„Tristo hrmených“ v Turci: unikátny festival bičiarstva a remesiel

TURANY – O pripravovanom 1. ročníku festivalu bičiarstva a remesiel pod názvom 300 hrmených sme sa porozprávali s ľudovým výrobcom Martinom Brxom, ktorý je otcom tejto myšlienky.

brxa bič Plieskanie pastierskym bičom je atraktívne aj pre mladú generáciu. Foto: FB Martin Brxa

Ako vznikol tento nápad?

Na jednej akcii, kde som predvádzal plieskanie pastierskym bičom, ma oslovili návštevníci a spýtali sa ma, prečo nás nie je viac, že by to bola paráda. Mali pravdu, lebo keď sa zapáli malý oheň, nevynikne to tak, ako keď vzbĺkne vatra.

Kedy sa to uskutoční?

Som rád, že tento projekt zaujal krajskú organizáciu cestovného ruchu Žilinský turistický kraj, ktorá festival bičiarstva a remesiel organizuje v spolupráci s mestom Turany. Podujatie sa uskutoční 15. júna (začiatok o 10:00) na lúkach oproti autokempingu v Trusalovej pod výnimočnou prírodnou panorámou Malej Fatry, kde som doma.

Nebude to však iba o plieskaní bičom, nie?

Bude to podujatie, na ktorom svoje umenie predvedú tiež majstri kováči, pekári, hrnčiari a ďalší remeselníci. Bičiari budú súťažiť aj v disciplíne najhlučnejšie plesnutie bičom. Nebudú chýbať ani sokoliari. V programe figuruje tiež netradičná módna prehliadka, divadlo Kapor pre deti a vystúpenie regionálnych folklórnych súborov. Predstavia sa aj skupina Nebeská muzika z Terchovej a kapela Arzén. Celonárodné plieskanie pastierskymi bičmi sa začne o 18:00 a potrvá asi polhodinu. 

Koľko bičiarov sa predstaví na 1. ročníku?

Ešte stále sa záujemcovia môžu bezplatne zaregistrovať na webe www.brxa.sk. Maximálny limit je 120 bičiarov. Pre návštevníkov to bude veľmi atraktívne. Keď všetci naraz pod mojím vedením začneme plieskať bičom, vytvorí to neopakovateľnú atmosféru. Zvuk biča je výnimočný a oslovuje ľudí po celom svete.

Ako dlho sa venuješ bičiarstvu?

Už vyše 30 rokov. Venujem sa výrobe tradičných slovenských pastierskych predmetov (biče, píšťalky, kapsy, nože, fujary a podobne) už od útleho detstva. Mojou najväčšou doménou sú práve pastierske biče, ktoré už od nepamäti patria do našej slovenskej kultúry a tradície. Používali sa na komunikáciu, udržanie poriadku v stáde a prípadnú obranu. Je to výnimočný nástroj, ktorý nepotrebuje baterky a ktorým môžeme vyslať nejaký signál. Sú na ňom červené brmbolce, ktoré majú ochrannú funkciu. Hovorí sa, že kde sa plieska bičom, tam sa dobre žije. Vážme si klenoty našej bohatej slovenskej kultúry. Príďte sa pozrieť na unikátny festival bičiarstva a remesiel!


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac