Šutaj Eštok: Sme pripravení podporiť práva LGBTI v oblasti zdravotnej dokumentácie či dedenia

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok po skončení rokovania vlády a Bezpečnostnej rady SR kritizoval článok na britskom webe BBC, ktorý podľa neho okrem iného tvrdil, že Robert Fico je politik, ktorý je proti skupine LGBTI. Uviedol, že vláda bude upravovať legislatívu, ktorá sa má týkať práv LGBTI osôb.

TK po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Na snímke v popredí minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Novinárka BBC položila otázku ministrom obrany a vnútra, ktorou polemizovala nad politickou orientáciou obvineného útočníka Juraja Cintulu s tým, že jeho „profil na sociálnych sieťach naznačuje, že strelec je skôr blízky Ficovým názorom, najmä jeho proruským názorom“.

Na jej otázku reagoval Robert Kaliňák, rovnako ako aj Matúš Šutaj Eštok. Ten najprv požiadal novinárov BBC, aby si fakty, ktoré píšu o atentáte na Slovensku overovali. Dodal, že pravdepodobne v stredu BBC uverejnila článok, v ktorom je okrem iného nepravdivá informácia, že „Robert Fico je proti skupine LGBTI“.

Šutaj Eštok mohol narážať na text, ktorý na webe BBC napísala hlavná zahraničná korešpondentka Lyse Docetová. Tá uviedla, že u Fica nastal politický posun vo viacerých témach a stal sa politikom, ktorý je „proti LGBTQ právam“.

„Ukážte mi jeden výrok Roberta Fica namierený voči tejto skupine,” povedal Šutaj Eštok s tým, že vláda je “pripravená podporiť štandardné práva pre túto skupinu, ktoré sa týkajú zdravotnej dokumentácie, dedenia a podobných vecí”.


Teória o náraste krádeží v obchodných reťazcoch nie je podložená žiadnymi relevantnými dátami, no napriek tomu má v tomto smere novela Trestného zákona vážne nedostatky. Problematická úprava skutočne dáva priestor zlodejom kradnúť bez vážnejšieho postihu a ani vyjadrenie samotného ministra Suska o efektívnom postihovaní tejto trestnej činnosti sa nezakladá na pravde. Viac v článku.

prečítať viac

Organizátori Pochodu za život zverejnili jeho trasu. Mottom tohtoročného pochodu je Láska je pro-life.

prečítať viac

Uličku remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach stále hyzdí obrovská podkova, ktorú tam postavil bez súhlasu správcu umelecký kováč a súčasne vicestarosta MČ Staré Mesto Vladimír Eperješi. Obľúbené miesto domácich a turistov tak zviditeľňuje niečo, čo neladí s prostredím historického centra.

prečítať viac

Na Ukrajine sa o blížiacej sa zime hovorí ako o najťažšej v histórii štátu. Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa totiž zintenzívnili. Navyše, jeden z najväčších energetických hráčov, ktorý sa stará o bezpečnosť dodávok elektriny, sa pred blížiacou sa zimou zmieta v interných problémoch.

prečítať viac

Bombové hrozby na školách opäť ochromili prevádzku nielen týchto zariadení, ale naviazali na seba množstvo policajných a iných síl. To všetko iba pre jeden rozposlaný email, ktorý účinne zamestnal extrémne množstvo ľudí a techniky. Ani v tomto prípade sa nepotvrdila prítomnosť výbušniny, a preto štát bude musieť prísť s efektívnejšou reakciou na tento typ protiprávneho konania. Viac v článku.

prečítať viac