Na Turčianskom behu vyzbierali rekordnú sumu. Komu pomôžu tento rok?

MARTIN – V obci Žabokreky, ktorá sa nachádza päť kilometrov od Martina, sa 18. mája uskutočnil tradičný Turčiansky beh. Podujatie zorganizovalo občianske združenie Parasport24.

turciansky beh 4 Na Turčianskom behu 2024 bol rekordný počet účastníkov. Foto: Tomáš Marer

Nebol to iba beh, súťažili v troch kategóriách. Bežci absolvovali podľa svojich schopností buď päťkilometrový okruh s prevýšením 80 m, alebo desaťkilometrový s dvojnásobným prevýšením. Druhou kategóriou bola chôdza s palicami (Nordic Walking) a treťou prechádzka. Všetkým, ktorí dorazili do cieľa v areáli futbalového štadióna v Žabokrekoch, kde bol aj štart, dávali medaily na krk vozičkári.

Hlavného organizátora Miroslava Buľovského potešila rekordná účasť pretekárov, pekné počasie a výťažok z registrácie, ktorý išiel na charitatívne účely. Registrácia stála 15 eur a pre účastníkov virtuálneho behu to bolo 17 eur.

„Som nadšený, vyšlo to super. Do súťaže sa celkovo zapojilo 492 účastníkov. Vo virtuálnom behu náš projekt podporili aj bežci z Česka, Maďarska, Poľska a Rakúska. Ešte viac ma teší, že sa nám podarilo vyzbierať 6-tisíc eur, čo je doteraz najviac na Turčianskom behu. Výťažok z akcie poputuje do troch občianskych združení – Turiec pre deti, Sposa-Turiec, Matka a dieťa Turca,“ uviedol pre Žilinský Štandard zakladateľ OZ Parasport24 Buľovský.

Tento rok v septembri sa uskutoční s rovnakým konceptom aj Trenčiansky beh. „Starosta obce Košeca, ktorý sa zúčastnil na Turčianskom behu a ktorému sa to veľmi páčilo, si želá, aby aj Trenčiansky beh v Košeci bol takým vydareným podujatím. Presný termín ešte doladíme,“ doplnil Buľovský.

No ešte predtým, konkrétne 20. júna, usporiadajú na posvätnom pútnickom mieste v Skalnom sanktuáriu na hore Butkov 12. ročník charitatívneho podujatia Hudba bez bariér.

„Tento ročník bol súčasťou 17. ročníka Parasport24 Tour, pod ktorú patria všetky akcie, ktoré robíme počas roka. Tým sú napríklad Turčiansky beh, Trenčiansky beh a Hudba bez bariér,“ dodal šéf OZ Parasport24.

OZ Parasport24 existuje od roku 2006 a venuje sa organizácii rôznorodých projektov na podporu ľudí s hendikepom, ktorí ako jednotlivci majú obmedzené podmienky na získavanie finančných a iných prostriedkov pre vlastný rozvoj na Slovensku.

Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer
Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer
Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer
Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer
Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer
Turčiansky beh 2024 v Žabokrekoch. Foto: Tomáš Marer

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac