Zakliaty most na Furči: Kedy sa skončia dopravné obmedzenia?

KOŠICE – Premávka na moste pri Pošte 22 na sídlisku Dargovských hrdinov je už niekoľko mesiacov obmedzená. Vodiči hromžia, v čase špičky tu vznikajú kolízne situácie.

Most Furča Ďalšie práce na moste závisia od „papierovačiek“. Foto: Boris Macko

Na jeseň minulého roka bola premávka zúžená do jedného jazdného pruhu v smere od Lingova k poliklinike. Už vtedy Košický Štandard poukázal na to, že obmedzenie trvá akosi pridlho a na moste sa nič nedeje.

„V rokoch 2017 a 2018 sa uskutočnili rekonštrukčné práce na oprave mosta pri Pošte 22 na sídlisku Dargovských hrdinov, ktoré za vyše 1,087 milióna eur zrealizovala spoločnosť Metrostav. Vzhľadom na to, že sme ešte v rámci 60-mesačnej záručnej lehoty zistili poškodenie mostovky a mostného záveru, sa v rámci reklamácie vykoná čiastočná oprava týchto poškodených častí,“ informoval v decembri minulého roka Košický Štandard hovorca košického magistrátu Dušan Tokarčík.

Na spomínanej strane mosta síce prenosné dopravné značenie zmizlo, no objavilo sa na opačnej. A je tam už takmer tri mesiace.

„Dočasné dopravné značenie na moste na Tr. arm. gen. L. Svobodu pri pošte 22 v mestskej časti Košice-sídlisko Dargovských hrdinov je osadené v smere do Košickej Novej Vsi z dôvodu poruchy na mostnom závere,“ vysvetlil hovorca.

Dodal, že dočasné dopravné značenie zabezpečuje usmernenie dopravy do ľavého jazdného pruhu, aby sa predišlo dynamickým rázom počas prejazdu vozidiel cez mostný záver, ktorý vykazuje známky poškodenia.

Mnoho obyvateľov sídliska hromží, že doprava je zbytočne obmedzená už niekoľko týždňov, pričom na moste ani v jeho okolí sa nič nedeje.

„Toho času prebieha reklamačné konanie medzi mestom Košice a zhotoviteľom stavby spoločnosťou Metrostav. Mesto Košice v tejto veci už vypracovalo 2 znalecké posudky. Spoločnosť Metrostav taktiež pripravuje svoj znalecký posudok. Po jeho dodaní na referát dopravy bude zvolané pracovné stretnutie ohľadne opravy poškodeného mostného záveru na danom moste,„ vysvetlil Tokarčík dôvod, prečo sa tak dlho nič nedeje.

V prípade priaznivého počasia by mali byť všetky stavebné práce hotové ešte tento rok.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok