Na trh práce smerujú milióny eur. Príspevky získajú nezamestnaní, pracujúci aj firmy

Koncom marca ohlásil rezort práce tri nové projekty na podporu zamestnanosti. Všetky by sa mali spustiť už v apríli a zameriavajú sa nielen na vytvorenie pracovných miest, ale aj na motivovanie ľudí k zotrvaniu v povolaní. Štát chce pomôcť aj odchovancom centier pre deti a rodiny.

Ministerstvo práce spúša projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur Erik Tomáš. Foto: Martin Baumann/TASR

Ukazovatele nezamestnanosti sa na Slovensku vlani zlepšili, počet ľudí bez práce aj miera nezamestnanosti druhý rok po sebe klesali. V súhrne za celý minulý rok bolo bez práce takmer 162-tisíc osôb, medziročne tento počet klesol o 8,5-tisíca osôb, čiže o päť percent. „Miera nezamestnanosti v roku 2023 klesla prvýkrát pod úroveň šesť percent na hodnotu 5,8 percenta,“ informuje Štatistický úrad SR.

Pozitívom bol úbytok nezamestnaných z kategórie tých, ktorí sa v evidencii nachádzali dlhodobo. „Medziročne ich počet dynamicky klesol o viac ako 11-tisíc osôb, teda o 9,7 percenta,“ dodávajú štatistici. Čo sa týka štruktúry, najviac je takých, ktorí nepracujú 12 a viac mesiacov. Ide o 104-tisíc nezamestnaných, ktorí vlani tvorili väčšinu z celkového počtu, až 65,1 percenta.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.