Doprajte si chuť sladkých plodov priamo z poľa. Samozber jahôd nájdete v týchto lokalitách

SLOVENSKO - Jahody sú symbolom leta a sladkej rozkoše, ktorá osviežuje naše chuťové poháriky. Východné Slovensko sa môže pochváliť bohatou úrodou jahôd, ktoré môžete nazbierať priamo z polí počas sezóny. 

Jahody samozber Pozrite si prehľad lokalít na samozber jahôd počas tohtoročnej sezóny. Foto: FB Jahody Vinné - Samozber

Jahody nie sú len lahodnou pochúťkou, ale aj zdrojom množstva prospešných živín pre náš organizmus. Obsahujú vysoký podiel vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a napomáha tvorbe kolagénu pre zdravú pokožku.

Okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá podporuje tráviaci systém aj množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Nízky obsah kalórií a vysoký obsah vody robia z jahôd ideálnu voľbu pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu a hydratáciu.

Tu je prehľad niekoľkých miest, kde si môžete vychutnať jahodový zážitok a nazbierať si vlastné lahodné plody:

Samozber – Močarany v Michalovciach

Rodina Baňasová vás pozýva na svoje pole jahôd na Močarianskej ulici v Michalovciach. S pestovaním zemiakov už majú viac ako 20-ročné skúsenosti a od roku 2012 sa venujú aj pestovaniu jahôd.

Ich samozber je otvorený od pondelka do nedele od 8.00 do 18.00 hod, je však lepšie sledovať ich sociálne siete či webovú stránku, nakoľko samozber môžu ovplyvňovať aj výkyvy počasia.

Cena za kilogram jahôd je 3,20 eur, pričom platíte až pri odchode. Pripravte sa na zber vhodným oblečením a nezabudnite si so sebou priniesť vlastné nádoby na zber.

Samozber – Košické Oľšany

Rodinná farma vo východoslovenských Košických Oľšanoch sa venovala pestovaniu jahôd už od roku 2014. Ich samozber je opäť otvorený a ponúkajú rôzne odrody jahôd na ploche troch hektárov. Okrem jahôd tu nájdete aj samozber malín.

Cena za samozber je 4,50 eur/kg a 7 eur za kilo nazbieraných jahôd. Podľa milovníkov týchto sladučkých plodov ide o najdrahší samozber v rámci Slovenska, avšak majitelia sa bránia slovami, že ich cena je rovnaká ako minulý rok.

„Pestujeme chemicky neošetrované jahody, ale musíme im dodávať výživu, ktorá tiež išla hore a platíme ľudí, ktorí nám celé pole ručne vyplievajú,” uviedli majitelia.

Termíny samozberu môžete sledovať na sociálnych sieťach, je potrebné sa však naň prihlásiť vopred.

Samozber – Sedliská

Aj v okolí Vranova nad Topľou nájdete možnosti samozberu jahôd. Napríklad v obci Sedliská je Agromix, kde už v týchto dňoch prebieha samozber vždy od 8.00 hod. do 18.00 hod.

Cena za kilo je 3,50 eur, pričom v predajni ich kúpite za 5 eur.

Samozber – Trnava pro Laborci

Podobne aj v obci Trnava pri Laborci v okrese Michalovce informujú o tom, že v najbližších dňoch budú mať ľudia možnosť nazbierať si jahody aj u nich. Nezabudnite sledovať ich sociálne siete pre aktuálne informácie o termínoch opätovného otvorenia samozberu.

Správne skladovanie

Aby jahody vydržali čo najdlhšie čerstvé, je dôležité, aby ste ich správne skladovali. Po zbere ich neumývajte, ale skladujte ich v chladničke v papierovom alebo kartónovom obale, aby sa minimalizovalo množstvo kondenzácie, čo by mohlo spôsobiť rýchlejšie hnitie.

Pred skladovaním odstráňte akékoľvek poškodené alebo prezreté plody, aby sa zabránilo šíreniu plesní a hniloby. Keď budete pripravení ich konzumovať, opláchnite ich iba pod tečúcou vodou, aby ste minimalizovali vstup vody, ktorá by mohla spôsobiť rýchlejšie znehodnotenie.

Týmito jednoduchými postupmi môžete predĺžiť čerstvosť nazbieraných jahôd a vychutnávať si ich sladkú chuť ešte dlhšie.

Jahodová sezóna je nielen o lahodných plodoch, ale aj o skvelej príležitosti pre rodiny a jednotlivcov stráviť čas na čerstvom vzduchu a zažiť spoločný zber ovocia priamo z polí, ktoré sa nevyrovná tomu zo supermarketov.

Nechajte sa uniesť vôňou jahôd a vychutnajte si letný čas plný sladkých chutí a zážitkov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac