Korčok už hovoril s kandidátmi, ktorí nepostúpili. Podľa Šutaja Eštoka môže Korčokova výhra rozbiť koalíciu

Prvé kolo prezidentských volieb Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Korčok oficiálne vyhral prvé kolo prezidentských volieb so ziskom 42,51 percenta hlasov pred Petrom Pellegrinim, ktorému hodilo svoj lístok 37,02 percenta občanov. Rozdiel medzi prvým a druhým miestom je 123 675 hlasov.

16:23 Dubovský nevylúčil podporu Korčoka

Patrik Dubovský, ktorý nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, nevylúčil podporu Ivana Korčoka. Jeho možnej podpore sa bude venovať aj hnutie Slovensko, ktoré malo v prvom kole volieb ako kandidáta svojho lídra Igora Matoviča.

„Po rokovaniach s partnermi v Národnej rade SR, ktorí mi dali hlasy, verím, že dospejeme k názoru, ktorý mám ja, že nepodporíme Petra Pellegriniho (Hlas),“ povedal pre TASR. Po úspešnom rozhovore s Korčokom predpokladá, že by mohli dospieť k jeho podpore a výzve na ňu. „Netreba veci uponáhľať, treba definovať spoločné ciele, a potom vyslovenie dôvery pred druhým kolom vyznie prirodzene,“ skonštatoval.

Hnutie Slovensko má o možnej podpore Korčoka pred druhým kolom hovoriť na pondelkovom (25. 3.) predsedníctve. „Neviem, či sa už zajtra rozhodne. Predpokladám, že sa s ním najskôr stretneme, ak bude mať záujem,“ povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

15:54 Kubiš sa chce stretnúť s Korčokom i Pellegrinim

Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadriť podporu prezidentským kandidátom v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani.

Prezidentský kandidát Kubiš sa do druhého kola nedostal. V prvom kole volieb získal 2,03 percenta hlasov.

13:51 Koalícia bude rokovať o prezidentských voľbách

Poslanec Roman Michelko (nom. SNS) avizoval, že o postupe v druhom kole prezidentských volieb budú hovoriť aj na koaličnej rade. Ukázalo sa podľa neho ako nešťastné, že sa vládna koalícia už pri formovaní koaličnej dohody nedohodla na jednotnom postupe v prezidentských voľbách. Poznamenal, že preto SNS v prvom kole podporila vlasteneckého kandidáta. Dodal, že ak chce Pellegrini získať aj ostatných koaličných voličov, musí sa jasne vyjadriť k niektorým otázkam a nemôže vajatať.

12:30 Korčok chce pridať

 Víťaz prvého kola prezidentských volieb Ivan Korčok vníma výsledok ako povzbudivý. Je si však vedomý, že v druhom kole musí „pridať“. Stretnúť sa chce s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola, a rokovať s nimi o podpore.

„Nie sme v oslavnej nálade, od prvej minúty dňa sme si vedomí, že sme v druhom kole, a to rozhodne,“ podotkol Korčok.

Korčok priblížil, že už diskutoval aj s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola a ktorí zastávajú jeho víziu. Menoval Igora Matoviča, Jána Kubiša, Patrika Dubovského a Krisztiána Forróa. Predpokladá, že sa mu podarí s nimi stretnúť aj osobne a že nájdu prieniky vo svojich prioritách.

12:24 Zvolenie Korčoka rozbije koalíciu, povedal minister vnútra

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v nedeľnej diskusii TA3 V politike zopakoval, že Peter Pellegrini je najlepším kandidátom. Zvolenie Ivana Korčoka by znamenalo začiatok rozbitia vládnej koalície.

Najbližšie dva týždne využije koalícia na mobilizáciu všetkých voličov koalície. Zamerať sa chcú aj na regióny, kde v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Korčok. Uchádzať sa chcú o priazeň každého voliča vrátane maďarskej menšiny. Šutaj Eštok odmietol, že by boli nejaké dohody vopred, pretože „voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie“.

Minister vnútra reagoval, že budú viac hovoriť o tom, kto je Korčok. Zdôraznil, že nebudú si musieť nič vymýšľať, len pomenujú fakty.

11:30 Šimečka verí v čo najvyššiu účasť v druhom kole

„Tieto voľby ukázali, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí si prajú nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť všetkým ľuďom. Ako Ivan Korčok. A nie prezidenta, ktorý bude slúžiť iba Robertovi Ficovi. Ako Peter Pellegrini,“ povedal predseda PS Michal Šimečka.

11:13 SNS ocenila výsledok Harabina

Koaličná SNS ocenila výsledok kandidáta Štefana Harabina v prezidentských voľbách, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste.

„Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho (Hlas). Opätovne však vyjadrujeme presvedčenie, že bez toho, aby si uvedomil potrebu tvrdého politického boja, je veľmi ťažké uspieť v boji s kandidátom Ivanom Korčokom,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Poukázala na to, že SNS bude presadzovať fyzické sčítavanie hlasov. Tieto prezidentské voľby boli prvýkrát elektronické.

10:37 Harabin: Moji voliči nepodporia banderovský, ukronacistický, fašistický režim na Ukrajine

Neúspešný prezidentský kandidát reagoval na otázku, koho podporia jeho voliči v druhom kole prezidentských volieb. 

„Moji voliči sú natoľko inteligentní, že vedia, čo majú robiť, nepodceňujte ich,“ dodal na tlačovej konferencii.

Hoci Harabin svoj výrok zrejme namieril proti Ivanovi Korčokovi, Petra Pellegriniho odmietol priamo podporiť. „Ako sudca s nikým nevyjednávam. Som samorast. A som sudca, ja som nikdy s nikým nevyjednával. Niesom kandidátom ani oligarchov ani peňazí,“ dodal pre Seznam Zprávy.

Za prioritu slovenskej politiky označil zachovanie Slovenskej republiky. „EÚ s najväčšou pravdepodobnosťou neprežije dva roky, ani NATO a preto jedine neutralita zachráni Slovenskú republiku. Pokiaľ sa nepôjde týmto smerom, tak Slovensku tu nemusí v krátkom čase byť.“

Slovensko v budúcnosti vidí ako súčasť neutrálneho pásu štátov „Švajčiarsko, Rakúsko a oddenacifikovaná Ukrajina“ s garanciami Ruska a USA, ak v amerických prezidentských voľbách zvíťazí Donald Trump.

10:10 Volebná komisia potvrdila postup Korčoka a Pellegriniho do druhého kola

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

9:10 Fico očakáva tesný súboj

Smer plne podporuje kandidáta Petra Pellegriniho, lebo je vraj pre Slovensko lepším riešením.

„Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer k dispozícii. Očakávali sme výhru Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi,“ skonštatoval premiér Robert Fico (Smer).

Premiér zároveň zablahoželal Korčokovi aj Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Poďakoval aj voličom Smeru za účasť vo voľbách. „Zo zrejmých dôvodov sa ich časť na prvom kole volieb nezúčastnila a časť dala podporu Harabinovi,“ podotkol. V

8:00 Pellegriniho víťazstvo by neznamenalo koniec Hlasu, tvrdí Saková

Každý podpredseda strany alebo generálny manažér strany Hlas Matúš Šutaj Eštok bude vedieť po Pellegriniho odchode do Prezidentského paláca dôstojne zastať miesto predsedu strany Hlas. Uviedla to ministerka hospodárstva Denisa Saková.

„Vôbec si nemyslím, že to bude koniec Hlasu,“ zdôraznila Saková. Na margo toho, či by mala záujem o predsednícku stoličku Hlasu sa vyjadrila, že keď Pellegrini ohlasoval svoju prezidentskú kandidatúru uviedol, že to bude niekto z podpredsedov. Do úvahy podľa nej pripadá aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková či minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Pellegrini v minulosti naznačil i to, že Saková alebo minister investícií Richard Raši by ho v prípade úspechu v prezidentských voľbách mohli nahradiť na poste predsedu Národnej rady SR. „Naše rozhodnutia s Rišom Rašim budú robené na základe rozhodnutia predsedníctva. A predsedníctvo sa bude rozhodovať v prvom rade podľa toho, čo bude dobré pre Slovensko, v druhom rade čo bude dobré pre stranu, a naše osobné ambície sú až úplne na poslednom mieste,“ uviedla k tomu Saková.

Saková dodala, že sa v rámci kampane pred druhým kolom prezidentských volieb pokúsia osloviť i voličstvo neúspešných kandidátov z prvého kola.

7:00 Korčok uspel najmä vo veľkých mestách, Pellegrini zas na Kysuciach

Korčok vyhral vo všetkých veľkých krajských mestách a prekvapil aj na Orave. Naopak, severovýchod Slovenska sa stal oporou Petrovi Pellegrinimu, rovnako tak aj Zemplín či Kysuce. Podrobnosti sa dočítate v článku Samuela Kolesára:

NEDEĽA

2:40 Kubiš chce založiť politickú stranu

Spolupracovník prezidentského kandidáta Jána Kubiša Ján Marko podľa Pravdy avizoval, že chcú spolu s ďalšími zakladať novú politickú stranu, ktorá na Slovensku chýba. Kubiša v jeho zámere podporila pred médiami aj jeho manželka.

2:15 Neoficiálnym víťazom prvého kola sa stal Ivan Korčok

Sčítané sú všetky okrsky. Korčok vyhral so ziskom 42,51 percenta hlasov pred Petrom Pellegrinim, ktorému hodilo svoj lístok 37,02 percenta občanov. Rozdiel je 123 675 hlasov. Účasť bola na úrovni 51,91 percenta. Údaje ešte neboli oficiálne vyhlásené.

Na treťom mieste skončil Štefan Harabin, ktorý získal 11,73 percenta hlasov.

Za ním nasledujú Krisztián Forró so ziskom 2,90 percenta, Igor Matovič s 2,18 percenta a Ján Kubiš s 2,03 percenta hlasov. Na ďalších miestach sú Patrik Dubovský s 0,71 percenta, Marian Kotleba s 0,56 percenta a Milan Náhlik s 0,13 percenta hlasov.

1:55 Pellegrini: Nemusím Harabinovi nič odkazovať

Štandard konfrontoval Petra Pellegriniho s vyjadrením Štefana Harabina, ktorý uviedol, že s Korčokom sú ako siamské dvojčatá. Štandard sa spýtal, čo by Pellegrini odkázal Harabinovi.

„Ja sa s každým kandidátom, ktorý sa nedostal do druhého kola, porozprávam osobne, nemusím pánovi Harabinovi nič odkazovať,“ odpovedal Pellegrini.  

1:16 Fico vstúpi do kampane

Peter Pellegrini uviedol, že premiér a šéf Smeru Robert Fico sa určite do kampane do druhého kola zapojí. Pellegrini deklaruje, že sa vždy uchádzal a bude sa naďalej uchádzať aj o podporu predsedu SNS Andreja Danka a voličov SNS. Chce sa prihovárať svojim voličom, ale verí, že má kde čerpať podporu. Štefan Harabin aj Krisztián Forró získali podľa neho výraznú podporu.  

Pellegrini zopakoval, že v prípade zisku postu hlavy štátu nevidí dôvod na otvorenie koaličnej zmluvy. „Nemenia sa pomery v parlamente a koaličná zmluva musí vychádzať z toho, ktorá strana má akú silu v parlamente,“ povedal. Zopakoval, že za predsedu parlamentu by v prípade zisku prezidentskej funkcie navrhoval podpredsedov strany Denisu Sakovú alebo Richarda Rašiho. Za šéfa Hlasu-SD by odporúčal niekoho spomedzi piatich mien – niekto zo štyroch podpredsedov alebo generálneho manažéra strany.

0:54 Forró: Výsledky nie sú také, aké sme očakávali

Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku. K otázke, koho z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, podporí, sa chce vyjadriť v nedeľu.

0:49 Kubiš nedá návod svojim voličom  

Prezidentský kandidát Ján Kubiš nebude dávať návod svojim voličom, koho majú voliť. Povedal, že na Slovensku sa stále volí podľa straníckeho zaradenia, nie na základe toho, kto je aká osobnosť. Kubiš získal podľa priebežných dát po zrátaní 94 percent okrskov dve percentá hlasov.

0:28 Moji voliči vedia, čo majú robiť, odkázal Harabin

Štefan Harabin nepovedal, či podporí Pellegriniho.  „Moji voliči, vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, ktorých hlavnou prioritou je zachovanie štátu a mieru, aby ani vaše deti nešli do vojny.“

Harabin očakáva, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava, zákony, medzinárodné zmluvy, že sa Slovensko nevtiahne do vojny, ani do teroristických útokov a nebude dodávať zbrane ani peniaze na Ukrajinu.

Štefan Harabin. Foto: Pavol Zachar/TASR

0:23  Gratulujem Korčokovi, že sme v druhom kole, vravel Pellegrini

Peter Pellegrini poďakoval za hlasy vo voľbách, že ho posunuli do druhého kola. „Je to pre nás obrovský úspech.“ Z deviatich kandidátov dostať sa do druhého kola bol podľa Pellegriniho prvý základný cieľ, ktorý si stanovil.

„Gratulujem aj Ivanovi Korčokovi, že sme sa dostali do druhého kola.“ Podľa Pellegriniho výsledky ukázali, že väčšina ľudí na Slovensku si „neželá liberálno-pravicovo-progresívneho prezidenta“.  Poznamenal, že Slovensko chce prezidenta, ktorý bude obhajovať záujmy Slovenska.

0:12 V štábe Koročka vybuchol po Pellegriniho slovách smiech

Ked Pellegrini povedal, ze svoj vysledok považuje za obrovský úspech, vo volebnom štábe Korčoka sa ozval smiech.

23:52 Korčok má skončiť s diplomatickým jazykom, mieni šéf SaS Gröhling

Ak chce Korčok vyhrať, mal by jasne odpovedať a upustiť od svojho diplomatického jazyka. Pre Štandard to povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

„Mal by vysloviť to, čo si myslí a povedať úplne otvorene, že chce, aby Slovensko bolo medzi demokratickými krajinami, že nechce, aby sme šli do Ruska, že sa chce postaviť proti znižovaniu trestov za korupciu a za slobodu slova,“ uviedol poslanec.

Gröhling doplnil, že Korčok musí tieto témy jasne pomenovať, pretože aj koaliční vojaci, ktorí volili Petra Pellegriniho sú si týchto problémov vedomí. „Oni vedia, že stojí pri Robertovi Ficovi a že nás ťahá na východ a na to tu treba poukazovať,“ uzavrel.

23:44 Korčok dominoval Bratislave

O víťazstve Korčoka v prvom kole rozhodla Bratislava. V hlavnom meste porazil Korčok Pellegriniho pomerom hlasov 3:1 (66 percent ku 21 percent). Najväčší rozdiel je v obvode Bratislava I, a to 71,18 percenta pre Korčoka a 17,25 percenta pre Pellegriniho.

23:37 Harabin ešte čaká s vyjadrením

Harabin sa vyjadrí, až keď bude spočítaných 90 percent hlasov.

23:30 Korčok je to najlepšie pre Slovensko, hovorí Holečková z KDH

Čakám, že Ivan Korčok porastie a nakoniec to vyhrá,“ uviedla pre Štandard predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. „Myslím si, že Ivan Korčok je to najlepšie pre Slovensko v súčasnej situácii,“ povedala.

Odmietla, že by bolo chybou, že kresťanskí demokrati podporili Korčoka už v prvom kole. Konštatovala, že keby Peter Pellegrini stiahol novelu Trestného zákona, bol by pokoj v parlamente aj na uliciach. Na poznámku Štandardu, že Korčok je z kandidátov na prezidenta ten najliberalnejší Holečková odpovedala, že Peter Pellegrini hlasoval za registrované partnerstvá a je z tohto pohľadu liberál.

23:27: Korčok nateraz dobieha Pellegriniho

Sčítané sú dve tretiny okrskov. Korčok sťahuje Pellegriniho náskok. Ten vedie, má 40,39 percenta hlasov. Druhý Korčok 36,9 percenta.

23:18 Pellegrini má záujem o hlasy od Harabina, od každého

Pellegrini reportérke televízie Markíza povedal, že by rád zvládol kampaň tak, ako od začiatku. „Kampaň chcem dokončiť, nie ju dramaticky meniť, očakávam to teraz skôr od druhej strany, že bude agresívnejšia…“ Na otázku, či sa bude uchádzať aj o hlasy protikandidátov, ktorí nepostúpili do druhého kola, aj od Harabina, odpovedal: „Ja mám záujem o hlas každého občana SR. Harabina, Kubiša alebo aj od obyvateľov maďarskej národnosti. Pred druhým kolom pozvem všetkých, ktorí ma podporovali, aj predsedu strany Smer. Zatiaľ sme len v semifinále.“ 

Peter Pellegrini. Foto: Štandard

23:03 Pellegrini priebežne vedie

Po sčítaní 32,6 percenta okrskových zápisníc vedie s výrazným náskokom Peter Pellegrini. Volilo ho 42,34 percenta Druhý je Ivan Korčok 33,23 percenta. Nasleduje Štefan Harabin, má takmer 13 percent.

22: 58 Korčok sa pred druhým kolom sústredí na voličov koalície

Ivan Korčok na tlačovke povedal, že sa musí  viac prihovárať voličom vládnych strán.  „Je úplne zreteľné, že tam spokojnosť nie je.“  Nepoľaví v tom, aby bol v teréne a hovoril so všetkými občanmi. Bude zdôrazňovať, že Slovensko sa neuberá dobrým smerom. Pellegrini chce podľa Korčoka nad nedobrým Slovenskom šíriť pokoj.

22:52 Harabin: Verím, že SR po voľbách nedodá ani náboj na Ukrajinu

Prezidentský kandidát Štefan Harabin verí, že Slovensko po voľbách hlavy štátu nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. „Verím, že Slovensko po prezidentských voľbách nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Že Slovensko nebude tým štátom, ktorý by podporoval vojnu alebo teroristické útoky,“ povedal prezidentský kandidát. Priblížil, že volebné dopoludnie strávil na bicykli a popoludní nepohrdol ani cigarou.

22:40 Volebný model RTVS prognózuje tesné víťazstvo Korčoka

RTVS zverejnila volebný model agentúra Median SK. Podľa neho by najviac hlasov získal Ivan Korčok 34,9 percenta, druhý je Peter Pellegrini 34,3 percenta. Nasledujú Štefan Harabin 15 percent, Igor Matovič 4,5 percenta Ján Kubiš 4,3 Krisztián Forró 3,0, Marian Kotleba 2,8, Patrik Dubovský 0,5, Milan Náhlik 0,5 percenta.

22:33 Pellegrini čaká na výsledky na nábreží Dunaja

Na nábreží Dunaja, kde na volebné výsledky čaká Peter Pellegrini, je zatiaľ pokojná atmosféra. Pellegrini prišiel do volebného štábu krátko po deviatej večer. Povedal, že výsledky očakáva s veľkou pokorou

22:16 Komisie začínajú sčítavať hlasy, niekde ešte volia

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých volebných okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.30 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov v Senici, kde došlo k prerušeniu po tom, ako jeden z členov komisie skolaboval. Hlasovanie sa predĺžilo aj v obci Norovce v okrese Topoľčany, kde otvorili volebnú miestnosť polhodinu neskôr.

Výsledky volieb by mohli byť známe okolo polnoci.

21:55 Ivan Korčok už prišiel medzi svojich podporovateľov do volebného štábu

Korčok po príchode povedal, že sa má dobre. „Je to kombinácia dvoch pocitov,“ uviedol s tým, že jedným je napätie z výsledkov a druhým je úľava zo situácie, keď už nie je čo ovplyvniť. Poďakoval sa všetkým, ktorí prišli voliť.

Na mieste sú okrem Františka Mikloška aj ďalší predstavitelia KDH vrátane Viliama Karasa a Martiny Holečkovej.

21:45 Voľby naďalej prebiehajú pokojne

Prezidentské voľby v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov a Svidník sú pokojné. Potvrdili to jednotlivé okresné volebné komisie.

Prvé kolo prezidentských volieb prebieha pokojne aj na hornej Nitre, v okresoch Lučenec a Poltár, v Bratislave či vo volebnom obvode Žiar nad Hronom.

21:30 Do volebného štábu Ivana Korčoka prišiel aj František Mikloško

Okrem poslanca Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Františka Mikloška, prišiel do volebného štábu Ivana Korčoka aj exminister obrany Jaroslav Naď a bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

20:40 Za Ivanom Korčokom prišli do volebného štábu aj Michal Šimečka či Ján Budaj

Volebný štáb Ivana Korčoka je otvorený v priestoroch bratislavského hotela Falkensteiner. Na mieste sú desiatky hostí a novinárov, medzi nimi aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, bývalý minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati) či aktivista a exminister zahraničia Pavol Demeš.

Do štábu prišli aj bratislavský župan Juraj Droba či rektor Paneurópskej vysokej školy Juraj Stern.

19:15 V Petržalke je zatiaľ volebná účasť na úrovni 46 percent

V bratislavskej Petržalke bola dnes o 17:00 volebná účasť približne 46 percent. Uviedol to predseda okrskovej volebnej komisie číslo 52 na Základnej škole Turnianska Martin Chudík.

„Doterajší priebeh volieb hodnotím pozitívne. Najväčší nápor sme mali ráno medzi 7:00 a 8:00, teraz už chodí menej ľudí,“ poznamenal. Najviac sa podľa neho ľudia pýtajú, či majú kandidátov krúžkovať alebo krížikovať, prípadne koľko kandidátov môžu označiť.

„O 13:00 sme boli za voličmi s volebnou prenosnou urnou, boli milí, dokonca nás ponúkali kávou,“ skonštatoval. Ako dodal, mladých ľudí do 25 rokov chodí voliť málo. „Mladšie ročníky som dnes vôbec nevidel, väčšinou chodia starší ľudia,“ doplnil.

19:10 Polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie poriadku

Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že priebeh volieb je naďalej hladký.

„Dohliadame na bezproblémový priebeh prezidentských volieb a doteraz sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,“ uviedla polícia. Pripomína, že na odvolenie ostávajú približne tri hodiny.

19:05 V mestských častiach Bratislavy sú voľby naďalej pokojné. Evidujú takmer 50-percentnú účasť

„Priebeh volieb je vo všetkých okrskoch pokojný, neevidujeme žiadne sťažnosti ani incidenty,“ skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Do podvečerných hodín dosiahla volebná účasť viac ako 47 percent, najvyššiu zaznamenali v Materskej škole Fialová (Slnečnice), a to 62 percent. Svoj hlas v prezidentských voľbách tam odovzdal aj 100-ročný Ladislav, ktorý doteraz nevynechal ani jedny voľby. „Členovia komisia si ho pamätali a aj on sám povedal, že chodieva na všetky voľby,“ poznamenala Halašková.

18:45 V žilinskej nemocnici hlasovalo do prenosnej volebnej schránky 16 voličov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline odovzdalo v prvom kole prezidentských volieb hlas do prenosnej volebnej schránky 16 voličov, z nich 12 žien a štyria muži. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Doplnila, že najväčší záujem o voľbu mali hospitalizovaní pacienti, svoje právo využili desiati. „Voľbu v práci využilo šesť zamestnancov nemocnice. Volebná komisia navštívila oddelenia chirurgie, úrazovej chirurgie, rádiológie, ortopédie, psychiatrie, vnútorného lekárstva, neonatológie a fyziatrie, balneológie a rehabilitácie,“ dodala hovorkyňa nemocnice.

18:30 Priebeh volieb je naprieč Slovenskom pokojný

V okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava je doterajší priebeh prvého kola prezidentských volieb pokojný a bez incidentov, ktoré by volebný deň narušili. Uviedli to predsedovia jednotlivých okresných volebných komisií.

Rovnako bezproblémový a pokojný priebeh prezidentských volieb zatiaľ hlásia aj okresné volebné komisie v Košiciach a okrese Košice-okolie. Narušenie volieb v Košickom kraji nezaznamenala ani polícia.

17:53 Volebné moratórium znova predĺžili

Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb opäť predĺžili, potrvá do 22.30 hod. Potvrdil to hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Dôvodom je, že v obci Norovce v okrese Topoľčany otvorili volebnú miestnosť o polhodinu neskôr.

17:51 Volil už aj premiér Fico: Spravil som to potichu

Premiér Robert Fico v sobotu odvolil v Bratislave „potichu a bez médií“. Oznámil to na sociálnej sieti.

„Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,“ poznamenal.

17:10 V Senci skolaboval člen komisie. Volebné moratórium predĺžia o 20 minút

Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb predĺžia o 20 minút. Na celom území SR potrvá do 22.20 h. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senci. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

„Vyskytla sa jedna situácia v Senici v okrsku číslo šesť, kde skolaboval v dopoludňajších hodinách jeden člen volebnej komisie. Z tohto dôvodu bolo v danom okrsku na 20 minút prerušené hlasovanie,“ ozrejmil s tým, že hlasovanie v danom okrsku aj moratórium sa preto predĺži o 20 minút. Okrem toho je podľa jeho slov priebeh volieb na Slovensku pokojný.

16:50 Hlasovanie na košickom Luníku IX má tradične nízku účasť

Veľmi nízka účasť charakterizuje zatiaľ prezidentské voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4550 oprávnených voličov.

Podľa predsedu okrskovej komisie číslo 1 Rastislava Šantu sú voľby pokojné a bez problémov. Voči iným sú prezidentské voľby podľa neho jednoduchšie. „Keď príde volič, tak zakrúžkuje jedno meno, takže tá informácia je jednoduchá, ide za plentu a vie, čo má robiť. Aj keby ich bolo viacej, tak rýchlo odvolia,“ povedal.

Mestská časť Luník IX je okrem komunálnych volieb známa rekordne nízkou volebnou účasťou. Pred piatimi rokmi bola v prvom kole prezidentských volieb na úrovni 2,8 percenta, pred desiatimi rokmi dokonca len 1,5 percenta.

„Pre obyvateľov sídliska sú kľúčové komunálne voľby. Starosta a primátor, ktorých poznajú, to je im blízko, ale čo sa týka prezidentských volieb, tými nie sú takí oslovení,“ poznamenal Šanta.

16:30 Odvolili aj Harabin a Forró

V sobotu popoludní odovzdali svoj hlas aj kandidáti Krisztián Forró a Štefan Harabin. Forró odvolil vo Veľkej Mači spolu s manželkou, Harabin v Bratislave.

16:17 V Prešove sa volilo v historickej budove Solivaru

V historickej budove Slovenského technického múzea – Múzeu Solivar, ktorá v minulosti slúžila ako sklad soli, si v sobotu volia prezidenta obyvatelia prešovskej mestskej časti Solivar.

„Tieto voľby sú aj pre nás dosť výnimočné, keďže sa nachádzame v tejto historickej budove STM – Múzeu Solivar. Momentálne všetko prebieha hladko. Máme aj pomerne veľký počet voličov, ktorí prišli hlasovať na hlasovací preukaz. Mnoho voličov si ide zároveň aj prezrieť múzeum,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Petra Hučková.

„Je to pekný priestor. Myslím si, že je to zaujímavé aj pre voličov. Keďže sú tu prvýkrát, tak si myslím, že si pozrú aj expozíciu. Viacerí sa zúčastnia volieb už aj preto, že sú zvedaví, lebo za iných okolností tu možno ani neprídu. Trošku teplejšie by tu mohlo byť, ale myslím že dá sa,“ doplnila členka okrskovej volebnej komisie Helena Gáliková.

16:00 Volili aj vojaci, ktorí cvičia v Lešti

V Pliešovciach v okrese Zvolen volili v sobotu aj slovenskí vojaci, ktorí sú na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Špeciálny spôsob hlasovania do prenosnej schránky využilo 27 vojakov s hlasovacími preukazmi.

Predseda okrskovej komisie pre Lešť Marián Renčo taktiež dodal, že s urnou určenou na tento spôsob hlasovania išli za nimi na Lešť členovia volebných tímov. Okrsková komisia pre Lešť sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach. V tomto okrsku je zapísaných celkom 57 voličov. Podľa predsedu bola do 13.30 h vysoká účasť voličov s trvalým pobytom. „Čas v komisii trávime aj tak, že sa rozprávame a preberáme rôzne témy,“ poznamenal.

15:45 V okrsku číslo jeden v Banskej Bystrici môžu voliť aj ľudia bez domova

Jedným zo 78 volebných okrskov (VO) zriadených v meste Banská Bystrica na sobotňajšie prezidentské voľby je okrsok pod poradovým číslom jeden, kde môžu hlasovať aj obyvatelia s trvalým pobytom „Banská Bystrica“. K nim patria i ľudia bez domova.

Hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková uviedla, že v tomto okrsku na Základnej škole Trieda SNP 20 je celkovo zapísaných 2119 voličov, z toho 1555 s trvalým pobytom „Banská Bystrica“.

„K nám patria aj obyvatelia, ktorí sú registrovaní na meste. Niektorí chodievajú voliť. Väčšinou bývajú v prenájmoch, ale sú medzi nimi aj ľudia bez domova. V našom okrsku môžu hlasovať, aj keď sú z iných častí mesta,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie VO č. 1 Lucia Fábryová. Situácia je u nich počas dňa pokojná a bezproblémová.

15:30 Bez kvásku chlieb nebude, ozýva sa z Bratislavy na adresu funkcie prezidenta

Tak ako v každej verejne exponovanej funkcii, ktorá disponuje širokými kompetenciami a právomocami, by aj pri funkcii prezidenta malo platiť, že ten, kto ju vykonáva, má na to aj patričnú odbornú, intelektuálnu a morálnu výbavu. Myslí si to Pavel Drábik, ktorý v sobotných prezidentských voľbách odvolil v jednom z volebných okrskov v bratislavskej Rači.

„Prezident by mal mať tiež charizmatickú osobnosť, ktorá má reprezentačné predpoklady. Mal by byť silným a efektívnym komunikátorom so schopnosťou spolupracovať a riešiť konflikty. A zároveň neustupovať v principiálnych otázkach, na ktorých je široká všeobecná zhoda,“ uviedol Drábik.

Podľa Staromešťana Miroslava Behinu by mal byť prezidentom človek, ktorý žije v treťom tisícročí a 21. storočí nielen telom, ale aj mysľou a duchom. Mal by byť podľa neho spájajúcou osobnosťou s vysokou dôveryhodnosťou, morálnym kreditom, bezúhonnosťou a čestnosťou, rovnako tak víziou, vytrvalosťou a silou. Samozrejmosťou by mala byť aj rozhľadenosť, vo výbave tiež súčinnosť a zmierlivosť.

„Je jedno, či dám alebo nedám do cesta na chlieb kvások, droždie? Bez kvásku (droždia) chlieb nebude. Teda bude. Ale aký? Chceme taký chlieb? Každý deň?“ odpovedal Behina na otázku, či je dôležité, kto stojí na čele krajiny alebo by to mohlo byť „jedno“.

Na snímke si volička si preberá hlasovací lístok v obci Hradisko. Foto: Michal Svítok/TASR

15:05 Volí sa aj vo Vlkolínci

Novú hlavu štátu si v sobotu vyberajú aj ľudia v podhorskej osade Vlkolínec pri Ružomberku, zapísanej do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Obyvateľom, ktorých tam žije 20, nosia prenosnú urnu z volebného okrsku v mestskej časti Biely Potok.

„Uplatniť svoje volebné právo s hlasovacím preukazom tam môžu aj turisti či ľudia, ktorí vo Vlkolínci vlastnia nehnuteľnosti,“ uviedol hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík. Priebeh sobotňajších prezidentských volieb v okrese Ružomberok i v meste ako pokojný.

14:49 V Tatrách volia hlavne turisti, medzi voličmi bol aj diamantový pár

Do volebnej miestnosti v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prichádza aj počas dnešných volieb viac turistov než domácich. Tí tvorili napoludnie až dve tretiny z voličov. Voľby tam majú zatiaľ pokojný priebeh.

V jednej z volebných miestnosti v Tatrách dnes odvolili aj manželia Frankovci, ktorí v obradnej sieni na mestskom úrade oslávili svoju diamantovú svadbu.

Podľa 82-ročného Wernera Franka potrebuje každý štát a národ svojho lídra: „Mal by to byť vodca – manažér s nadhľadom, prehľadom, ktorý vedie ľudí k nejakému spoločnému cieľu, aby bol uctievaný aj v zahraničí,“ načrtol oslávenec, ktorý so svojou manželkou, takmer 90-ročnou Vlastou, prežil celý život v Tatrách.

14:30 Odvolili aj rehoľné sestry z Belušských Slatín

Vo volebných zoznamoch obce Beluša je zapísaných aj 39 členiek komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky (DKL) sv. Vincenta de Paul so sídlom v Belušských Slatinách (okres Púchov). Dve tretiny z „vincentiek“ dnes predpoludním využili svoje volebné právo v prvom kole prezidentských volieb, či už návštevou určenej volebnej miestnosti v Beluši alebo prostredníctvom prenosnej volebnej schránky.

Z takmer štyroch desiatok sestier „vincentiek“ je až sedemnásť vo vekovej kategórii nad 90 rokov a mnohé z nich sú už imobilné. „Tie klientky, ktorým to zdravie dovolilo, navštívilo ráno priamo volebnú miestnosť a prišlo ich spolu 11. Ďalších 14 využilo možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky, ktorú sme do zariadenia priniesli spolu s ďalšími dvomi členmi okrskovej volebnej komisie,“ uviedol prednosta Obecného úradu v Beluši Patrik Štrbák.

14:03 V Bratislave sú voľby pokojné. Až na jeden incident

V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné prezidentské voľby zatiaľ pokojné, bez problémov. Incident zaznamenali len ráno v jednom z volebných okrskov na Nobelovom námestí v Petržalke.

Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. „Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň,“ priblížila Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície.

Odhliadnuc od toho prípadu sú však podľa nej voľby na území Petržalky pokojné a plynulé.

13:50 V Rooseveltovej nemocnici odvolilo okolo 40 ľudí

Pacienti, hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici aj jej zamestnanci mohli v sobotu od 10.00 h odovzdať svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb priamo v nemocnici. Prišli za nimi dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou a zdržali sa takmer tri hodiny.

V nemocničnej dočasnej „volebnej“ miestnosti s dvomi plentami hlasovali ako prví najmä starší pacienti. „Nevedel som, že budem voliť v nemocnici. Som tu týždeň. Hlasovací preukaz mi vybavili bez problémov. O tom, koho budem voliť, som bol už dopredu rozhodnutý,“ reagoval 72-ročný Pavol z Medzilaboriec.

„Aj keď som v nemocnici, chcel som voliť, považujem to za dôležité. Očakávam od toho, že sa všetko zmení k lepšiemu,“ povedal 86-ročný Július z Banskej Bystrice, ktorému vybavovala hlasovací preukaz vnučka.

13:35 V Skalitom bol najväčší nápor po rannej sv. omši

V kysuckej obci Skalité v okrese Čadca nemajú názvy ulíc, ale obyvatelia žijú na niekoľkých desiatkach takzvaných pľacov. Pri návštevách voličov s prenosnou volebnou schránkou nemajú členovia okrskových komisií problémy s orientáciou. Podľa jednej zo zapisovateliek je zamestnancom obce vodič, ktorý ju dôverne pozná.

V pľacoch sa dá časom zorientovať aj podľa 53-ročného Jozefa, ktorý prišiel odovzdať hlas v základnej škole na vyšnom konci zo Serafínova. „Je to ako ulice v meste, len to treba spoznať,“ povedal s tým, že už dlhšie bol rozhodnutý, komu odovzdá hlas, a výsledky bude priebežne sledovať. Voliči v jednom z dvoch tamojších okrskov využili dopoludnia voľbu s hlasovacím preukazom, s platným cestovným pasom a záujem o voľbu do prenosnej schránky prejavili štyria voliči.

Najväčší nápor zaznamenali vo volebných miestnostiach podľa zapisovateliek po rannej svätej omši a ďalší očakávajú po večernej svätej omši. „Keď idú občania na nákup a do kostola, vtedy je viac voličov,“ podotkla zapisovateľka okrskovej komisie v Základnej škole (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Kudlov.

13:18 Polícia na Liptove preverovala podnet občana

Polícia preverovala v sobotu v Liptovskom Mikuláši podnet občana, ktorý našiel leták súvisiaci s prezidentskými voľbami. Potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

„Predmetný podnet sme zadokumentovali ako priestupok,“ dodala hovorkyňa.

13:06 Matovič nechce zo Slovenska čiernu dieru v strede Európy

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič označil prezidentské voľby za veľmi, veľmi dôležité, pretože sa v nich rozhoduje o osude Slovenska.

„Je to veľmi dôležitá voľba a bol by som veľmi rád, keby ľudia dnes uprednostnili svoju občiansku povinnosť pred vlastnými pôžitkami. Ja idem až teraz umývať okná,“ povedal po odovzdaní svojho hlasu vo volebnom okrsku v Trnave, kde prišiel aj s manželkou Pavlínou.

Ako ďalej povedal, aj zmyslom jeho kandidatúry bola len snaha využiť mediálny priestor na pozvanie ľudí k voľbám. Pripomenul, že ako jediný prezidentský kandidát nedal do kampane ani jedno euro.

„Bude druhé kolo, a to bude to finále, v ktorom musíme definitívne rozhodnúť. Ja nechcem zo Slovenska čiernu dieru v strede Európy, kde by sa rodičia a starí rodičia museli rozprávať so svojimi vnúčatami cez internet, pretože tu sa nebude dať žiť. Čestný človek na Slovensku nezostane žiť,“ dodal Matovič.

12:48 Člen volebnej komisie bol pod vplyvom alkoholu

rvé kolo prezidentských volieb prebieha bez väčšieho narušenia verejného poriadku. Polícia od rána zaevidovala jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka o tom informoval na tlačovej konferencii.

„Máme nahlásený jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu, kde zhruba o 7.45 h nafúkal 1,32 miligramu. Je to vyriešené, bol vylúčený, komisia pokračovala bez prerušenia,“ ozrejmil s tým, že ostatné podnety sú priebežne preverované a vyhodnocované.

Predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda dodal, že štátna komisia eviduje viaceré prípady porušenia volebného moratória. „Postupne ich volebná komisia rieši. V niektorých prípadoch to vieme vyriešiť hneď, v niektorých prípadoch bude potrebné hlbšie riešenie,“ vysvetlil.

12:40 Exprezident Gašparovič volil v Bratislave

Bývalý prezident Ivan Gašparovič volil s manželou Silviou v Gymnáziu na Metodovej ulici v Bratislave.

„Situácia nie je jednoduchá. Viem, že to bude obdobie, keď sa bude treba ešte uskromňovať. Ale som presvedčený, že nepôjdeme na grécku cestu. Som tiež presvedčený, že sa to všetko pri dobrej vôli skonsoliduje,“ uviedol po opustení volebnej miestnosti. Domnieva sa, že prezident bude komunikovať s koalíciou aj opozíciou a nebude si vyberať, s kým chce a s kým nechce, povedal.

Pri zlepšení situácie je podľa neho potrebné aj vymaniť sa z rodinných či skupinových „bublín“ a hľadať vzájomné porozumenie. Dodal, že pri prezidentských voľbách je potrebné hľadať vhodného kandidáta podľa predstavy každého občana.

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave. Foto: Dano Veselský/TASR

12:28 Prezidentka opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť. V sobotu odovzdala aj svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb v Pezinku. Účasťou na voľbách je podľa nej možné ovplyvniť spoločnú budúcnosť.

„Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan, vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov SR, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu,“ poznamenala prezidentka.

Želá Slovensku, aby sa novým prezidentom stal človek, ktorý bude chrániť a dodržiavať ústavu. Rovnako aj dôstojne reprezentovať krajinu v zahraničí a činnosťou aj rétorikou sa prihovárať všetkým, nielen svojim voličom.

Zuzana Čaputová si preberá obálku a hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti v prvom kole prezidentských volieb v Pezinku. Foto: Pavel Neubauer/TASR

12:21 Vyšný Komárnik navštívili takmer všetci prezidenti

Obec Vyšný Komárnik v okrese Svidník navštívili takmer všetci prezidenti od skončenia druhej svetovej vojny. V jej katastri sa totiž nachádza Dukliansky pamätník. Miestni sa každoročne zúčastňujú spomienkových slávností.

Vyšný Komárnik bol oslobodený 6. októbra 1944 počas Karpatsko-duklianskej operácie (KDO). Išlo o prvú oslobodenú obec na území niekdajšieho Československa príslušníkmi 1. československého armádneho zboru v ZSSR. „Práve aj z tohto dôvodu bol v severnej časti katastra počas osláv piateho výročia KDO v októbri 1949 odhalený Pamätník 1. československého armádneho zboru v ZSSR s vojnovým cintorínom. Odvtedy tu prebiehajú každoročne oslavy s tým, že sa ich zúčastňujú rôzne delegácie, ako aj prezidenti,“ uviedol obyvateľ Vyšného Komárnika a historik Peter Holík.

Vyšný Komárnik je podľa jeho slov jednou z mála obcí na Slovensku, ktorú navštívil takmer každý úradujúci prezident. „Samozrejme, s výnimkou tých, ktorí úradovali veľmi krátke obdobie, ktoré nezahŕňalo 6. október,“ povedal Holík.

Niekdajší prezident Československej republiky (ČSR) Edvard Beneš navštívil bojisko ešte pred nástupom do funkcie. „Bolo to krátko pred koncom druhej svetovej vojny v apríli 1945, kedy si boli s armádnym generálom Ludvíkom Svobodom pozrieť, aké škody vojna napáchala,“ priblížil Holík a doplnil, že neskorší prezident Ludvík Svoboda v minulosti zavítal i do obce, aby sa oboznámil s tým, ako sa po vojne obnovila.

„Čo sa týka československých prezidentov, tak najčastejšie tu chodieval spomenutý Ludvík Svoboda, Gustáv Husák a ďalší, ktorí v tom čase úradovali. Zo súčasných slovenských to boli Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, ktorý navštevoval oslavy pravidelne. Andrej Kiska dokonca pri príležitosti 70. výročia KDO odhaľoval vernú umeleckú kópiu pôvodnej sochy československého vojaka. Samozrejme, Duklu navštívila aj prezidentka Zuzana Čaputová,“ priblížil Holík.

12:11 Nával voličov očakávajú pod Kubínskou hoľou popoludní

Nával voličov očakávajú vo volebnej miestnosti pod Kubínskou hoľou v Dolnom Kubíne najmä v popoludňajších hodinách. V stredisku sa totiž v deň prezidentských volieb koná športové podujatie. Uviedla to predsedníčka volebnej komisie v Dolnom Kubíne – Beňovej Lehote Renáta Letoštiaková.

Zhodnotila, že dopoludnia zatiaľ prišiel voliť relatívne nízky počet ľudí. „Nápor čakáme po skončení pretekov, ktoré sú na Kubínskej holi. Museli sme radnicu požiadať o viac obálok a viac hlasovacích lístkov. Môžu k nám prísť aj ľudia s volebnými preukazmi, máme dostatok všetkého,“ ubezpečila Letoštiaková.

Z dolnokubínskej radnice informovali, že všetkých 18 volebných miestností v meste otvorili načas, volebná účasť bola dopoludnia nižšia. Komplikácie zatiaľ nezaznamenali. Po posledných voľbách jednu z volebných miestností presunuli zo železničnej stanice na Bysterci do budovy okresného stavebného bytového družstva. Radnica eviduje celkom 14 366 oprávnených voličov s trvalým pobytom v meste. Vydali 623 hlasovacích preukazov.

11:51 Pellegrini: Čím vyššia je účasť, tým reprezentatívnejší je výsledok

Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

„Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,“ zdôraznil Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

Podotkol, že voliči rozhodnú, kto bude na čele ďalších päť rokov, v prípade úspechu prezidenta aj desať rokov. Prezident bude podľa neho ovplyvňovať smerovanie Slovenska. Rovnako by si mal zastať národ v ťažkých časoch, dodal.

Predseda NR SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

11:40 Méta Zacharová zo Svitu má 101 rokov, nevynechala ešte ani jedny voľby

Méta Eleonóra Zacharová z podtatranského mesta Svit má 101 rokov, no ani vysoký vek jej nezabránil, aby šla v sobotu voliť. „Chodím voliť preto, lebo tu žijem a chcem, aby sme sa mali lepšie. Odkedy žijem vo Svite, ani raz som voľby nevynechala. Od začiatku som bola presvedčená o svojom kandidátovi, sledujem, čo sa deje, a myslím si, že som dobre volila,“ uviedla.

Súčasná politika je podľa nej „pod úroveň“ a treba to zmeniť. Upozornila, že Slovensko potrebuje inteligentných ľudí, ktorí sa politike rozumejú. Najlepším prezidentom doteraz bol podľa nej Rudolf Schuster. Do volebnej miestnosti na Základnej škole Komenského prišla pešo v spoločnosti svojej najlepšej kamarátky Ľubice Kuzmíkovej. „Ja som sa s takou osobu ešte nestretla, vždy dodáva energiu, je skvelá a je stále aktívna vo všetkých kluboch, ktoré v meste máme,“ zdôraznila.

Méta Eleonóra Zacharová hovorí s novinármi po hlasovaní v prvom kole prezidentských volieb vo Svite. Foto: Adriána Hudecová/TASR

Zacharová sa narodila 19. februára 1923 v Norimbergu, počas života vychovala tri deti. Na Slovensko prišla v 40. rokoch minulého storočia počas druhej svetovej vojny. Najprv žila s manželom na Liptove a po tragickom požiari domu sa v roku 1948 presťahovala do Svitu. Ako uviedla, v tom čase bolo pod Tatrami veľa žien a po vojne nikto nič nemal, aj napriek tomu to bolo pre ňu krásne obdobie. Pracovala v telefónnej centrále, dokonca ju vyhlásili za najlepšiu pracovníčku v Chemosvite.

„Bola som poslankyňou osem rokov, aj sudkyňa z ľudu, venovala som sa tomuto štátu, lebo tu žijem, mám rada Slovákov a vôbec ľudí, mám to šťastie, že žijem medzi dobrými ľuďmi,“ dodáva Zacharová a tvrdí, že na Slovensku je viac ako 80 rokov „na dovolenke“. Vysokého veku sa podľa vlastných slov dožíva aj vďaka tomu, že sa nevie hnevať a nič jej nechýba.

10:50 Kiska: Hlas prezidenta môže dnes zohrávať vážnu úlohu

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska odvolil v sobotu dopoludnia spolu so svojou manželkou vo volebnej miestnosti na Mestskom úrade v Poprade. Pred médiami skonštatoval, že doba je veľmi zložitá a hlas prezidenta preto môže zohrávať veľmi vážnu úlohu. Zároveň si myslí, že súčasné voľby majú svojich dvoch favoritov, ktorí s veľkou pravdepodobnosťou postúpia do druhého kola. Ľudí vyzval, aby prišli voliť, a to aj v prvom kole.

Kiska poukázal na dôležitosť voľby prezidenta aj v súvislosti so súčasným dianím na Slovensku i vo svete. „V susednej krajine, na Ukrajine, stále zúri vojna, Rusi zabíjajú bezpranných civilistov. Náš minister zahraničných vecí sa fotí s ruským ministrom zahraničných vecí, čo je viac ako zarážajúce. Európska únia nám posiela výstrahy, hrozí, že nám zastaví peniaze, prijímajú sa dôležité zákony v skrátenom legislatívnom konaní bez toho, aby prešli poctivou celospoločenskou diskusiou. Našu verejnoprávnu televíziu nám chcú spolitizovať,“ komentoval exprezident. Ide podľa neho o záležitosti a javy, keď práve hlas prezidenta dokáže byť nesmierne dôležitý.

Exprezident Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v Poprade. Foto: Michal Svítok/TASR

Kiska zároveň vidí v porovnaní s voľbami, keď za prezidenta kandidoval on, určitú paralelu. „Vtedy proti mne kandidoval premiér, teraz kandiduje predseda národnej rady. Tak ako sa premiér vtedy odmietol zúčastňovať na diskusiách, teraz sa predseda národnej rady nezúčastňoval diskusií, pretože mal dostatočný mediálny priestor,“ skonštatoval. Pred desiatimi rokmi to však podľa jeho slov vôbec nebolo isté, či do druhého kola postúpi on alebo niekto iný. „Predseda vlády Fico bol jasný, vtedy bol najpopulárnejší, najznámejší politik. Ale to, kto postúpi do druhého kola, sa nevedelo. Rozdiel medzi mnou a pánom Procházkom nebol až taký veľký,“ dodal.

10:45 V ilavskej väznici chce voliť 166 obvinených a odsúdených

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách približne 23 percent obvinených a odsúdených, ktorí majú právo voliť. Informovala o tom referentka zariadenia Martina Majsniarová.

„Aktuálne máme v ústave 720 klientov, z nich má právo voliť 711. Bez práva voliť sú mladiství a cudzinci. Záujem voliť prejavilo 166 klientov,“ priblížila Majsniarová.

Odsúdený Vladimír si v Ilave odpykáva trest za úverové podvody, do prepustenia na slobodu mu zostávajú ešte štyri roky a osem mesiacov. Voliť sa rozhodol ísť preto, že očakáva zlepšenie života občanov Slovenska i odsúdených. Privítal by zníženie niektorých trestných sadzieb.

Podľa odsúdeného Miroslava je právo voliť jeho ústavným právom a bolo by škoda ho nevyužiť. V Ilave si odpykáva 13,5-ročný trest odňatia slobody, do civilu mu zostáva ešte päť a pol roka. Vo väzení sa zúčastnil na voľbách už trikrát.

10:30 Priebežné výsledky bude ŠÚ SR aktualizovať každých desať minút

Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

„Priebežné výsledky budú obsahovať dáta do úrovne 79 okresov, definitívne výsledky aj na úrovni takmer 3-tisíc miest a obcí aj na úrovni takmer 6-tisíc okrskov,“ uviedla hovorkyňa s tým, že volebný portál volbysr.sk je jediný oficiálny úradný zdroj výsledkov volieb prezidenta SR.

Na stránke nájde verejnosť dáta zverejňované prostredníctvom grafov, tabuliek a interaktívnych máp. Dostupné budú v niekoľkých tematických okruhoch – priebežný stav sumarizácie, ukazovatele o volebnej účasti, súhrnné ukazovatele o platných hlasoch a tiež úspešnosť jednotlivých kandidátov. Súčasťou výsledkov je aj percentuálny podiel hlasov pre kandidáta z celkového počtu oprávnených voličov.

