Rozum verzus zisk. Ku globálnemu súboju expertov

Pre dnešnú dobu je charakteristická viera v expertov. Táto viera vychádza z predpokladu, že odbornosť je zárukou racionálneho rozhodovania. O tom, prečo to tak častokrát nie je, ako aj o kľúčovej role nezávislých expertov píše Ivan Hoffman.

Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise, politik, Petra Kolínská, Asociace ekologických organizací Zelený kruh, Green Deal summit, protest, hnutí DUHA, transparent Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans reční na samite o Green Deal, 26. septembra 2022, Praha. Dole protest Petry Kolínskej z asociácie environmentálnych organizácií Zelený kruh. Zdroj: Profimedia

Pre dnešnú dobu je charakteristická viera v expertov. Čokoľvek sa v spoločnosti deje, deje sa s odvolaním na odborné autority. Na expertov sa odvolávajú politici, keď uskutočňujú nepopulárne opatrenia. Na expertov sa však odvolávajú aj ich oponenti. Namiesto starej dilemy, či sa v živote riadiť rozumom alebo citom, či sa opierať o poznanie alebo vieru, sa dnes dohadujeme, ktorým expertom veriť a ktorých ignorovať.

Viera v expertov vychádza z predpokladu, že odbornosť je zárukou racionálneho rozhodovania. Z toho pre politikov vyplýva povinnosť zaštítiť svoje rozhodnutia odobrením expertov. Na rovnaký problém však majú rôzni experti rôzne názory. To politikov oslobodzuje od nutnosti prispôsobovať svoje rozhodnutia názorom expertov. Výhodnejšie je pre nich vybrať si z expertov takých, ktorí súznejú s ich zámermi.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami