Rusi zintenzívňujú bombardovanie. Na Ukrajine po nočných útokoch prerušili dodávky elektriny

Ukrajina v noci zostrelila 84 striel a dronov; hlási poškodenie elektrární Hustý dym stúpa počas požiaru najväčšej vodnej elektrárne na Ukrajine v meste Dnipro po útoku ruskej armády v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina oznámila, že zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie v troch oblastiach po tom, ako Rusko cez noc odpálilo na elektrárne v krajine desiatky rakiet a dronov.

Ukrajinská armáda uviedla, že protivzdušná obrana zostrelila 84 z 99 riadených striel a dronov vypálených z Ruska.

Ako však ukazujú vyjadrenia ukrajinského energetického sektora, ruské bombardovanie spôsobilo veľké škody.

Energetická spoločnosť Ukrenerho totiž musela uplatniť núdzové harmonogramy prerušených dodávok v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kirovohradskej oblasti. Trvať majú do večera.

Obmedzenia v dodávkach elektriny už po minulotýždňovom ruskom útoku zaviedli vo veľkých mestách Charkov a Kryvyj Rih. „Od spotrebiteľov v ostatných oblastiach žiadame, aby používali elektrinu šetrne a uvedomelo,“ upozornil Ukrenerho.

Rozsiahle nočné útoky

Ukrajinské oblastné úrady tvrdia, že Rusi zo štvrtka na piatok zasiahli infraštruktúru pri meste Dnipro, odkiaľ hlásia najmenej jednu zranenú osobu.

„V noci Rusi opäť zaútočili na energetické zariadenia v rámci masívneho a kombinovaného útoku. Poškodené boli tepelné a vodné elektrárne v centrálnych a západných oblastiach,“ uviedla ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo.

Podľa ukrajinského ministra energetiky Germana Galuščenka boli tiež napadnuté energetické zariadenia v Dnepropetrovskej, Poltavskej a Čerkaskej oblasti.

Výbuchy bolo počuť aj v Ivanofrankovskej a Chmelnickej oblasti na juhozápade Ukrajiny i v meste Dnipro. Predtým boli podľa ukrajinskej televízie v ukrajinskom vzdušnom priestore spozorované ruské riadené strely.

Ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK informovala o vážnom poškodení jej troch tepelných elektrární. „Po skončení útoku energetici okamžite začali s odstraňovaním škôd,“ uviedla v aplikácii Telegram.

Ruský útok na elektráreň v Kremenčuku. Zdroj: Telegram

Bombardovanie naberá na intenzite

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vzdušné údery Ruska naberajú na intenzite a sú čoraz väčšou hrozbou pre energetiku krajiny.

„Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany, aby zabezpečila kritickú infraštruktúru a ochránila obyvateľstvo,“ povedal premiér Denys Šmyhaľ v opakovanej výzve západným spojencom Kyjeva.

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že použilo „presné letecké, námorné a pozemné zbrane dlhého doletu“ proti energetickým objektom, tvrdilo však, že ich využívajú ukrajinské ozbrojené sily, napísala AFP.

(tasr, afp, ste)


Ďalšie články