Čo robiť, ako sa zachovať, keď sme v prítomnosti medveďa? Čo berie táto šelma ako výzvu?

BELÁ-DULICE – V súvislosti s tragickým prípadom na Liptove, keď po páde do strmého terénu utrpela smrteľné zranenie bieloruská turistka, ktorá utekala pred medveďom, znovu rezonuje otázka: Ako sa zachovať pri stretnutí s touto šelmou? Čo robiť, keď sa ocitneme v prítomnosti medveďa?

medveď Stretnúť medveďa v lese nie je príjemné. Ilustračná fotografia: Oliver Ondráš/TASR

Vždy záleží na situácii, nemusí sa to hneď skončiť tak, že nás zviera napadne, ale správne vyhodnotiť situáciu, či medveď ide útočiť, alebo nie, je veľmi ťažké.

„Ja osobne hovorím, že nikdy netreba utekať. Pretože zviera to môže brať ako výzvu, že sa ho bojíte. Lepšie je zostať stáť na mieste a urobiť sa väčším, ako ste. Napr. si prehodiť bundu nad hlavu a zodvihnúť ruky. Alebo len ustupovať pomalým krokom. Viem, ľahko sa povie, že neutekať, ale ak medveď chce, tak vás dobehne, lebo dokáže vyvinúť rýchlosť až 50 km/h. Navyše, pri tom úteku človek v panike beží kade-tade, nedáva si pozor, je tu riziko pádu do priepasti, čo môže mať potom fatálne následky,“ povedal pre Žilinský Štandard vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ Marek Veverica.

Tento tím funguje už takmer rok a sídli v turčianskej obci Belá-Dulice. Má piatich členov, ktorí sa striedajú, aby boli v pohotovosti nonstop.

„Na strednom Slovensku je najviac oblastí, v ktorých dochádza práve k stretu človeka s medveďom v intravilánoch. Vlani mal náš tím evidovaných celkovo 740 hlásení, čo sa týka pohybu medveďov, keď v intravilánoch obcí a miest páchali hospodárske a majetkové škody. V prípade napadnutia človeka medveďom sadáme do auta a okamžite vyrážame na výjazd s cieľom zamedziť prípadným ďalším útokom,“ doplnil pre Žilinský Štandard Veverica.

Zásahové tímy, ktorých je podľa regiónov celkovo na Slovensku päť, prioritne riešia prípady, kedy medvede spôsobujú problémy v obciach, alebo keď napadnú či ohrozujú človeka. Jeho členovia sa vtedy podľa konkrétnej situácie najskôr snažia dostať medveďa z intravilánu obce plašením, aby odišiel do svojho prirodzeného prostredia, čo sa väčšinou aj podarí, ale nie vždy, lebo niekedy sa vracajú naspäť. Poslednou možnosťou, keď medveď neustále robí škody a ohrozuje ľudské životy, je jeho eliminácia, čo sa tiež už stalo.

„Tohto roku sme v našom regióne zatiaľ mali hlásených iba 18 prípadov, zatiaľ ani jedno napadnutia človeka, len škody na včelínoch a kontajneroch, ale to sa môže rýchlo zmeniť. Lebo jar, keď sa medvede zobudia, sú vyhladované a snažia si nájsť potravu, patrí medzi najrizikovejšie obdobie. A podobné je to aj počas medvedej ruje, keď medvede majú viac testosterónu a vyhľadávajú vhodné medvedice na reprodukciu. A to sa začne už koncom apríla,“ dodal pre Žilinský Štandard Veverica.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac