Púchov hostil stovky mažoretiek. Sen domáceho súboru je vycestovať na svetový šampionát

TRENČÍN – Prvý májový týždeň sa v Púchove konali majstrovstvá Slovenska v mažoretkovom športe. Medzi súťažiacimi nechýbal ani domáci súbor Nelly Púchov.

Púchov hostil stovky mažoretiek. Sen domáceho súboru je vycestovať na svetový šampionát MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov

Dejiskom tohtoročných majstrovstiev Slovenska v mažoretkovom športe bol púchovský zimný štadión. Za 3 dni sa predstavilo 29 súborov z celého Slovenska, súťažilo okolo 1 500 mažoretiek. V nedeľu prišlo súťažiace podporiť približne 3 500 divákov.

„Úroveň organizácie dopadla veľmi dobre. Spätná väzba od vedúcich bola veľmi krásna, všetkým sa páčilo, boli to MSR zorganizované na vysokej úrovni. Niekto sa vyjadril, že najlepšie na akých doposiaľ boli,“ prezradila vedúca súboru Nelly Ľudmila Kvaššayová.

MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov

V úvodnom programe na otváracom ceremoniáli zaspieval hymnu SR dievčenský zbor Be Happy zo ZUŠ Púchov pod vedením Majky Jašurdovej, o kultúrny program sa postaral FS Váh z Púchova.

„Organizačný tím v zložení 40 rodičov a priateľov v červených tričkách sa starali o celý priebeh súťaže. Boli skvelí, nazvali ich červení mravčekovia, kam sa kto pohol, tam boli a usilovne pracovali,“ opísala vedúca súboru.

Na majstrovstvách Slovenska získal domáci súbor celkovo 13 medailí, z toho 7 zlatých, 5 strieborných a 1 bronzovú.

„Konkurencia bola tento rok dosť vysoká a prišlo mi, že sú súbory už veľmi vyrovnané. Porotcovia majú ťažkú úlohu vybrať hlavne v seniorských HVK kategóriách, rozdiely sú veľmi tesné. Všetky kategórie mali veľké zastúpenie, akurát veľké formácie junior mali pomenej,“ dodala na margo vzrastajúcej konkurencie Kvaššayová.  

Už v júli čakajú na súbor majstrovstvá Európy v Liberci. Mesto Púchov a Slovensko budú Nelly reprezentovať so 17 choreografiami. V septembri sa koná svetový šampionát v Kapskom meste v Južnej Afrike. Podľa vedúcej je takáto cesta finančne náročná a pravdepodobne sa im nepodarí vycestovať, no ich spoločným veľkým snom je dostať sa na súťaž aspoň s malým počtom účastníkov.

„Záujem o mažoretkový šport na Slovensku zatiaľ je, keďže sa nám základňa v Asociácii mažoretkového športu zväčšuje. Oproti minulému roku sme mali väčší počet súťažiacich a väčší počet obsadenosti v jednotlivých kategóriách. Nielen u nás v Púchove, ale aj iných mestách na Slovensku,“ doplnila Ľudmila Kvaššayová.

MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov
MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov
MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov
MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov
MSR v mažoretkovom športe. Zdroj: Nelly Púchov

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac