Výška rodičovských príspevkov sa od budúceho roka upraví. Poberanie sa oplatí aj živnostníkom

Happy parents playing with their baby Ilustračná foto: Profimedia

Štát štandardne prispieva rodinám na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Poberateľom je táto dávka známa ako rodičovský príspevok. Od začiatku budúceho roka mierne vzrastie.

Okrem tejto dávky existuje s veľmi podobnou charakteristikou aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Štandard už jeho benefity vysvetlil a poukázal na to, kedy a komu môže prilepšiť rodinný rozpočet. Rodičovský príspevok však ostáva preferovanou voľbou, a to jednoducho preto, že je vyšší.

Uplatniť si ho môže len jeden z rodičov, buď matka, alebo otec. „Je to vec ich dohody, pokojne môže rodičovský príspevok poberať otec a má to význam napríklad vtedy, ak on bol na materskej, matka však nie,“ vysvetľuje na svojom portáli exminister práce a daňový expert Jozef Mihál.

Samozrejme, nárok môže vzniknúť širšiemu spektru žiadateľov. Oprávnenou osobou okrem rodičov totiž môže byť aj osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu alebo úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo manžel rodiča dieťaťa, ak žije s rodičom dieťaťa v domácnosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami