Ako americké bábky škodia vlastným štátom

Keď sa európski diplomati správajú nediplomaticky, niekedy len slúžia záujmom ich cudzích ochrancov, najmä USA. Poškodzujú pritom záujmy vlastných krajín a konajú ako americkí agenti. Dnes to však začína byť osobitne znepokojujúci problém. Píše profesor Petr Drulák.

Rokovanie šéfov diplomacií krajín NATO Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer (vpravo) a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Diplomacia má tlmiť konflikty. Diplomati preto obvykle komunikujú umiernene a snažia sa vyhýbať ostrým slovám. Ak napríklad najvyšší politickí predstavitelia vyrieknu také slová, ktoré si druhá strana môže vysvetľovať ako nežiaduci obrat, diplomati sa pokúšajú vysvetliť, že vyrieknuté slová sú vytrhávané z kontextu alebo chybne vykladané. Prosto obmedzujú škody.

Na druhej strane občas sa profesionálni diplomati pustia do nediplomatickej rétoriky. S výnimkou prípadov profesionálneho zlyhania ide buď o demonštráciu sily, alebo o službu cudzím záujmom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami