Naď žiada za slová o vlastizradcovi 100-tisíc a ospravedlnenie. Blaha na súd neprišiel

Exminister obrany Jaroslav Naď a súčasný podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha sa mali v piatok stretnúť na súde vo veci žaloby na ochranu osobnosti, ktorú podal Naď. Blaha sa však na pojednávanie nedostavil, pričom verzie toho, prečo sa tak stalo, sa líšia.

TK strany Demokrati v Bratislave Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Verím, že akútne zdravotné ťažkosti právneho zástupcu pána poslanca do 12. júna, kedy sa máme opäť stretnúť – pominú, aby sme sa mohli vecne a slušne porozprávať a objasniť p. Blahovi, čo znamená vlastizrada, z ktorej ma roky obviňuje,“ napísal Naď na sociálnej sieti.

„Na záver poviem, že je to už druhýkrát čo sa v tejto veci pán poslanec vyhovára a naťahuje konanie. Pán Blaha, čakám už vyše dvoch rokov a vedzte, že ja som trpezlivý, len či vy náhodou nie ste zbabelý a nebojíte sa,“ dodal.

Blaha však na Telegrame uviedol, že sa nedostavil preto, lebo pojednávanie odročili ešte vo štvrtok. „Dnes sa teatrálne dohrmotal na súdne pojednávanie, ktoré bolo už včera odročené na 12. júna. Mal jediný dôvod – chcel šaškovať pred kamerami,“ napísal koaličný poslanec.

„A teraz vykrikuje, vraj ako som si mohol dovoliť neprísť. Jednoducho, pán Naď, môj právnik si na rozdiel od toho vášho číta maily. A ja fakt nevidím dôvod chodiť na pojednávania, ktoré sú odročené,“ doplnil.

Ospravedlnenie pred kamerami a peniaze pre Ukrajincov

Terajší líder mimoparlamentných Demokratov podal na poslanca Smeru žalobu na ochranu osobnosti ešte v marci roku 2022, pretože po schválení dohody o obrannej spolupráci s USA Blaha opakovane nazýval Naďa vo svojich statusoch vlastizradcom.

Žaloba bola podaná ešte na Okresnom súde Bratislava I. Prijatím novej súdnej mapy bol od 1. 1. 2023 tento súd nahradený Mestským súdom Bratislava I.

Naď od podpredsedu Smeru žiada, aby sa mu verejne ospravedlnil na tlačovke v Národnej rade a aby mu zaplatil nemajetkovú ujmu 100-tisíc eur. Ak Naď vyhrá, peniaze chce darovať obetiam vojny na Ukrajine, píšu Aktuality.

Naď ešte pri podávaní žaloby uviedol, že sa domáha aj odstránenia z verejného priestoru všetkých statusov, videí a iných záznamov, v ktorých ho poslanec obvinil z vlastizrady. „Okrem toho žiadam súd, aby ho zaviazal do budúcnosti zdržať sa takýchto krivých obvinení na moju adresu,“ doplnil vtedajší minister.

Na začiatku prípadu tiež povedal, že hoci je pripravený ako politik znášať väčší rozsah verejnej kritiky na svoju adresu, ani verejne činná osoba nie je podľa neho povinná strpieť verejné obvinenie zo spáchania trestnej činnosti. 

„O to viac, že ma z vlastizrady obviňuje v čase, keď ako minister obrany SR realizujem všetky moje rozhodnutia s cieľom posilniť obranu SR a nedopustiť, aby vojenský konflikt po agresii Ruskej federácie na Ukrajine prekročil aj naše hranice,“ dodal vtedy.

Obhajcami sú známe mená

Naďa zastupuje známy advokát Peter Kubina zo spoločnosti Dentons, bývalý poradca prezidentky Zuzany Čaputovej. Kubina zastupuje aj policajtov okolo Jána Čurillu.

Blahovým advokátom je bývalý sudca David Lindtner z advokátskej kancelárie Kallan Legal, ktorú spoluvlastní aj vicepremiér Robert Kaliňák.

Keď Naď žalobu podával, Blaha sa smial, že ide o „pubertálny úlet“ a ministrovi odkázal, že ho na súde rozoberie na „šróbiky“.

Podľa Naďovho advokáta Kubinu nie je nijaká osoba povinná „strpieť obvinenie zo spáchania trestného činu, ktoré je vykonštruované a nemá základ v overiteľných premisách“.

Blaha a jeho advokát Lindtner vo vyjadrení, ktoré zaslali súdu, tvrdia, že Naď sleduje len jediný cieľ – umlčanie svojho politického oponenta.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok