Danko vyčítal Pellegrinimu, že prezidentské voľby sú dôvodom pre dlhšiu parlamentnú prestávku

Schôdza parlamentu

Napätie medzi Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom sa zrejme počas prezidentskej kampane neskončí. Obaja sú súpermi o post hlavy štátu a zároveň partnermi vo vládnej koalícii. Najnovšie Danko (SNS) vyčítal predsedovi parlamentu Pellegrinimu (Hlas), že poslanecká snemovňa bude mať prestávku v rokovaní do polovice apríla a stretne sa až po prezidentských voľbách. Hlas odkázal, že prestávka v marci nesúvisí s voľbami.

„Parlament bude vinou prezidentských volieb mŕtvy, pretože Peter Pellegrini o to požiadal Roberta Fica,“ povedal Andrej Danko (SNS) vo štvrtok v televízii Joj v relácii Na hrane. Podľa Danka pre iniciatívu Pellegriniho, s ktorou Fico súhlasil, bude parlament rokovať až o šesť týždňov.

Šéf SNS vysvetlil, že parlament mal zasadať čím skôr, aby sa mohli prijať dôležité novely stavebného zákona a zmeny posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA. Dodal, že nakoniec so schválením harmonogramu schôdzí súhlasil na základe „toho, čo robia v parlamente blázni ako Igor Matovič a Jozef Pročko“.

Koalícia v rozvrhu rokovaní nevidí problém

Ak Danko vyčítal Pellegrinimu harmonogram rokovaní parlamentu, treba pripomenúť, že sa odsúhlasil ešte vlani začiatkom decembra a akceptoval ho aj Danko.

Na otázku denníka Štandard, či Pellegrini nechcel, aby parlament rokoval počas kampane, hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková odpovedala, že „parlament má svoj program a priority, ktoré sú nezávislé od vôle predsedu parlamentu“.

Predseda poslaneckého klubu strany Smer Ján Richter Štandardu povedal, že nerozumie výrokom Danka a hodnotí ich ako súčasť prezidentskej kampane. Nezaznamenal, že by šéf SNS s harmonogramom schôdzí pri jeho schvaľovaní nesúhlasil. Poukázal na to, že aj Danko je v prezidentskej kampani a mal by oceniť, že bude mať čas na komunikáciu s voličmi.

Richter nevie, či prestávka v marci  bola požiadavka Pellegriniho. Dodal, že niektoré politické otázky si predsedovia strán majú právo navzájom „zladiť“, a argumentoval, že schôdze parlamentu súvisia s legislatívnym plánom vlády.

Hnutie Slovensko kritizuje ukončenie schôdze

Matovičovo hnutie Slovensko vyčíta koalícii, že schôdza sa v stredu skončila bez prerokovania 20 opozičných návrhov zákonov.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš (Slovensko) uviedol, že pri skrátenom legislatívnom konaní o vládnej novele Trestného zákona koalícia argumentovala nutnosťou čo najskôr schváliť návrhy zákonov ohľadom lacnejších potravín a energií. Podľa neho sa však po schválení trestnej novely ukázalo, že koalícii na týchto zákonoch nezáleží.

Parlament sa opäť stretne 16. apríla.


Ďalšie články