Svoji sú už 70 rokov. Manželia Vargovci získali titul najdlhšie zosobášeného páru

KOŠICE – Vo februári (12. 2. – 18. 2.) na Slovensku prebiehal Národný týždeň manželstva. Mesto Košice vyhlásilo súťaž o najdlhšie zosobášený manželský pár.

IMG_3230 Ocenenie Anny a Juraja Vargovcov mestom Košice. FOTO: Redakcia

Prihlásených bolo množstvo párov, pričom jeden z nich sa pýši úctyhodnými 70 rokmi spoločného života. Príbeh Anny a Juraja Vargovcov dokazuje, že láska, keď sa o ňu staráte, môže skutočne trvať po celý život.

Manželia si prisahali vernosť v októbri 1953, keď mala Anna 18 a Juraj 19 rokov. Dnes sa tešia z troch detí, šiestich vnúčat a šiestich pravnúčat.

Anna si zaspomínala na ich prvé stretnutie v autobuse, kde sa Juraj smelo posadil vedľa nej. Po dvojmesačnej prestávke sa objavil znova, čo vyvolalo Anninu zvedavosť. Vtipne sa čudovala: „Zas tu je, hvarím si. Čo tu zase robí?“

O pol roka neskôr sa začali pravidelne stretávať a hneď potom prišla svadba.

Anna a Juraj Vargovci Foto: Redakcia

Hnevať sa dokážu len zopár minút

Juraj sa zachichotal, keď si spomenul na ich začiatky. „Dohodovali sme sa, že či nám pasuje spolu žiť a kde budeme bývať. Vyšlo to tak, že u svokrovcov. Veď ich bolo len osem detí.“

Uprostred smiechu tiež priznali, že až doteraz majú občas výbušné hádky. Obaja však zdôraznili, že ich schopnosť uzmieriť sa v priebehu niekoľkých minút je tajomstvom ich trvalého spojenia.

Recept na šťastné manželstvo

Manželia Vargovci sa priznali k spoločnej láske k dobrým klobáskam. „A spoločné záujmy? Ani nie. Nič nemáme spoločné. A predsa, každý večer hráme žolíka,“ odhalil pár svoj nočný rituál, pričom Anna výstižne dodala: „Takže to je recept na šťastné manželstvo.“

Anna a Juraj Vargovci, prsteň Foto: Redakcia

Kuchárske umenie a činy

Juraj sa zamyslel nad tým, čo si na sebe najviac cenia, a vtipne vyzdvihol Annine kuchárske umenie. „Raňajky, obed, večera. Pripravuje ich na jedničku, až mi susedia závidia,“ usmial sa.

Anna zasa hovorila o Jurajovej úcte k nej, pričom zdôraznila, že jeho činy sa dôsledne zhodujú s jeho slovami. Manželia tiež uznali vzostupy a pády života, ale zdôraznili dôležitosť silnej rodiny a naplnenia výchovy svojich detí.

Výhra manželov dojala aj potešila

To, že získali titul najdlhšie zosobášeného páru v Košiciach, považujú za veľkú česť. „Veľmi, ale naozaj veľmi sa tešíme a sme z toho dojatí. Zároveň ďakujeme,“ vyjadrili sa spoločne.

Ich vzájomná úcta a schopnosť si vážiť každodenné radosti spoločného života sú to, čo ich udržiava silnými počas dlhých 70 rokov.

Pamätný list Foto: Redakcia

Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok