Májový kvet v Trnave. Najvoňavejší festival roka už začal

BRATISLAVA – Už od štvrtka 9. mája zaplavili na štyri dni tisícky kvetov pešiu zónu v Trnave. Mesto organizuje pre záhradkárov, ale aj pre všetkých ostatných milovníkov krehkej krásy najpestrejší, najfarebnejší a určite aj najvoňavejší festival roka - Májový kvet.  

Májový kvet Festival Májový Kvet v Trnave rozžiaril centrum mesta. Foto: Májový kvet

Kvetinový trh rozvonia mesto každý deň na Trojičnom námestí a pešej zóne už od 8:00.

Príďte si aj vy vybrať z veľkej ponuky tie vaše najkrajšie muškáty, klinčeky, pivonky, astry, nechtík či echinaceu. Na pultoch budú naaranžované určite aj jarné vence, sušené bylinky na varenie, domáce aj exotické koreniny či iný voňavý sortiment.

U ochotných tetušiek určite nájdete aj priesady rajčín, paprík, kalerábu, zeleru, cukiny, jahôd alebo čierne, biele a červené ríbezle. V ponuke predaja nemôžu chýbať ani rôzne druhy malín, černíc, jostu aj egreš.

Pokiaľ budete mať šťastie, možno si kúpite do vašej záhrady aj dobre zakorenený, malý stromček moruše, alebo brusnicu, kanadskú čučoriedku, rakytník, Dráč obyčajný, či Goji (Kustovnica čínska). Všetko tieto spomenuté úžasné liečivé bobuľoviny sú plné zdravých vitamínov a vo vašej záhradke by mali mať čestné miesto.

Ak ste fajnšmeker a milujete štipľavé, možno si na pešej zóne ulovíte do svojho skleníka aj priesadu najsilnejších čili papričiek sveta ako: Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, Pot Douglah, Naga Viper, či Bhut Jolokia. Podobné palivo urobí z vášho guláša zážitok večera!

Šikovné gazdiné už vedia, že máj je najlepším časom na sadenie ligurčeka, šalvie, rozmarínu, pamajoránu, oregana, pažítky, mäty a medovky. Teda všetko rastlín nevyhnutných do dobrej, domácej, voňavej kuchyne. Ak vás neomámia vône magnólií, vencovca či levandule, budete asi čochvíľa počuť hlas v mikrofóne.

To nie je znakom, že konečne prehovorili Svokrine jazyky, ale že sa práve začal jeden z kvetinových workshopov na Trojičnom námestí. Májový kvet totiž nie je v žiadnom prípade iba obyčajným veľkým kvetinovým trhom.

Májový kvet bol a určite aj bude vždy festivalom so širším tematickým záberom. Magickým miestom, kde sa môžete povedzme priučiť viazaniu macramé alebo sa dozvedieť rýdzo praktické rady o ekologickom ošetrovaní rastlín a stromov.

Na akcii získate zdarma prepotrebné rady k strihaniu ovocných stromčekov, kombinovaniu zeleniny v záhonoch, alebo sa priučíte čosi o praktickom používaní liečivých byliniek. Na zahodenie nie je ani pričuchnúť k umeniu floristiky, ako aj k tematike čajových rituálov v exotických kultúrach.

Piatkový program potrvá až do 18:00 a trh funguje, až kým padne tma. Kto sa chce dozvedieť zaujímavosti z pestovania a záhradkárčenia, cez víkend začne sprievodný program až od 14:00.

V sobotu navštívte určite aj Swap rastlín v Kreatívnom centre Trnava, kde si môžete rastlinky nielen vymeniť, ale zúčastniť sa aj niekoľkých floristických workshopov. 

Zaujímavou bude určte prednáška entomológa Mareka Semelbauera o užitočnej hávedi v záhradke. Deti zasa poteší tvorba nádherných kvetinových čeleniek so Sohemi Art. Tých starších, ktorí už v záhradke vládzu menej, zaujme akcia Rastlinky ako v bavlnke.

Veľkú prednášku o starostlivosti o izbovky, okrasné kvetiny a bylinky; poradňu pri ich presádzaní, sadení a starostlivosti pripravila Janka z ekologického kvetinárstva Voňavý Ateliér z Nitry.

Projekt Pure love – detské hry bude zasa ekologickým pripomenutím tohto, ako sa dá aj odpad využiť na výrobu krásneho dielka. Príďte aj vy s deťmi trošku pomôcť prírode a vyrobte si štýlovú peňaženku z bežného nápojového kartónu.

Výber kvetov na presadenie je široký a skutočne pestrý. Foto: Májový kvet
Ochotní predajcovia vám poradia najlepší čas na presadenie jarničiek aj letničiek. Foto: Trnava
Mesto chystá pútavé kulisy k festivalu už ďaleko dopredu. Foto: Trnava
Aj jeden kvet do vázičky dokáže patrične potešiť. Foto: Májový kvet
Kvety na presadenie vyžadujú dennodennú starostlivosť. Foto: Trnava
Nádherné čelenky z kvetov naučí všetkých viazať Sohemi Art. Foto: Sonia Reindeer Photographer

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac