojom blogu napísanom v nadväznosti na rozhodnutie novinárky denníka SME Zuzany Kovačič Hanzelovej stiahnuť sa z novinárskeho života.

Lucia Ïuriš Nicholsonová Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Pavol Zachar/TASR

„O chvíľu mi vyprší mandát v EP a s ním moja politická kariéra. Končím. Už neviem reprezentovať krajinu, ktorej som prestala rozumieť,“ skonštatovala v úvode vyjadrenia Ďuriš Nicholsonová.

Tvrdí, že už nevládze byť terčom bezbrehej nenávisti „mizogýnnych uchylákov“. Tí na ňu podľa jej slov útočia na Facebooku už štrnásť rokov.

„Bojím sa súčasnej tváre Slovenska. Zakaždým, keď som s rodinou v Štiavnici na chalupe, narážam do fašizoidných alfa samcov a mám strach, že mi hodia tehlu do hlavy alebo zápalnú fľašu do chalupy,“ pokračovala politička.

„Nechcem, aby sa v tej nenávisti utopili moje deti, ktoré nosia moje meno. Nechcem, aby nízky svet tradičných hodnôt, rusofilstva, násilia a mužskej hrubosti zaodetej do folklórneho úboru oblizoval moju 15-ročnú dcéru, z ktorej za hranicami rastie sebavedomá mladá dáma,“ povedala.

V blogu sa tiež posťažovala na to, že údajne slušná časť Slovenska momentálne mlčí a nevie sa zomknúť, hoci by mala kričať. V tejto súvislosti uviedla, že ľudí, ktorí v uliciach protestujú proti vláde Roberta Fica (Smer), je stále menej ako voličov súčasnej koalície.

„Tisíce ľudí na námestiach sú stále len smietka z voličov súčasnej opozície a len promile z 1,3 milióna ľudí, ktorí vo voľbách volili ruských trollov, ktorí nenávidia ženy, a polodementných zlodejov titulov, ktorí sa vyjadrujú zvukmi hladných tučniakov,“ skonštatovala.

Nie je to prekvapením

Ďuriš Nicholsonová oznámila koniec v politike už v októbri minulého roka v rozhovore pre televíziu Markíza. „Áno, momentálne som v tejto pozícii,“ odvetila na otázku, či po skončení mandátu definitívne odíde z politiky. „Vždy som chcela odísť tak, aby som nestratila zvyšky vnútornej integrity,“ dodala.

Toto jesenné vyjadrenie prišlo krátko po tom, ako neúspešne kandidovala v parlamentných voľbách na kandidátnej listine Demokratov. Niekoľko mesiacov predtým založila stranu Jablko.

Končiaca politička sa vtedy netajila frustráciou nielen z neúspechu Demokratov, ale aj z úspechu Smeru a jeho partnerov. „Fico, Danko a Pellegrini dnes podpísali koaličnú zmluvu. Rozmýšľam, čo k tomu napísať. Nič. Toto zátišie stačí. Víno, cigareta a pobalený kufor. Dnes ma definitívne prešla chuť na vyprážaný syr,“ napísala na sociálnej sieti pri spečatení spolupráce Smeru, Hlasu a SNS a priložila fotografiu.

Vraj ju volali aj do PS

Nicholsonová vykonáva mandát europoslankyne od júla 2019. Je členkou frakcie ECR, predsedníčkou Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu (EMPL) a Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Začiatkom februára roku 2021 opustila stranu SaS z dôvodu jej nezhôd s vtedajšou ministerkou investícií Veronikou Remišovou, ktorú obvinila z plytvania eurofondmi. S touto stranou bola spojená väčšia časť jej politickej kariéry.

Ďuriš Nicholsonová tiež v lete 2022 skonštatovala, že ju do Progresívneho Slovenska (PS) volal jeho šéf a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka. „Nie som si istá, nakoľko by ma úprimne prijali vo vnútri PS tí ďalší ľudia,“ ozrejmila vtedy.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac