V Prahe sa pochodovalo za život. Odporcovia blokovali most a viseli na lanách nad riekou

pochod za život Národný pochod za život 2023. Foto: Flickr.com/Hnutí Pro život ČR

Sobotný pražský pochod za život narušili demonštranti visiaci na lanách z mosta, pričom nedovolili prejsť ani hasičom. Podujatie označili za „pochod proti životu“. Zasahovať musela aj polícia.

Tohtoročný Národný pochod za život sa začal v sobotu o druhej popoludní na Hradčanskom námestí a pokračoval do centra mesta. Usporiadatelia ho ukončili zhruba o pol piatej popoludní, krátko po tom, ako dav dorazil na Václavské námestie v Prahe.

Akcia organizácie Hnutia za život, na ktorej sa zúčastnili podľa portálu iDnes stovky ľudí, si kládla za cieľ zabezpečiť lepšie podmienky pre ženy, ktoré nečakane otehotneli.

Prolife akcia sa však nezaobišla bez problémov.

Protestujúci viseli na lanách nad riekou

Odporcovia Národného pochodu za život sa najprv zišli na Malostránskom námestí s heslom: „Vlasť, platňa a rodina? To je ale kravina!“ Následne zablokovali na pražskom Moste Légií trasu účastníkom.

Protestujúci si na akcii, ktorú podľa portálu Novinky.cz zvolali anarchisti, sadli na most, cez ktorý napli laná. Na ich koncoch viseli nad riekou ľudia.

Demonštranti sedeli a skandovali heslá ako „Moje telo, moja voľba“ či „Hnutie sa nepohne“. Jedného z nich policajní ťažkoodenci odviedli, informuje web Echo24.

Ľudia, ktorí most zablokovali, nenechali prejsť ani jednotku profesionálnych hasičov. Podľa reportéra Noviniek museli vyhľadať inú trasu. „Hasiči z centrálnej stanice mierili na Malú Stranu k prípadu poškodenej strechy domu,“ popísal hovorca hasičov Martin Kavka.

Polícia pôvodne dala demonštrantom dve minúty na odchod, čas sa však predĺžil. „Máme čas celý víkend,“ skandovali. Odporcovia pochodu blokovali most podľa webu iDnes asi dve a pol hodiny.

Muži zákona nakoniec pochodujúcich odklonili do Zborovskej ulice k Jiráskovmu mostu. Časti aktivistov z Mosta Légií neumožnila odísť až do rozpustenia pochodu, informuje iDnes. Jedna z účastníčok protestu sa na sociálnej sieti X sťažovala na to, že „nemajú vodu“ a vonku je 26 stupňov.

Niektorí odporcovia však začali z mosta odchádzať a presúvať sa k Národnému divadlu, časť aj na Václavské námestie, kde sa pochod končil.

Na námestí polícia protestujúcich vyzvala, aby riadne nahlásené zhromaždenie nenarušovali.

Podujatie navštívil kardinál Duka aj arcibiskup Graubner

Účastníkom pochodu už na Hradčanskom námestí, kde sa podujatie začínalo, poďakoval za odvahu kardinál Dominik Duka.

„Demokracia bez zbožnosti, slušnosti, tolerancie a vzájomného dialógu nemôže existovať,“ povedal kardinál s tým, že to majú účastníci pochodu odkázať ľuďom, ktorí si pletú demokraciu s niečím iným.

Na Václavské námestie rovnako ako na začiatok pochodu dorazil aj arcibiskup Jan Graubner. Zhromaždenie pred formálnym ukončením pochodu zaspievalo Svätováclavský chorál a hymnu, účastníci poďakovali za súčinnosť polícii.

Odporcovia sa prizerali zo strán a prejavy narušovali hlukom.

Protestujúci hovorili o „pochode proti životu“

Každoročný pochod mal tento rok podľa Hnutia za život zaistiť lepšie podmienky pre ženy, ktoré nečakane otehotneli. Organizácia je zástancom tradičnej rodiny, stavia sa napríklad proti zväzkom homosexuálov.

Protestujúci uviedli, že teda chceli zabrániť tomu, aby Prahou prešli „klérofašisti z Hnutia za život, ktorí sa cynicky zaštiťujú životom, ale v skutočnosti im ide o obmedzovanie reprodukčných práv a presadzovanie ultrakonzervatívnej agendy vo verejnom priestore“.

„Hnutie pre život neobhajuje normálny svet a rodinu, ale okrajovú autoritársku ideológiu, my sme za život,“ povedal jeden z rečníkov na protestnom zhromaždení.

Demonštranti hovorili o „pochode proti životu“, kritizovali poľský zákaz potratov alebo upozorňovali na takzvané dezinformácie o potratoch.


Ďalšie články