Katarína sa maturity nedožila. Rodičia prišli o svoje prvorodené dieťa

ZVONČÍN/TRNAVA – V obci v okrese Trnava sa v týchto dňoch nehovorí o inom ako o tragickom skone študentky Katky (†18). Zomrela v nedeľu pri dopravnej nehode, len niekoľko hodín pred písomnými maturitnými skúškami zo slovenského jazyka a literatúry.

Nehoda Zvončín Katarína zomrela na priechode pre chodcov. Foto: archív obce/fcb Polícia SR Trnavský kraj


Žiadnemu zo spolužiakov dievčaťa nenapadlo, že ich dôležitý životný krok poznačí táto mimoriadne dramatická udalosť. Miesto nešťastnej študentky v školskej lavici ostalo v utorok prázdne a zo zoznamu maturantov Obchodnej akadémie v Trnave vyškrtli meno Kataríny Š.

Oslovili sme riaditeľku školy Martu Bačíkovú, či si spolužiaci, prípadne pedagógovia pripomenuli v daný, pre ich maturantov mimoriadne významný deň aj nebohú študentku. Riaditeľka bola skúpa na slovo, odmietla čokoľvek z utorkového maturitného dňa a jeho prepojenie s tragickou udalosťou komentovať.

Miestni sú zo smrti Katky zronení. „Naša obec má viac než tisícku obyvateľov, čo je tak akurát, aby sa tu domáci poznali, aj preto sa nás táto tragédia dotkla. Je to hrozné. Mladá, šikovná, nadaná študentka, práve teraz mala maturovať. Plánovala pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Nedávno sme sa stretli a presne táto téma prišla na pretras. Bože, nenapadlo mi, že s ňou hovorím naposledy,“ povedal pre Bratislavský Štandard Igor.

Poznamenal, že rodina sa do Zvončína prisťahovala z Trnavy. „Našu dedinu vyhľadávajú Trnavčania pre blízkosť krajského mesta. Cesta k nám odtiaľ trvá len pár minút. Prostredie je pekné, neznečistené. Pred zhruba sedemnástimi rokmi sa práve preto sem nasťahovala aj spomínaná rodina. Veľmi slušní, milí a ochotní ľudia. O tri deti sa vzorne starali. Súcitíme s nimi, veď prišli o svoje najstaršie dieťa,“ povedal dojatý muž.

Poznamenal, že keď zachytil policajnú správu o vážnej dopravnej nehode v ich obci, začal zisťovať, či obeť pochádza zo Zvončína, alebo to bol niekto cudzí. „Keď som sa dozvedel, že pri nehode zahynula Katarína…,“ nedokončil myšlienku.

Polícia potvrdila tragickú udalosť so spresnením okolností. „Mladý, len 20-ročný vodič šoféroval auto Honda CR smerom na Trnavu. Pri prejazde cez obec Zvončín, z doposiaľ nezistených príčin, zachytil pravou prednou časťou chodkyňu, ktorá v danom momente prechádzala po priechode pre chodcov, pričom bola už takmer na jeho konci,“ informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

Poznamenala, že mladá žena pri náraze utrpela vážne zranenia, ktorým, napriek maximálnej snahe zasahujúcich záchranárov, na mieste podľahla. „Policajti podrobili mladíka dychovej skúške, ktorá alkohol v jeho dychu nepotvrdila. Na mieste mu zadržali vodičský preukaz. Prípad si prevzala trnavská vyšetrovateľka, ktorá začala vo veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia,“ uviedla ďalej policajná hovorkyňa.

Presné príčiny a okolnosti nehody sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Polícia k udalosti privolala aj znalca z odboru cestná doprava. Muži zákona v súvislosti s nehodou apelujú na ľudí za volantom.

„Upozorňujeme vodičov, aby sa pri jazde plne sústredili a sledovali situáciu na ceste. Najmä počas zníženej viditeľnosti, v meste alebo obci, ešte zvýšte svoju pozornosť, a v blízkosti priechodov pre chodcov, znížte zasa rýchlosť!“

Igor tvrdí, že len málo vodičov dodržiava predpísanú rýchlosť. „Jazdia tu ako blázni. Bez ohľadu na prechádzajúcich chodcov. Svedkovia tvrdia, že aj ten, čo zrazil Katku, išiel dosť rýchlo. Uvidíme, ako dopadne vyšetrovanie nehody,“ uzavrel svoje rozprávanie.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok