Eurokomisia plánuje vystaviť stopku vektorovým vakcínam, tvrdí taliansky denník. Uprednostňuje Pfizer a Modernu

Oèkovací preukaz EÚ bude dokladom o oèkovaní, testovaní a vylieèení z covidu Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Európska komisia sa podľa talianskeho denníka La Stampa rozhodla neobnoviť zmluvy na dodávky vektorových vakcín proti COVID-19. Prednosť chce dať očkovacím látkam na báze technológie mRNA.

Európska komisia (EK) v roku 2022 už neplánuje nákup vektorových vakcín proti chorobe COVID-19 uzavreté so spoločnosťami ako AstraZeneca a Johnson & Johnson (J&J).

Do tejto kategórie očkovacích látok, mimochodom, patrí aj neregistrovaný ruský Sputnik V, ktorý nakúpilo a na dennej báze rieši Slovensko. Priebežný registračný proces Sputnika Európska lieková agentúra (EMA) ešte neukončila.

Zmluvy so spoločnosťami vyrábajúcimi vektorové vakcíny platné pre aktuálny rok sa po vypršaní platnosti nebudú obnovovať. Európska komisia sa vraj takto rozhodla po dohode s vedúcimi predstaviteľmi mnohých členských štátov EÚ.

O uvedenom verdikte informoval v stredu taliansky denník La Stampa s odvolaním sa na zdroj z talianskeho ministerstva zdravotníctva. La Stampa ďalej uvádza, že Brusel sa radšej zameria na vakcíny využívajúce technológiu mRNA, ktorú využívajú spoločnosti Pfizer a Moderna.

Nemenovaný predstaviteľ EÚ v tejto súvislosti pre agentúru Reuters uviedol, že EK požiadala spoločnosť J&J o vysvetlenie „úplne neočakávaného“ oznámenia o oneskorení dodávok vakcín proti covidu do EÚ.

Neskôr v priebehu stredy šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že predĺžila dohodu o dodávkach vakcín s konzorciom Pfizer/BioNTech do roku 2023. Rokovania s ostatnými spoločnosťami podľa nej stále prebiehajú. Správu La Stampa tak nepotvrdila a ani nevyvrátila.

V súvislosti s vakcínami od AstraZeneca a Johnson & Johnson sa v ostatných dňoch a týždňoch objavili správy o extrémne zriedkavých vedľajších účinkoch v podobe tvorby krvných zrazením. Pokiaľ ide o mRNA vakcíny, niektorí odborníci zase zdôrazňujú nedostatočné preskúmanie rizík z dlhodobého hľadiska, keďže ide o novú technológiu.

(tasr/tod)


Ďalšie články