10:20 Je dobré počasie, choďte voliť, odkázal Korčok Slovákom

Svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb už odovzdal občiansky kandidát Ivan Korčok. Bývalý minister zahraničných veci volil v Senci. „Choďte občania voliť a keď sa dá, využite relatívne dobré počasie, treba sa ísť trošku pohýbať, tí, ktorí môžu,“ uviedol po odovzdaní svojho hlasu na sociálnej sieti.

Je dôležité, aby bol prezident SR zvolený so silnou a vysokou účasťou vo voľbách neskôr pred novinármi Korčok.

Za najdôležitejšie považuje, aby občania využili svoje ústavné právo voliť a prejavili svoj názor. „Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu,“ poznamenal.

Zároveň pozval ostatných občanov, ktorí rozmýšľajú alebo hľadajú čas, aby ho naozaj využili na zúčastnenie sa na voľbách.

Ivan Korčok s obálkou s hlasovacím lístkom vo volebnej miestnosti v prvom kole prezidentských volieb v Senci. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

10:17 Prezidenta volia aj v rodisku Michala Kováča

Novú hlavu štátu si v sobotu volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ako predsedníčka volebnej komisie Angelika Kaňuchová, voľby v Ľubiši zvyčajne majú vysokú účasť voličov. Ako doplnila Kaňuchová, ktorá bola aj príbuznou bývalého slovenského prezidenta Kováča, najviac voličov prichádza voliť v čase, keď idú do kostola, alebo večer. „Stále si spomenieme pri prezidentských voľbách, že vlastne ujo Kováč bol prezidentom,“ dodala.

Aj ďalší Ľubišania si na rodáka pri voľbách spomenú, „bol na úrovni, neviem, či ešte niekto z mladých sa mu vyrovná,“ uviedol Štefan, ktorý odvolil hneď ráno. Jeho rodáčka Anna dopĺňa, že prezidenta si treba vybrať slobodne podľa svojich preferencií.

Volebná miestnosť je v budove obecného úradu, na stenách visia fotografie Michala Kováča z pracovných ciest. „Pán prezident zvykol do obce pravidelne telefonovať, na Vianoce a na Nový rok zaželať všetko dobré. Rodnú obec si vážil,“ povedal starosta Ľubiše Jozef Sklenčár s tým, že mu po smrti vysadili lipy, ako si prial. Aj park pri kostole nesie meno Michal Kováč, „prezidenta tu každý poznal a vážil si ho,“ dodal starosta.

10:09 Exprezident Schuster: Nová hlava štátu by mala spájať

Svoj hlas v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Podľa jeho slov by nová hlava štátu mala spájať a utlmovať napätie v spoločnosti.

„Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať – ale nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré,“ povedal.

Rudolf Schuster vo volebnej miestnosti v Košiciach. Foto: František Iván/TASR

Pripomenul, že vo svojej funkcii sľuboval tri veci. Z nich sa podaril vstup do NATO aj vstup do Európskej únie. „To tretie som nesplnil. Povedal som si, že sa budem snažiť obrusovať hrany medzi koalíciou a opozíciou, a to sa nepodarilo dodnes,“ uviedol s tým, že prezident by mal pochváliť všetko, čo sa robí dobre – v koalícii aj v opozícii, a pomôcť presadzovať dobré veci, ktoré sú v záujme občanov. „Ďalšie rozdeľovanie by sa už asi ťažko znieslo,“ dodal.

Podľa Schustera by mal byť nový prezident nadstranícky, a to bez ohľadu na to, odkiaľ príde. „Nech je to ktokoľvek, musí spájať. A prvý krok pre to musí urobiť strana, ktorá je pri moci. A to je koalícia,“ doplnil exprezident.

10:01 Za vynášanie hlasovacích lístkov hrozí pokuta

Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

09:44 Voliči so zdravotným postihnutím

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Ministerstvo vnútra (MV) o tom informuje na svojom webe.

Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.

09:24 Voliť môžu aj ľudia s trvalým pobytom mimo SR

V sobotu môžu voliť aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Hlasovať môžu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predložia platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že majú trvalý pobyt v zahraničí. Upozorňuje na to na svojom webe Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Vzor čestného vyhlásenia uverejnili na webe MV, prípadne ho voličovi v deň volieb poskytne okrsková volebná komisia.

09:14 V okrese B. Bystrica aj v meste začali voľby pokojne

V okrese Banská Bystrica so 130 okrskami sa sobotňajšie prvé kolo prezidentských volieb začalo načas a pokojne. Pri otvorení volebných miestností sa nevyskytli žiadne problémy. Konštatoval to predseda okresnej volebnej komisie Miroslav Bancík. Rovnako tomu bolo aj priamo v meste Banská Bystrica. „Všetky miestnosti máme otvorené, nikto nehlási žiadny problém,“ konštatovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

V deň volieb je v meste sprístupnených 78 volebných miestností až do 22.00 h. Vo voličských zoznamoch je zapísaných približne 61 270 oprávnených voličov. Do okrskových volebných komisií bolo delegovaných 603 členov a 78 zapisovateľov. O hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny do piatka (22. 3.) požiadalo 145 domácností. O prípravy a plynulý priebeh volieb sa stará 27 zamestnancov z príslušných odborných oddelení mestského úradu, technický personál a príslušníci mestskej polície.

09:06 Na voľby treba platný občiansky preukaz

Voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní. Potvrdil to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj v prípade, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje (zmenilo sa priezvisko alebo adresa trvalého pobytu), alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.

08:52 Volebné miestnosti na hornej Nitre otvorili včas

Všetky volebné miestnosti na hornej Nitre otvorili v sobotu včas. Potvrdili to okresné volebné komisie (OVK) v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou. Voľby prezidenta začali bez problémov v okrese Bánovce nad Bebravou, niektorí členovia OVK už išli aj skontrolovať jednotlivé vybrané volebné okrsky v okrese, povedala zapisovateľka OVK Emília Kšiňanová.

V meste Bánovce nad Bebravou môžu svoj hlas jednému z kandidátov odovzdať v 18 volebných okrskoch. Vo Veľkých Držkovciach vytvorili tri a v ostatných 41 obciach okresu jeden volebný okrsok.

Bez problémov začali voľby aj v okresoch Prievidza a Partizánske, potvrdil zapisovateľ OVK Ján Daňo. Voliči môžu svoj hlas odovzdať v 183 okrskoch, 133 vytvorili v okrese Prievidza a 50 v okrese Partizánske. Svoj hlas jednému z kandidátov na hlavu štátu tam môže odovzdať približne 143-tisíc oprávnených voličov.

08:40 Hlasovanie sa v Košiciach a okolí začalo včas

Bezproblémový začiatok prezidentských volieb evidujú okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie. Žiadny časový posun pri otvorení volebných miestností nezaznamenali.

Okrskové volebné komisie majú informovať okresnú volebnú komisiu o prípadných problémoch pri začiatku hlasovania. „My sme žiadnu takúto informáciu nedostali, tak máme za to, že je otvorených všetkých 192 volebných miestností v meste Košice,“ uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie Košice Blanka Sándorová.

Žiadny problém zatiaľ komisia podľa nej nemusela riešiť. Členovia komisie počas volieb absolvujú výjazdy do okrskov. „Práve si pripravujú rozpis, ako vykonajú v priebehu dňa kontroly,“ dodala. Voľby sa od 7.00 h konajú aj v 151 volebných okrskoch v okrese Košice-okolie. „Všetko prebieha štandardne,“ povedala predsedníčka okresnej volebnej komisie Košice-okolie Kamila Slobodníková.

08:36 V Trnavskom kraji otvorili všetky volebné miestnosti

Všetky volebné miestnosti v Trnavskom kraji pre prvé kolo prezidentských volieb otvorili načas. Potvrdili to zapisovatelia okresných volebných komisií.

V obvode Trnava je otvorených 158 volebných miestností, z toho v okrese Trnava 113 a v okrese Hlohovec 45. V krajskom meste Trnava je zriadených 46 okrskov. Podľa zapisovateľky Adriany Malovcovej prví voliči odovzdali svoje hlasy hneď po otvorení. V obvode Senica môžu voliči odovzdať svoj hlas v 97 volebných okrskoch, z toho 53 v okrese Senica a 44 v okrese Skalica, uviedla predsedníčka okresnej volebnej komisie Anna Klempová.

V okrese Piešťany je k dispozícii 63 volebných okrskov, okresná volebná komisia nemá žiadne informácie o problémoch na začiatku volebného dňa.

V okrese Galanta podľa predsedu Raymonda Kunštatského je otvorených všetkých 84 volebných miestností načas. V okrese Dunajská Streda otvorili v poriadku všetkých 126 volebných okrskov, podľa predsedu okresnej volebnej komisie Jozefa Báriho plánujú počas dňa navštíviť čo najviac z nich.

08:30 Pre závažné dôvody možno hlasovať do prenosnej schránky

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

08:22 V Bratislavskom kraji sa voľby začali bez problémov

V Bratislavskom kraji sa sobotné prezidentské voľby začali načas a bez problémov. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. „Žiadne problémy sme nezaznamenali,“ uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

Pokojný začiatok volieb hlásia aj v okrese Pezinok, kde rovnako neevidujú žiadne problémy. „Všetko je v poriadku,“ poznamenali z pezinskej okresnej volebnej komisie. Rovnako pokojne a bez problémov sa začali voľby aj v okrese Senec. „Otvorilo všetkých 77 volebných okrskov,“ ubezpečili zo seneckej okresnej volebnej komisie. Všetky volebné miestnosti otvorili aj v okrese Malacky. „Všetko je v poriadku,“ zhodnotili z malackej okresnej volebnej komisie.

08:17 Na Spiši je takmer 400 okrskov

Na Spiši je takmer 400 okrskov, všetky volebné miestnosti sa podľa všetkého otvorili načas. V okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica nehlásili okresným volebným komisiám žiadne zdržanie.

„U nás je všetko v poriadku, nemáme hlásené žiadne incidenty alebo že by niekto meškal či neotvoril vôbec. Okrskov máme 68, ťažko povedať, aká bude účasť, ale predpokladáme, že to bude viac ako 50 percent,“ uviedol zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Kežmarku Dušan Mašlonka.

V Poprade a Levoči je dohromady 139 volebných okrskov, aj tam otvorili všetky načas. Zapisovateľ tamojšej okresnej komisie Maroš Baranec uviedol, že v priebehu dňa sa chystajú na viaceré výjazdy, zatiaľ však nemajú vytypované konkrétne lokality. „Volebná účasť zvyčajne kolíše okolo 50 až 60 percent, predpokladáme, že to bude takto aj tentoraz,“ dodal.

08:09 Polícia zatiaľ nezaznamenala narušenie poriadku

Voľby začali z pohľadu polície podľa plánu. V teréne bude počas celého volebného dňa a aj po ukončení volieb viac policajných hliadok. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

„Do otvorenia volebných miestností polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia PZ Stanislav Hromádka. Ozrejmil, že nasadili dostatočný počet policajtov všetkých služieb na zabezpečenie prípravy a priebehu volieb.

Zvýšený počet policajtov sa počas sobotného dňa podľa hovorkyne zameriava najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku.

08:05 Na Šariši otvorili všetky volebné miestnosti

V okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov a Svidník otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti v súvislosti s voľbami prezidenta. Nevyskytli sa žiadne komplikácie. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie.

Do pôsobnosti okresnej volebnej komisie v Prešove patrí i okres Sabinov. „Nie je nám hlásený žiaden problém a keďže nie je hlásený, to znamená, že všetko beží, ako má. Problémy nie sú, ideme v riadnom režime,“ povedal pre TASR predseda okresnej volebnej komisie Vladimír Borecký.

Ako uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Bardejove Galina Lacová Ščerbáková, v okrese Bardejov sa o 7.00 h otvorili všetky volebné miestnosti. Voľby prebiehajú bez problémov.

08:02 Voľby v Žilinskom kraji sa začali bez problémov

Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali v sobotu ráno problémy pri otvorení volebných miestností na prvé kolo volieb prezidenta SR. Informovali o tom okresné volebné komisie.ň

Vo volebnom obvode Žilina si môžu voliči vybrať prezidentského kandidáta v 219 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77, v obvode Martin v 138, v obvode Liptovský Mikuláš v 95, vo volebnom obvode Ružomberok v 59, vo volebnom obvode Dolný Kubín v 43, vo volebnom obvode Námestovo v 84 volebných okrskoch. Voľby prezidenta sa začali vo všetkých volebných okrskoch o siedmej hodine.

07:56 Všetky volebné miestnosti by mali byť otvorené

Všetkých 5938 volebných miestností by malo byť otvorených. Na priebeh pokojných volieb budú dozerať aj policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

„Do otvorenia sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,“ ubezpečil Hromádka s tým, že voľby sú zabezpečené dostatočným množstvom policajtov. Chmelová podotkla, že volebné miestnosti by sa mali uzatvoriť o 22.00 h. „Pokiaľ pôjde všetko, ako predpokladáme a očakávame, tak všetky volebné miestnosti sa uzatvoria o 22.00 h,“ skonštatovala.

Stanislav Hromádka a Eva Chmelová. Foto: Pavol Zachar/TASR

07:43 Vo Zvolene v úvode volieb nemali žiadne problémy

Prezidentské voľby 2024 sa začali o 7.00 h vo všetkých obvodoch spadajúcich pod okres Zvolen. Uviedol to v sobotu ráno predseda okresnej volebnej komisie vo Zvolene Slavomír Hanuska.

Dodal, že pri otváraní volebných miestností vo Zvolene, v Detve a Krupine nezaznamenali žiadne problémy. Volebné miestnosti vo Zvolene sú zriadené väčšinou v priestoroch základných a materských škôl, v obciach je to v kluboch dôchodcov alebo kultúrnych domoch. Na prezidentské voľby je vo Zvolene pripravených 38 volebných miestností, v ktorých bude takmer 400 členov volebných komisií. V Detve avizovali 15 volebných miestností, v ktorých bude 110 členov volebných komisií.

07:37 Na strednom Považí otvorili volebné miestnosti včas

Na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti včas, v žiadnom okrsku sa neotvárala žiadna miestnosť skôr. Informovali o tom predsedovia a zapisovatelia okresných volebných komisií. V pôsobnosti okresnej volebnej komisie Trenčín je voličom k dispozícii 176 volebných okrskov, 116 v okrese Trenčín a 60 v Ilavskom okrese. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie v Trenčíne Roman Rebroš.

V okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava môžu voliči v prezidentských voľbách hlasovať v 99 okrskoch, 67 z nich je v okrese Nové Mesto nad Váhom, 32 v okrese Myjava. Informovala o tom zapisovateľka komisie v Novom Meste nad Váhom Ľubica Marcinová.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej, v okresoch Púchov a Považská Bystrica rovnako otvorili načas všetkých 124 volebných miestností. Z nich je 71 v Považskobystrickom a 53 v Púchovskom okrese.

07:30 Rezort vnútra: Voliči krúžkujú len jedného kandidáta

Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky. Ak sa pomýli, na požiadanie mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravený hlasovací lístok iný. Nesprávny hlasovací lístok následne vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

07:25 V Devínskej Novej Vsi na prvých voličov čakať nemuseli

Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali v sobotu hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h aj obyvatelia bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Viacero z nich hlasovalo v prvých minútach vo volebnom okrsku č. 6 s volebnou miestnosťou na Hradištnej ulici.

Na snímke jedna z prvých volièiek v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: Erik Mader/TASR

Voliči prichádzali v prvých 15 minútach po jednom, rady ani pred miestnosťou, ani pred plentami sa netvorili. Jeden z prvých hlasujúcich svoj skorý ranný príchod k voľbám vysvetlil plynutím dňa. „Som sa zobudil, tak čo budem čakať, išiel som rovno voliť,“ povedal. Dilemu, koho z kandidátov podporiť, nemal. „Nie, bol som rozhodnutý,“ zdôraznil. V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je 13 volebných okrskov.

07:00 Začalo sa prvé kolo prezidentských volieb

V sobotu 23. marca sa na Slovensku koná prvé kolo prezidentských volieb. Ľudia si vyberajú spomedzi deviatich kandidátov. Sú nimi v abecednom poradí Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini.

Pôvodne ich kandidovalo jedenásť, ale dvaja uchádzači Andrej Danko a Róbert Švec odstúpili zo súťaže a podporili Štefana Harabina. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová už nekandiduje.

Na snímke kandidáti na prezidenta SR, zľava Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini, Róbert Švec (vzdal sa) a moderátori Marta Jančkárová a Marek Makara počas poslednej diskusie prezidentských kandidátov pred 1. kolom prezidentských volieb na pôde RTVS v Bratislave 20. marca 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

06:55 Ako postupovať vo volebných miestnostiach

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, kde zakrúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov.

V prvom kole volieb prezidenta môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,33 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 24. marca.

(red., tasr, sita, sme)


Ďalšie články