Na žilinských námestiach sa koná festival radosti – Staromestské slávnosti

ŽILINA – Od štvrtka 25. mája až do soboty 27. mája sa v centre krajského mesta koná 28. ročník najväčšieho kultúrneho podujatia v Žiline Staromestské slávnosti.

staromestské slávnosti 2024 Začali sa Staromestské slávnosti 2024. Foto: Ľubomír Chochula

Festival radosti sa z Burianovej veže vedľa radnice začal sprievodom z Mariánskeho námestia cez Farskú uličku na Hlinkovo námestie. V sprievode boli predstavitelia mesta Žilina, ale aj zúčastnené delegácie z partnerských miest (Frýdek-Místek, Třinec, mestská časť Praha 15 a belgický Essen), športovci, umelci, hudobníci, bubeníci, mažoretky a ďalší.

Sprievod išiel z Mariánskeho námestia na Hlinkovo námestie. Zdroj: Ľubomír Chochula

Na Hlinkovom námestí sa z pódia Žilinčanom prihovoril primátor mesta Peter Fiabáne i hostia zo zahraničia. No a primátor potom symbolicky odovzdal kľúče od mesta umelcom, športovcom a remeselníkom, pričom dostal od „rozhodcu“ na tri dni červenú kartu.

Témou 28. ročníka je spolupráca v meste. Preto mesto do podujatia zapojilo aj kultúrne centrá v rámci Žiliny a novú tržnicu, kde sa uskutoční jedna zo sprievodných akcií (Remeselný trh pri hudobných tónoch), ako aj úspešné športové kluby, ktoré prišli ukázať medaily a trofeje. Športoví fanúšikovia ocenili, že súčasťou prvého dňa bola v parku SNP aj autogramiáda s hokejistami klubu Vlci Žilina, ktorí sa konečne vrátili do extraligy.

„Snažili sme sa urobiť program tak, aby hlavné kapely, ktoré pritiahnu veľa návštevníkov, vystúpili večer. Tento rok robíme aj koncert Afterparties. Kto bude mať záujem, môže sa aj po skončení programu na námestiach prísť zabaviť v konkrétnej kultúrnej inštitúcii, s ktorou spolupracujeme,“ povedala pre Žilinský Štandard referentka kultúry MsÚ v Žiline Lucia Šimo, ktorá má na starosti program trojdňového podujatia.

Tá ešte dodala, že na podujatí sa predstavia aj štyria úspešní kandidáti z výzvy Otvorené pódium.

„Touto výzvou sme chceli podporiť mladé lokálne kapely a interpretov. Boli sme milo prekvapení, že sa do nej prihlásilo až vyše 50 kapiel. Odborná komisia a hudobný dramaturg vybrali štyroch najlepších, ktorí v rámci programu vystúpia na hlavnom pódiu. A niekoľko ďalších si budeme môcť prísť vypočuť na Afterparties.“

Pestrý program, z ktorého si vyberie každý bez ohľadu na vek či záujmy, je už tradične to, čo každoročne charakterizuje Staromestské slávnosti. No nie je to len o zábave či kupovaní remeselných výrobkov na predajných trhoch – atraktívne sú aj sprievodné akcie. Napríklad v priestoroch historickej radnice sa bude konať vyhodnotenie súťaže Žilina – moje mesto a 27. ročník slávnostnej akadémie Zboru Žilincov.

Pre Žilinský Štandard hovorí viceprimátor Žiliny Ján Ničík. Zdroj: Ľubomír Chochula

Staromestské slávnosti sú veľmi navštevovaným podujatím, ktoré je obľúbené nielen medzi Žilinčanmi, ale je magnetom aj pre ľudí zo širšieho okolia. Počet návštevníkov samozrejme ovplyvňuje počasie.

Na bezpečnosť účastníkov bude až do konca akcie dohliadať vyšší počet príslušníkov Mestskej polície Žilina a v pohotovosti bude aj 12-členná zásahová jednotka MsP, ktorá sa nedávno rozrástla o kynológa.

„Naším cieľom je mať bezpečnejšie mesto. Aj v nočnej dobe, hlavne cez víkend, sa snažíme vo zvýšenej miere chrániť obyvateľov a návštevníkov centra prichádzajúcich za zábavou, pričom negatívne a agresívne prejavy súvisiace s verejným poriadkom sa budeme snažiť potlačiť a minimalizovať na najnižšiu možnú mieru. Na Staromestských slávnostiach, čo je top kultúrne podujatie v meste, budeme pripravení tak, aby sme včas a adekvátne vedeli zasiahnuť aj zareagovať na možné incidenty, výtržnosti a iné situácie, ktoré bude potrebné riešiť,“ uviedol pre Žilinský Štandard náčelník MsP Žilina Peter Mišejka.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne symbolicky odovzdal kľúče od mesta. Foto: Ľubomír Chochula
Na pódiu sa predstavili aj hokejisti klubu Vlci Žilina. Foto: Ľubomír Chochula
Súčasťou Staromestských slávností sú aj predajné trhy. Foto: Ľubomír Chochula

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac