Zahraničie o slovenských voľbách: Proeurópsky diplomat porazil kandidáta populistov

Prvé kolo prezidentských volieb Peter Pellegrini počas prezidentskej volebnej noci. Foto: Martin Baumann/TASR

Prezidentské voľby na Slovensku neunikli pozornosti západných médií a tlačových agentúr. Výhru Ivana Korčoka v prvom kole komentujú ako víťazstvo proeurópskej línie slovenskej politiky. Prípadný triumf Petra Pellegriniho v druhom kole by podľa nich posilnil pozíciu „proruského premiéra“ Roberta Fica.

„Proeurópsky diplomat porazil spojenca populistického premiéra,“ napísal portál The Guardian a Korčokov triumf označil za prekvapivý. Víťaza prvého kola prezentoval ako proeurópskeho diplomata, ktorý nadväzuje na politiku súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej a v ktorom opozícia vidí protiváhu k súčasnej vláde.

Guardian dodal, že tieto voľby sú šancou pre súčasného slovenského premiéra Roberta Fica, aby ešte viac posilnil svoju moc.

Portál Politico v podobnom duchu informoval, že proeurópsky diplomat porazil kandidáta koalície. V súvislosti s Korčokom portál spomenul, že v rokoch 2020-2023 bol ministrom zahraničia počas „chaotickej vlády politického individualistu Igora Matoviča“, ale pripomenul tiež, že Ivan Korčok bol v roku 2003 vedúcim delegácie pre prístupové rokovania Slovenska do NATO.

V súvislosti s predsedom parlamentu a predsedom Hlasu Petrom Pellegrinim Politico uviedlo, že „spolu s partnerskou nacionalistickou SNS ich vláda pristúpila k ukončeniu vojenskej podpory pre Ukrajinu, k zníženiu trestov a premlčacích lehôt za korupčné trestné činy“. Portál pripomenul Pellegriniho prísľub, že pred druhým kolom nepodľahne agresívnemu štýlu kampane.

„Bývalý špičkový slovenský diplomat a kritik čoraz protizápadnejšej rétoriky premiéra Roberta Fica prekvapivo zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb v krajine,“ napísal portál Bloomberg s tým, že prezidentské voľby rozhodnú o tom, či „premiér naklonený Rusku posilní svoju politickú dominanciu nad 5,4-miliónovou východoeurópskou krajinou alebo si voliči vyberú protiváhu vláde, ktorá drží väčšinu výkonnej moci“.

Nemecký denník Welt označil Pellegriniho za „spojenca proruského šéfa vlády Roberta Fica“, ktorý odmietol poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc. Pri Korčokovi poznamenal, že ide o presvedčeného zástancu Ukrajiny, ktorý zastáva podobné názory ako odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Aj Nemecký portál Zeit zdôraznil odlišný postoj oboch kandidátov k vojne na Ukrajine a podotkol, že na Slovensku už mesiace prebiehajú protesty proti „Ficovej ľavicovej nacionalistickej vláde“, ktorej kandidátom je Pellegrini.


Ďalšie články