Fiačan sa za únik informácií o trestnej novele ospravedlnil, ale z čela súdu neodíde

Brífing predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR Ivana Fiaèana Ivan Fiačan. Foto: František Iván/TASR

Tlaku na odstúpenie z funkcie predsedu Ústavného súdu nemieni Ivan Fiačan podľahnúť. Je mu však ľúto, že došlo k úniku informácií o rozhodnutí súdu, že pozastavuje účinnosť novely Trestného zákona. K odchodu ho v utorok vyzval premiér Robert Fico, pretože sa o tom dozvedeli skôr médiá ako samotní účastníci konania. Fiačan chce celú vec prešetriť. Samotné posúdenie súladu trestnej novely s ústavou by malo byť záležitosťou niekoľkých týždňov.

„V žiadnom prípade nedošlo k úniku samotného rozhodnutia a už vôbec nie pred rozhodnutím Ústavného súdu v tejto veci,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii Fiačan. Zdôraznil, že unikla len čiastková informácia.

Vznikne vyšetrovací tím

Fiačan zriadil interný vyšetrovací tím, aby sa analyzovali možné spôsoby úniku informácií z technického hľadiska alebo z dôvodu zlyhania ľudského faktora. „Sami sme z toho úniku boli prekvapení,“ poznamenal.

Verí, že onedlho budú známe výsledky vyšetrovania. Dôveruje svojim kolegom a je si istý, že sa na úniku nepodieľal nikto zo sudcov. V prípade zlyhania vrátane zamestnancov súdu a externých poradcov je pripravený vyvodiť personálnu zodpovednosť.

Predseda Ústavného súdu sa „dôrazne ohradil“ proti výrokom, ktoré sa šírili už pred rozhodnutím o pozastavení účinnosti trestnej novely a ktoré spochybňovali integritu sudcov. „Konáme úplne autonómne, nestranne,“ poznamenal.

Premiér Fico naďalej trvá na tom, že Fiačan by ma odísť z postu predsedu súdu. Podľa premiéra Fiačan vo štvrtok potvrdil, že Ústavný súd zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí súdu „do médií nepriateľských voči vláde“ predtým, ako bolo rozhodnutie doručené účastníkom konania.

Fico v stanovisku uviedol, že ide o škandál, ktorý nemá obdobu v celej histórii súdu a Fiačan by sa mal vzdať funkcie a „zaradiť sa do kolektívu radových členov Ústavného súdu“.

Terčom kritiky Ústavného súdu bolo, že pozastavil účinnosť trestnej novely ešte pred tým, ako sa zverejnila v Zbierke zákonov. Fiačan vyhlásil, že v tomto prípade žiadnym spôsobom neprelomili ustálenú judikatúru. „Nejde o popretie doterajšej judikatúry súdu,“ povedal. Podľa neho sa súd musel posunúť v doterajších záveroch v situácii, ktorá doteraz nebola pokrytá jeho rozhodovacou činnosťou.

Robert Fico, v pozadí Boris Susko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kedy súd rozhodne

Posúdenie ústavnosti novely Trestného zákona sa pôvodne očakávalo v horizonte niekoľkých mesiacov. Fiačan tvrdí, že pôjde o prioritu súdu.

Sudca spravodajca Peter Straka priblížil, že urobia všetko pre to, aby sa verejnosť čo najskôr dozvedela, či je novela v súlade s ústavou. Čas budú merať „v týždňoch, nie mesiacoch“.

Premiér Fico naznačil, že by mohlo dôjsť k zmene zákona tak, aby mal Ústavný súd lehotu, dokedy musí rozhodnúť o spoločensky dôležitých veciach. Ako príklad spomenul referendum. Ústavný súd má totiž oprávnenie posudzovať, či je referendová otázka v súlade s ústavou, ak sa naň prezident s takouto žiadosťou obráti. Súd musí v takomto prípade rozhodnúť do 60 dní.

Fiačan to však nepovažuje za reálne. Upozornil, že súd je zaťažený, mesačne prichádzajú stovky ústavných sťažností. „Nejaké lehoty, ktoré by sa mali približovať lehotám ako pri referende, nepovažujem vzhľadom na procesné postupy za reálne,“ vysvetlil Fiačan.

Parlament schválil novelu Trestného zákona 8. februára. Mení výšku trestných sadzieb, upravuje výšku škôd či premlčacie lehoty trestných činov. Ruší tiež Úrad špeciálnej prokuratúry k 20. marcu. Novelu na Ústavnom súde napadla prezidentka Zuzana Čaputová a dve podania pripravili opozičné strany. Súd účinnosť novely minulý týždeň pozastavil s výnimkou zániku špeciálnej prokuratúry.


Ďalšie články