Do schránok už chodí výmer dane z nehnuteľností: Suma vás môže nemilo prekvapiť

BRATISLAVA – Majiteľom nehnuteľností v Bratislave postupne prichádzajú nové výmery k platbe dane z nehnuteľností. Suma je oproti minulému roku výrazne vyššia.

h_3194723_1280 FOTO: TASR/P. Neubauer

Viacerí Bratislavčania si práve v týchto dňoch nachádzajú vo svojej poštovej schránke odkaz od magistrátu hlavného mesta s výmerom k dani z nehnuteľností.

Ak vás totiž váš poštový doručovateľ nezastihne doma a neodovzdá vám tento výmer osobne, čaká vás takzvaný žltý lístok v schránke a následná cesta na poštu.

Hoci povinnosť zaplatiť daň platí pre všetkých obyvateľov Bratislavy vlastniacich v hlavnom meste akúkoľvek nehnuteľnosť, nie všetkých čaká takáto procedúra.

Niektorí dostali výmer prostredníctvom elektronickej schránky. Ak ju totiž máte zriadenú, úrady musia s vami komunikovať výlučne cez ňu. 

No a mnohí daňovníci využívajú aj tento rok možnosť platby dane z nehnuteľnosti prostredníctvom Bratislavského konta. Urobiť tak mohli ale len tí, ktorí si vytvorili Bratislavské konto do 17. apríla. Daňové výmery sa mali v konte objaviť postupne od 29. apríla.

Upozorniť na ne vás mal notifikačný mail. Ďalej vás mala čakať už len jednoduchá a rýchla platba prostredníctvom QR kódu, platobnej brány, Apple Pay či Google Pay.

Ak ste do dnešného dňa nedostali notifikačný mail a nebol vám doručený daňový výmer, magistrát ponúka niekoľko vysvetlení. Vaša nehnuteľnosť je pravdepodobne v spoluvlastníctve.

V prípade bezpodielového spoluvlastníctva je rozhodnutie o dani z nehnuteľností distribuované osobe, ktorá podávala daňové priznanie. Rovnako je to aj v prípade podielového spoluvlastníctva.

Ďalšou možnosťou je, že vaše daňové priznanie podávané do konca januára ešte stále čaká na spracovanie. No a poslednou možnosťou je, že ste priznanie z dane z nehnuteľností nepodali správne, alebo vôbec.

Výška dane vás možno prekvapí 

Po minuloročnom zvýšení viacerých poplatkov pristúpilo vedenie mesta na čele s primátorom Matúšom Vallom a poslancami mestského zastupiteľstva aj k zvýšeniu dane z nehnuteľností. 

Vallo sa ešte v novembri minulého roku postavil na tlačovej besede pred médiá a uviedol, že ide o nevyhnutný krok, aby si Bratislava dokázala zachovať základné štandardy údržby a služieb. 

„K tomuto nepopulárnemu a ťažkému kroku sme sa so starostami odhodlali, lebo inú cestu na zachovanie služieb a kvality života už nemáme,“ skonštatoval Vallo.

Následne na decembrovom zastupiteľstve poslanci mestského zastupiteľstva navrhovanú zmenu výšky sadzby dane z nehnuteľností schválili. Ani to sa však vtedy nevyhlo kritike.

Zmena výšky sadzby sa totiž schválila nie riadnym návrhom všeobecne záväzného nariadenia, ale pozmeňujúcim návrhom poslanca Igora Polakoviča. Riadny návrh žiadne zvyšovanie neobsahoval. Magistrát tento krok ospravedlňoval krátkosťou času.

Majitelia bytov a rodinných domov si tak v týchto dňoch nachádzajú výmery, kde sa sadzba dane zvýšila o 35 percent. Znamená to, že kým vlani ste za 3-izbový byt v Petržalke s rozlohou 66 m² zaplatili daň vo výške približne 66 eur, teraz to je viac ako 89 eur.

O čosi horšie na tom sú majitelia priestorov určených na podnikanie. Daň z nehnuteľností pre priemyselné stavby a obchodné či administratívne priestory sa zvýšila o 46 percent. Najväčší nárast dane z nehnuteľností sa týka nebytových priestorov, chát či garáží. Tu sa zvýšila daň až o polovicu.

Ak teda vlastníte garáž s rozlohou 25 m², za ktorú ste minulý rok zaplatili približne 50 eur, tento rok musíte zaplatiť daň vo výške 75 eur.

Sadzby sa zdvihli aj majiteľom pozemkov. Kým vlastníci zastavaných plôch či záhrad si po novom za 1 m² svojho pozemku priplatia v priemere od 15 do 27 percent, tak vlastníci rybníkov, lesných pozemkov, ornej pôdy, viníc, ovocných sadov či trávnatých porastov si priplatia až o tretinu.

Aj majiteľom stavebných pozemkov sadzba vzrastie. Tí si po novom priplatia od 20 do 45 percent v závislosti od mestskej časti, v ktorej sa ich pozemok nachádza.

Zvýšená sadzba dane má magistrátu do rozpočtu priniesť približne 19 miliónov eur. Rovnakú sumu si medzi seba rozdelia aj bratislavské mestské časti.

Podľa vyjadrení z magistrátu zvýšený výber dane síce nepokryje všetky výpadky príjmov, no umožní zachovať štandard poskytovaných služieb v hlavnom meste.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac