Starosta z Čirča obťažoval mladistvú. Tvrdí to jej matka. Na rováši má však aj niečo iné

ČIRČ – Starostovi a prešovskému krajskému poslancovi Michalovi Didikovi sa od začiatku nového roka lepí smola na päty. Môže si však za to sám. Kvôli župným dotáciám sa chválil pri dokladovaní projektu cudzími fotografiami zrekonštruovanej kuchyne. Teraz však má na krku oveľa vážnejší problém, obvinenie z obťažovania nedospelej dievčiny.

Didik - Čirč Starosta sa bráni, že nič zlé nespravil. Foto: fcb Michal Didik

Prvý prípad pretriasala verejnosť koncom februára. Čirč, obec v okrese Stará Ľubovňa, získala na základe zmluvy od prešovskej župy dotáciu vo výške 5-tisíc eur (s 20-percentnou spoluúčasťou obce) na rekonštrukciu kuchyne v objekte miestneho kultúrneho domu.

Stalo sa však to, že stanovený termín ukončenia, október 2022, nebol dodržaný. Didik ako štatutár obce si nerobil z toho ťažkú hlavu, vyúčtoval náklady a kraj ich následne refundoval. Neskôr vyšlo najavo, že fotografie, ktoré boli súčasťou dokumentácie, síce zachytávajú opravenú kuchyňu, ale nie čirčiansku, lež z úradu v susednej obci Kyjov.

Prvý muž Čirča čelí preto obvineniu zo subvenčného podvodu a zároveň z prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Didik, ktorý šéfuje rusínskej obci nepretržite už štvrté volebné obdobie (od roku 2010), sa však nepoučil. Teraz vystrojil niečo poriadne dramatické. Aktuálne sa totiž jeho meno skloňuje s prípadom mimoriadne nevhodnej komunikácie s istou 16-ročnou miestnou dievčinou.

Matke sa nepozdával obsah správ, ktorými starosta bombardoval jej dospievajúcu ratolesť. Žena preto rázne zakročila. Obvinila Didika, že pozýval jej dcéru na obecný úrad na gauč, tiež do hotela v Poľsku, reč bola aj o alkohole, objatiach či milovaní.

Dokonca podľa slov matky zašiel až tak ďaleko, že údajne sa dievčaťa pýtal, či je panna a za sex jej ponúkol peniaze. Informácie o tom priniesol Korzár. Znechutená žena preto podala podnet na políciu.

„Išlo o podozrenie z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Objasňovanie polícia v januári ukončila a odstúpila prípad na ďalšie konanie Okresnému úradu v Starej Ľubovni,“ informovala Prešovský Štandard krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Mame mladistvej sa také rozhodnutie nepáčilo a podala podnety na Generálnu prokuratúru SR a Úrad komisára pre deti. „Podnet sme dostali a hneď sme naň zákonným postupom reagovali. To znamená, že monitorujeme, či v tomto prípade došlo alebo nedošlo k porušeniu práv dieťaťa,“ informoval denník komisár pre deti Jozef Mikloško.

Oslovili sme aj starostu Čirča so žiadosťou o stanovisko k jeho textovaniu s dievčaťom, na čo sa nás opýtal, o akej komunikácii hovoríme. Následne tvrdil, že nemôže hovoriť, keďže je na letisku, odkiaľ odlieta na dovolenku a hovor ukončil. Na ďalšie volania ani esemesky nereagoval.

Kontaktovali sme preto obecný úrad. Pracovníčka potom, keď sme chceli hovoriť so starostom, prezradila, že je niekde v obci. Ochotne nám chcela poskytnúť jeho mobilné číslo. Pýtali sme sa, kam teraz odlieta. Začudovala sa a so smiechom povedala: „Teraz nikam, až večer. Má plánovanú dovolenku.“

Miesto, kde bude Didik oddychovať, nám nevedela konkretizovať. V snahe dozvedieť sa o starostovi niečo viac sme preto oslovili jeho dvoch kolegov z okolitých obcí. Pýtali sme sa, či vedia o jeho ostatnej kauze.

„Didik je ženatý. Má deti, jedno z nich je ešte relatívne malé. Nedávno vydával dcéru. Nemyslím si, že by niečo také urobil,“ povedal prvý. Druhého starostu naša otázka rozosmiala: „Miško? Jaaaj, baby sa mu vždy páčili, a určite skôr mladšie ako tie staršie, ale žeby balil školáčky? Neverím, tomu!“

Čirčiansky starosta svoju vinu popiera s tým, že dievčaťu nič také nepísal. Vidí za tým „fantóma“, ktorý si vytvoril falošný profil s jeho menom a fotkou.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok