Za nesprávne parkovanie dostanete v Žiline nálepku

ŽILINA – Mestská polícia Žilina má ambíciu zlepšiť parkovaciu disciplínu na území mesta. Preto bude na vozidlá, s ktorými je páchaný priestupok, lepiť už od 11. marca informatívne nálepky.

Mestská policia, Žilina Mestská polícia v Žiline chce zlepšiť parkovaciu disciplínu v meste. Ilustračné foto: MsP Žilina

„Vodič tak priamo na mieste uvidí, že sa dopustil priestupku alebo správneho deliktu,“ poznamenal pre Žilinský Štandard náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka.

Táto informácia vodičovi pomôže, lebo ak sa do troch dní dobrovoľne prihlási polícii, bude riešený v priestupkovom konaní formou subjektívnej zodpovednosti, čo ho vyjde lacnejšie. Ak by sa mala uplatniť objektívna zodpovednosť, sankcia je určená zákonom vo výške 78 eur.

Členovia MsP denne objasňujú až 110 priestupkov, ktoré riešia prevažne formou objektívnej zodpovednosti. Najčastejším priestupkom je nezaplatený poplatok za parkovanie na vyhradenom mieste v zmysle dopravného značenia v parkovacej zóne. V uliciach mesta pôsobia denne traja kontrolóri, no celkovo je ich šesť a pracujú v striedavom režime.

Tento rok by malo byť spoplatnené parkovanie už aj na sídlisku Hájik a v zmysle parkovacej politiky by mali pribudnúť platené zóny v ďalších mestských častiach.

„Je to nevyhnutné riešiť, lebo vozidiel bude skôr pribúdať, ako ubúdať. Riešením nie je budovanie nových parkovacích miest, ale regulovanie parkovania. O tom parkovacia politika je,“ dodal pre Žilinský Štandard Mišejka.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac