Prekvapenie pre rodičov. Areál hier Radosť pri Štrkovci sprístupnili bez herných prvkov

BRATISLAVA – Ostalo len pri prázdnych sľuboch. Obľúbené detské ihrisko po zime otvorili bez detských preliezačiek. Prečo je to tak?

IMG_3634 Areál Radosť pri Štrkovci. FOTO: Marek Marušiak

Najväčšie bratislavské detské ihrisko na západnom brehu jazera Štrkovec pozná asi každý Bratislavčan. Pieskoviská, preliezačky a šmykľavky boli obľúbeným priestorom na hranie nielen pre ružinovské deti, poobedia a víkendy tu trávili často aj obyvatelia iných mestských častí. Symbolom tohto priestoru sa stala aj betónová ťava, ktorej autorom je akademický sochár Rastislav Miklánek.

Veľa ľudí preto ostalo sklamaných, keď toto ihrisko na jeseň uzatvorili. Starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren vtedy rodičom odkázal, že sa pod detské drevené ihrisko podpísal zub času a že už nevyhovuje normám. „Posledná revízna kontrola ho vyhodnotila ako nebezpečné a z dôvodu ochrany zdravia malých Ružinovčanov pred úrazmi sme sa ho rozhodli dočasne uzavrieť,“ uviedol starosta Chren.

Zlý technický stav preliezačiek, ktorých rozmiestnenie a vzájomné vzdialenosti navyše nezodpovedali najnovším normám, tak podľa vyjadrení Martina Chrena nedali miestnej samospráve inú možnosť, ako tieto herné prvky odstrániť. Oprava a rekonštrukcia už neprichádzali do úvahy.

Areál sa má dočkať veľkej revitalizácie, na ktorej mestská časť spolupracuje s Metropolitným inštitútom Bratislava. Momentálne sa preto pripravuje architektonická súťaž, ktorej cieľom je navrhnúť rekonštrukciu tak, aby tu vznikol jeden z najkrajších a najekologickejších areálov pre rodiny s deťmi. Ako potvrdil starosta Ružinova, samotná príprava ešte nejaký čas potrvá a bude si vyžadovať nemalé financie.

„Nechceme však nechať areál zatvorený na rok či dva, kým sa všetko navrhne, dohodne a vybaví. Preto sme sa rozhodli, že po zime sem nakúpime na dočasnú dobu nové, náhradné prvky pre deti, aby od jari mohlo byť ihrisko znova otvorené,“ doplnil ešte v čase uzatvárania parku ružinovský starosta.

A tak sa zdalo, že na 50. výročie sprístupnenia parku verejnosti bude areál opäť otvorený, so šantiacimi deťmi po preliezačkách. Verejnosť nemala očakávať žiadnu veľkoleposť, malo ísť len o dočasné riešenie. Žiaľ, ani k tomu nakoniec neprišlo.

Areál bol v posledných dňoch otvorený a oplotenie priestoru bolo odstránené. Na prekvapenie mnohých rodičov a detí sa ale v parku nenachádzal ani jeden jediný herný prvok. Žiadna šmykľavka, žiadna preliezačka. Až na ikonickú betónovú ťavu, tá jediná zostala.

K situácii sa ihneď vyjadril aj Ružinovský starosta, ktorý vysvetlil, že problém spôsobilo verejné obstarávanie. Ukázalo sa, že jeho víťaz nesplnil podmienky súťaže. „Museli sme ho preto zo súťaže vylúčiť. Zákonné lehoty na odvolanie museli uplynúť, a tým sme stratili zhruba dva mesiace. Verím, že v najbližších dňoch nastúpi na ihrisko druhý v poradí a začne sa prerábka a inštalácia nových prvkov,“ uviedol starosta Ružinova.

Súťaž na nové herné prvky v parku pri Štrkovci mestská časť Ružinov vyhlásila začiatkom februára a predložené ponuky jednotlivých spoločností sa mali otvárať a vyhodnocovať až 21. februára. Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na sumu o niečo vyššiu ako 150-tisíc eur.

Podľa vyjadrení riaditeľky komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov Tatiany Tóthovej, v rámci súťaže boli zadefinované aj požiadavky na kvalitu (certifikáty), ktoré musí uchádzač splniť a z tých, ktorí ich splnia, sa rozhoduje na základe ceny.

Meno spoločnosti, ktorá bola vylúčená, ani tej, ktorá ju má nahradiť, sme sa nedozvedeli. „Súťaž ešte prebieha, takže k uchádzačom a sumám sa v tejto chvíli vyjadrovať nebudeme,“ uviedla pre Bratislavský Štandard Tóthová. Zároveň dodala, že deti by sa na ihrisku areálu Radosť mohli hrávať už v lete. „V ideálnom prípade by tieto hracie prvky mohli byť osadené už pred prázdninami,“ uzavrela.

Rodičia tak budú musieť ešte nejaký čas zostať trpezliví a na hranie svojich ratolestí použiť iné z ružinovských detských ihrísk. Tých je v mestskej časti Ružinov ďalších pár desiatok.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac