Do Turčianskych hier mládeže sa zapojí vyše tisíc žiakov základných škôl

MARTIN – Na 61. ročníku Turčianskych hier mládeže, ktoré sú najstarším športovým podujatím v Martine, sa predstaví vyše tisíc žiakov základných škôl z regiónu Turiec. Najväčší záujem spomedzi siedmich športov je o atletiku.

turcianske hry mládeže 1 Slávnostné otvorenie Turčianskych hier mládeže bolo 21. mája. Foto: Ľubomír Chochula

Slávnostné otvorenie podujatia sa konalo 21. mája v atletickom areáli na Ul. Východná v mestskej časti Sever. Slávnostný sľub za pretekárov predniesol počas ceremónie v cieľovej rovinke 250-metrového tartanového oválu žiak 9. ročníka na ZŠ N. Hejnej v Martine David Vicaň.

„V mene súťažiach sľubujem, že na podujatí Turčianske hry mládeže vystúpime ako čestní súperi rešpektujúci pravidlá, ktoré ich riadia. Za šport bez dopingu, drog, v rytierskom duchu pre slávu športu a česť našich škôl,“ sľúbil 15-ročný Vicaň, ktorý sa venuje atletike aj ako pretekár AK ZŤS Martin.

„Toto podujatie, na ktorom vždy panuje skvelá atmosféra, sa mi veľmi páči. Je to už moja piata účasť. Vynasnažím sa prekonať svoje osobné rekordy v šprinte na 60 m (7,48 s) a v skoku do diaľky (582 cm). Ďakujem rodičom za to, že ma podporujú,“ uviedol pre Žilinský Štandard Vicaň, ktorého vzorom je slovenský šprintér Ján Volko.

Pochodeň niesol bývalý olympionik Miroslav Vanko. Zdroj: Ľubomír Chochula

Deň pred slávnostným otvorením sa v rámci Turčianok konal na ihrisku v Športparku Pltníky futbalový turnaj. Atletický program sa začal 21. mája hneď po skončení ceremónie. V nasledujúcich troch dňoch vstúpia do THM aj zvyšné športy.

Dejiskom basketbalových duelov budú telocvične ZŠ A. Stodolu, ZŠ Hurbanova a ZŠ A. Dubčeka (22. mája). Hádzanárske súboje sa odohrajú v telocvični Spojenej školy (22. a 23. mája).

Turnaj vo volejbale sa uskutoční v telocvični Gymnázia J. Lettricha (23. mája) a v telocvični ZŠ J. V. Dolinského (24. mája). Florbalisti budú súperiť o prvenstvo v telocvični ZŠ v Turanoch (23. mája) a plavci v krytej plavárni Sunny Martin (24. mája).

Riaditeľkou pretekov je už po druhý raz za sebou predsedníčka športovej komisie, mestská poslankyňa a štvornásobná účastníčka olympijských hier Lucia Hrivnák-Klocová, ktorá v minulosti odštartovala svoju športovú kariéru práve na Turčiankach.

„Sú to už také pavučinové spomienky, ale veľmi krásne. Keby nebolo THM, zrejme by som sa dostala k atletike oveľa neskôr. Ja som práve na tomto podujatí objavila v sebe talent na atletiku. Verím, že polovica účastníkov v sebe objaví niečo, o čom ani nevie,“ povedala pre Žilinský Štandard Hrivnák-Klocová, ktorú nedávno vyhlásili za martinskú atlétku storočia.

Pre Žilinský Štandard hovorí Lucia Hrivnák-Klocová. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Šport ma vyformoval v takého človeka, akým som. Všetko robím na sto percent, mám pevné zásady a snažím sa v rámci fair-play rozhodovať nielen v športe, ale aj v živote,“ dodala bývalá pretekárka, v súčasnosti trénerka detí v AK ZŤS Martin.

Podmienky na šport sa v Martine zlepšujú. Škoda, že ešte nie je k dispozícii nová športová hala v areáli ZŠ Alexandra Dubčeka. Tá je síce už postavená, skolaudovaná, ale ešte nie je pripravená na nápor účastníkov THM v halových kolektívnych športoch. No a v januári 2025 by mala byť dokončená krytá tribúna na atletickom štadióne, takže v budúcom ročníku sa Turčianky vrátia na 400-metrový osemdráhový tartanový ovál.

Organizátormi 61. ročníka Turčianskych hier mládeže sú mesto Martin, Olympijský klub Turiec, Atletický klub ZŤS Martin, Združenie miest a obcí Turca, Správa športových zariadení mesta Martin, Okresná rada Slovenskej asociácie športu na školách v Martine.

David Vicaň so sľubom pretekárov, ktorý prečítal. Foto: Ľubomír Chochula
Časť účastníkov na slávnostnom otvorení. Foto: Ľubomír Chochula
Dokončenie ceremónie. Foto: Ľubomír Chochula

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac