Z pokusu o úkladnú vraždu premiéra môže byť teroristický útok. Rozhodnú zozbierané dôkazy

Tlaèová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Maroš Žilinka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Atentát na premiéra Roberta Fica je právne kvalifikovaný ako pokus obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Nie je však vylúčené, že sa môže zmeniť na teroristický útok. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to vyplynulo z vyjadrení generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania,“ vyhlásil Žilinka.

Generálny prokurátor ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní robia všetko pre to, aby sa tento skutok náležite objasnil a verejnosť sa dozvedela o všetkých súvislostiach tohto skutku a aby bol páchateľ, ak sa mu preukáže vina, aj spravodlivo potrestaný.

Pripomeňme, že na premiéra Fica bol v stredu 15. mája v Handlovej po rokovaní vlády spáchaný neúspešný pokus o atentát. Predsedu vlády následne niekoľko hodín operovali v banskobystrickej nemocnici.

Zo streľby na premiéra polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z Levíc, ktorého Špecializovaný trestnú súd vzal do väzby. Za úkladnú vraždu z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu mu hrozí väzenie 25 rokov až doživotie.

Čo by sa stalo, ak by išlo o terorizmus


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami