Navaľného spolupracovníci pod tlakom úradov rozpustili sieť jeho regionálnych štábov

Na archívnej snímke z 21. augusta 2020 spolupracovník Alexeja Navaľného Leonid Volkov počas stretnutia v novinármi v Berlíne. Foto: TASR/AP

Organizácia Navaľného štáby síce zanikne, no jednotlivé štáby by mali naďalej fungovať ako decentralizované politické organizácie. V opačnom prípade by im hrozili postihy. Moskovská prokuratúra sa ich pokúša vyhlásiť za extrémistické.

Leonid Volkov, spolupracovník väzneného ruského opozičníka Alexeja Navaľného, vo štvrtok oznámil, že oficiálne rozpúšťa sieť Navaľého regionálnych štábov. Volkov vysvetlil, že ide o reakciu na rozhodnutie prokuratúry, ktorá pozastavila ich činnosť. Štandard tento vývoj predpokladal a venoval mu článok.

Jednotlivé štáby podľa jeho slov nezaniknú, ale zmenia sa na samostatné politické organizácie. „Budú sa venovať vyšetrovaniam [korupcie, pozn. red.], voľbám, verejným kampaniam a mítingom,“ uviedol Volkov. Vysvetlil, že sieť Navaľného štábov v terajšej podobe už ďalej nebude môcť fungovať. „Pomaly, ale isto budú označené za extrémistické, čo bude znamenať trestné postihy pre tých, kto v nich pracujú, spolupracujú s nimi a pomáhajú im.“

V danej situácii podľa Navaľného spolupracovníka nepomôže už žiadne premenovanie ani transformácia organizácie. Zdôraznil, že o tom, či ide o tú istú alebo inú organizáciu, budú totiž rozhodovať pracovníci Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie.

Moskovská prokuratúra podala ešte 19. apríla na súd žiadosť, aby boli Navaľného organizácie označené za extrémistické. „Mestský súd v Moskve zaregistroval žaloby moskovskej prokuratúry na neziskovú organizáciu Fond boja proti korupcii, neziskovú organizáciu Fond na ochranu občianskych práv a na občianske združenie Navaľného štáby. Prokuratúra ich považuje za extrémistické organizácie,“ uviedol predstaviteľ Moskovského mestského súdu. Materiály k prípadu sú utajené a súd by sa mal konať bez prítomnosti verejnosti. V súvislosti so súdnym procesom bolo organizáciám zakázané vykonávať určité činnosti.

Leonid Volkov vysvetľuje rozpustenie Navaľného štábov a ich budúcnosť. Zdroj: YouTube.

Je otázne, či dokáže Navaľného hnutie, ktoré sa aj napriek rastu popularity z posledných rokov stále neteší širokej podpore ruskej verejnosti, prežiť podobný útok ruských orgánov. Najmä v situácii, keď je líder s podlomeným zdravím v trestaneckej kolónii.

Na začiatku februára ruský súd Navaľnému potvrdil nepodmienečný trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude musieť stráviť vo väzení dva a pol roka. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj firma Yves Rocher v roku 2013 sama vykonala audit, z ktorého vyplynulo, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.


Ďalšie články