Andrej Danko: Rusko na Ukrajine nie je agresorom

andrej danko Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Andrej Danko v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky – špeciál povedal, že Rusko na Ukrajine nie je agresorom a konflikt nie je ani čierny, ani biely. V rámci priestoru, ktorý dostal ako prezidentský kandidát, označil Ivana Korčoka za „motáka idiotka“ a Zuzanu Čaputovú za osobu bez názoru. Kriticky hodnotil aj kroky českej vlády, ktorá zrušila konzultácie so slovenskou vládou pre iný pohľad na zahraničnú politiku.

„Nie nezhodneme (sa),“ reagoval Andrej Danko na výrok moderátorky, ktorá povedala, že „Rusko je agresor, tam sa zhodneme“. Na následnú doplňujúcu otázku predseda SNS odpovedal: „Nie, nie je agresor. Rusko háji svoje záujmy.“

„Život nie je biely a čierny. Mňa nedonútite povedať takéto vyjadrenia. Každý v tom má prsty, aj Ukrajinci, ktorí nezvládli prístup k ruskej národnostnej menšine, počnúc Majdanom a týraním ľudí ruskej národnosti. Potom prišiel 24. február 2024, Rusi prišli na územie s pocitom pomoci svojmu národu,“ povedal Danko s tým, že sa obáva tretej svetovej vojny.

Predseda SNS zopakoval, že „postaviť sa na stranu Ukrajiny nie je riešením problému, pretože je to len eskalovaním napätia“. Riešenie konfliktu vidí vo vytvorení demilitarizovanej zóny podľa vzoru Cypru.

Na otázku v súvislosti s porušením medzinárodného práva Ruskom reagoval, že medzinárodné právo porušuje taktiež Izrael a v minulosti aj Spojené štáty.

Kroky českej vlády boli unáhlené a nediplomatické, vraví Danko

Predseda SNS kriticky komentoval českú vládu, ktorá prerušenie konzultácií so slovenskou vládou zdôvodnila rozdielnymi zahraničnopolitickými postojmi. „Toto bola veľmi neslušná diplomatická reakcia vo vzťahu k našej vláde. Toto si naša vláda nezaslúži, ako sa zachoval pán Fiala,“ povedal Danko.

Českého premiéra kritizoval aj za jeho piatkové stretnutie s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom: „Je smiešne, keď Fiala odmietne rokovania s Ficom a dnes toho motáčika mončičiho Šimečku prijme. Je jasné, že pán Fiala hrá politiku s našimi liberálmi, aby práve našu vládu znevažoval.“

Aj napriek tomu predseda SNS avizoval, že ako prezident by dodržal tradíciu a prvú prezidentskú cestu by podnikol do Prahy.

Čaputová podľa Danka iba ochká, Korčok je motáčik idiotko

Danko nešetril expresívnymi vyjadreniami na adresu svojich súperov v prezidentských voľbách. No ušlo sa aj dosluhujúcej prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá podľa neho nemá žiadny názor.

„Žena, ktorá v živote nič nedokázala, komunikovala len to, čo jej napísali na ambasáde alebo jej poradcovia. Ja som nevidel u nej zásadné politické stanovisko okrem ochkania, vzdychania a nepochopenia národa,“ skonštatoval predseda SNS.

„Slovensko by si nemalo dovoliť ďalšieho alibistického prezidenta, ako bola Čaputová v podobe Korčoka,“ uviedol na margo svojho súčasného prezidentského rivala.

„Ten tupý Korčok si zo mňa robí na mítingu srandu. On si zo mňa bude robiť srandu na mítingu? Aká kampaň je Korčokova? Zosmiešňovanie mojej osoby? (…) Ja si pamätám Korčoka ako sa plazil, keď chcel byť veľvyslanec,“ pokračoval v expresívnych vyjadreniach.

V súvislosti s tým skritizoval aj priamu voľbu prezidenta, ktorú označil za „totálnu hlúposť“ a „proamerický model“, ktorý umožnil, aby sa stali sa prezidentmi ľudia ako Andrej Kiska a Zuzana Čaputová.

„Na základe toho ľudia ako Korčok, ktorý ani nevie zdokladovať peniaze na kampaň, jeden motáčik idiotko, bude teraz možno prezidentom, lebo bratislavská kaviareň bude chcieť mať takého motáka za prezidenta.“

Prezidentom koalície

Danko otvorene priznal, že v prípade svojho zvolenia by bol prezidentom koalície, teda Smeru, Hlasu a SNS. No opačný tábor by podľa jeho slov počúval.

„V prvom rade by som bol prezident koalície, tvrdý prezident koalície a počúval by som hlasy opozičné. Nebol by som alibista ako bola Čaputová, keď tu boli nejaké problémy. Čaputová ani nevie, kde je Levoča,“ dodal a znovu sa tak vrátil k osobe dosluhujúcej prezidentky.

Podľa predstáv Andreja Danka by prezident mal byť „kompetentne zdatný“, aby vedel zaujať jasné stanoviská. Prioritou by pre neho bola suverenita a zvrchovanosť Slovenskej republiky.


Ďalšie články