Rusko zrejme vypustilo na obežnú dráhu Zeme vesmírnu zbraň, tvrdí Pentagón

Rusko pravdepodobne minulý týždeň vypustilo vesmírnu zbraň na nízku obežnú dráhu našej planéty. V utorok to uviedol hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder s tým, že teleso sa nachádza v približne rovnakej výške ako americký vládny satelit.

Russia Space Štart nosnej rakety Sojuz-2.1b z kozmodrómu Pleseck 17. mája 2024. Foto: Profimedia.sk

„To, čo tu sledujem 16. mája, je, ako ste zdôraznili, že Rusko vypustilo satelit na nízku obežnú dráhu Zeme, o ktorom sa domnievame, že je pravdepodobne protivesmírnou zbraňou, ktorá je zrejme schopná zaútočiť na iné satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme,“ povedal.

Pentagón bude podľa Rydera situáciu monitorovať a chrániť priestor kozmu. „A naďalej budeme vyvažovať potrebu chrániť naše záujmy vo vesmíre s našou snahou zachovať stabilné a udržateľné vesmírne prostredie,“ dodal.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.