Dlhé čakanie na robotický taxík. Tesla ho sľubuje predstaviť v auguste

Niektoré veci ostávajú "v blízkej budúcnosti" aj tridsať rokov. Keď som mal zhruba desať rokov, v časopise Sedmička pionierov sa písalo, že jadrová fúzia nám čoskoro zabezpečí lacnú elektrinu pre domácnosti a továrne. Prešlo pár desaťročí a na zemi nemáme žiadne malé Slnko, ale ceny elektriny sa občas hýbu v stratosfére.

Robotaxi. Foto: X Tesla Robotaxi. Foto: X Tesla

V civilizačne menej kritických kruhoch si môžeme spomenúť na hru Duke Nukem Forever, ktorej príchod bol ohlásený v roku 1997 a napokon ju vydali v roku 2011. Štrnásť rokov je vo svete softvéru malá večnosť.

Jednou z takýchto technológií, na ktorú čakáme skoro večnosť, je robotický taxík. Presnejšie povedané, samojazdiace cestné vozidlo. Ak to zvládne taxík, potom to zvládnu aj nákladné autá, autobusy a iné vozidlá. Už v 90. rokoch minulého storočia vládol v tomto smere mierny optimizmus a vo výbave áut sa začali objavovať prvé lastovičky typu systém udržiavania jazdných pruhov. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.