Britské noviny: Londýn skupuje pre Ukrajinu zbrane zo sovietskej éry

Vojna na Ukrajine Ukrajinský vojak strieľa z húfnice na frontovej línii pri meste Avdijivka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo pomáha vyzbrojovať Ukrajinu systémami zo sovietskej éry. Londýn ich pre Kyjev skupuje po celom svete, tvrdia noviny Sunday Times, ktoré opisujú pozadie britskej vojenskej pomoci Ukrajine.

Zatiaľ čo sa západní spojenci sústredili na modernizáciu ukrajinských ozbrojených síl a ich zosúladenie s NATO, Kyjev je naďalej veľmi závislý od systémov a zbraní zo sovietskej éry, ktorých zásoby sa počas vojny rýchlo vyčerpali, tvrdia Sunday Times s dôvetkom, že táto činnosť bola prísne tajná. Čiastočne preto, od koho ju Británia získava, ale aj preto, kto ju získava.

„Veľa z nich sa kupuje tajne,“ uviedol anonymný príslušník z obranných síl, pričom poznamenal, že časť vybavenia obstaraného Spojeným kráľovstvom pochádza od krajín, ktorých vlády chcú pomôcť Ukrajine, ale nechcú, aby Rusi vedeli o ich účasti.

Noviny ďalej uvádzajú, že v niektorých z týchto obchodov bolo Spojené kráľovstvo naozaj „pašerákom“, keď nakupovalo zariadenie a následne pomáhalo zabezpečiť jeho presun na Ukrajinu.

„Zaznamenali sme prístupy od obchodníkov so zbraňami, rôznych sprostredkovateľov a zvláštnych ľudí. Získavanie ruského vybavenia a iných zásob z celého sveta sa uskutočňuje prostredníctvom mnohých aktérov a ciest,“ uviedol zdroj, ktorý dodal, že do týchto presunov sú často zapojení britskí spravodajskí dôstojníci, hoci to ministerstvo obrany nikdy verejne neprizná.

Británia je jednou z 13 krajín, ktoré poskytli Ukrajine tanky. Krajina minulý rok darovala 14 tankov Challenger 2, čo predstavuje zhruba 3 percentá z celkových 492 tankov poskytnutých Ukrajine. Viac ako polovica z týchto tankov (264) pochádza z Poľska a 90 z Českej republiky, uvádza denník Times.

Spojené kráľovstvo, okrem tankov, podľa spomenutých zdrojov poskytlo Ukrajine aj 5-tisíc ľahkých protitankových zbraní novej generácie (Nlaws) a stovky rakiet Starstreak. Navyše, Británia poslala viac ako 13 miliónov kusov munície rôzneho kalibru.

(the sunday times, echo24, times)


Ďalšie články