V Trebišove sa môžete pokochať krásou pestrofarebných kraslíc

TREBIŠOV – Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína už tradične pripravuje v tomto pôstnom období výstavu Trebišovski pisanki. Ani teraz v programe nechýba. Krehkú krásu, ktorá sa nesie tento rok v línii ETNO, môžu milovníci ľudovej kultúry obdivovať až do 28. apríla.

BeFunky-collage (78) Na výstave prezentujú 944 kusov dekorovaných vajíčok. Foto: Jozef Mareček

Návštevníci tu majú možnosť kochať sa pohľadom na výtvory 64 vystavovateľov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska, Rakúska a Rumunska.

„944 dekorovaných vajíčok je dôkazom toho, že tradícia zdobenia kraslíc neutícha, práve naopak, pretrváva a starší ju odovzdávajú aj mladšej generácii,“ informovala riaditeľka trebišovského múzea Beáta Kereštanová.

Každý z autorov si zvolil pri práci štýl a techniku, ktoré sú mu najbližšie. Okrem viacfarebnej voskovej batiky špendlíkom a stužkou je to tiež reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou alebo bavlnkou, leptanie octom či šťavou z kyslej kapusty.

Nechýbajú ani netradičné techniky, ako napríklad prelamovanie (madeira), zdobenie – farbami, paličkovaním, nitovaním, oblepovanie semienkami. Cínovanie sa na tejto tradičnej výstave objavilo prvýkrát.

Ľudoví umelci nezabudli ani tradičné techniky – farbenie kraslíc v odvare z cibuľových šúp a následné vyškrabovanie ornamentov alebo zdobenie tušom (fixkou) spolu s vyškrabovaním a brúsením, či oblepovanie kukuričným šúpolím. Zaujímavá, a nie celkom bežná je „luxusná“ verzia kraslíc – oblepovanie prámikmi so zlatými alebo striebornými detailmi.

Čo sa týka druhov škrupín, je ponuka skutočne pestrá: prepeličie, holubie, slepačie, kačacie, morčacie, husacie, a nechýbajú ani kraslice z pštrosích vajec. Organizátori pozývajú do múzea návštevníkov všetkých vekových kategórií. V tomto čase je tam čo obdivovať.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok