Fiala: O obnove medzivládnych konzultácií neuvažujeme z úcty k zranenému Ficovi

Slovenský prezident Peter Pellegrini v stredu navštívil Česko. Ide o jeho prvú zahraničnú návštevu vo funkcii hlavy štátu. Po rokovaní s českým prezidentom skonštatoval, že na obnovenie medzivládnych rokovaní medzi ČR a SR musí prejsť ešte trochu času. Český premiér Petr Fiala v stredu po kritike Úradu vlády SR vyhlásil, že jeho utorňajší výrok o predčasnosti obnovenia medzivládnych konzultácií medzi ČR a SR nebol myslený neúctivo.

Summit premiérov V4 v Prahe Petr Fiala (uprostred) víta Roberta Fica. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

Pellegriniho program sa začal pred sídlom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) na Námestí Jana Palacha. K novému pamätníku obetí vlaňajšej tragickej streľby, ktorý univerzita odhalila minulý týždeň, položil veniec.

Peter Pellegrini kladie veniec k pamätníku obetiam streľby na Námestí Jana Palacha oproti budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odtiaľ zamieril na Pražský hrad, kde sa stretol s českým prezidentom Petrom Pavlom. Od ich spoločného stretnutia sa očakávala najmä zmena v bilaterálnych vzťahoch.

Česko totiž začiatkom marca v reakcii na postoj Slovenska k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra Petra Fialu to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky. Šéf českej diplomacie Jan Lipavský neskôr uviedol, že hoci rozhodnutie Česka vzťahy medzi krajinami ovplyvnilo, ostávajú „veľmi dobré“.

Po rokovaní s českým prezidentom Pellegrini skonštatoval, že na obnovenie medzivládnych rokovaní musí prejsť ešte trochu času. Obaja prezidenti vyjadrili nádej, že k tomu časom dôjde.

Podľa českého prezidenta počas rozhovoru zistili, že ani v sporných témach nie sú ich názory až také rozdielne. Dohodli sa na priamej komunikácii a chceli by zaviesť nové formy spolupráce.

Pellegrini: Názory Pavla na situáciu na Ukrajine zodpovedajú realite

Pellegrini zdôraznil, že podporuje Pavlove slová o tom, že niektoré politické názory a odlišné pohľady na konkrétnu vec nemôžu ohroziť alebo zhoršiť vzťahy medzi ČR a SR. Názory Pavla na situáciu na Ukrajine sú podľa Pellegriniho veľmi pragmatické, triezve a zodpovedajúce realite. Český prezident ako odborník vo vojenskej oblasti podľa neho vie, čo hovorí.

Podotkol, že SR so svojimi výrobnými kapacitami výrazne prispeje k úspechu českej muničnej aktivity.

„Slovensko znásobilo produkcie vo svojich fabrikách, kde sa vyrábala alebo repasuje munícia požadovaných kalibrov,“ povedal Pellegrini a dodal, že značná časť munície z českej iniciatívy určená Ukrajine bude zrepasovaná v slovenských výrobných závodoch.

Zdôraznil, že prvá zahraničná cesta do Česka preňho nebola len samozrejmosť. „Bola to snaha vyslať veľmi jasný signál, že vzťahy medzi SR a ČR sú na tej najvyššej možnej úrovni a že niet v okolí takých štátov a národov, ktoré sa navzájom nazývajú bratskými,“ povedal slovenský prezident.

Pavla podľa svojich slov informoval, že situácia v slovenskej spoločnosti je po atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica stále veľmi napätá.

Taktiež sa poďakoval členom českej vlády, že postupne navštevujú slovenských ministrov.

Podľa Pavla bolo stretnutie možnosťou, ako znovu definovať vzájomné vzťahy. „Je to do určitej miery nový začiatok, ale zároveň je na čo nadväzovať,“ povedal český prezident a podotkol, že vzťahy Česka a Slovenska nie sú definovane len zahraničnou politikou. Predpokladá, že ich komunikácia bude vecná a pravidelná.

Zároveň Pellegrinimu navrhol nové formy spolupráce. Išlo by podľa neho napríklad o spoločné cesty na akcie Vyšehradskej štvorky, Bukureštskej deviatky či NATO, spoločná účasť na rôznych kultúrnych či športových podujatiach alebo rozšírenie spolupráce s mladou generáciou – chceli by v oboch krajinách oslovovať študentov.

Peter Pellegrini (vľavo) a Petr Pavel (vpravo). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Český premiér Petr Fiala v utorok uviedol, že o návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR hovorili s Pavlom na pracovnom rokovaní. „Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom,“ naznačil české očakávania Fiala.

Úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom označil za predčasné. „A nakoniec, ani slovenský premiér (Robert) Fico ešte nie je späť v úrade, takže také debaty alebo úvahy by boli predčasné,“ uzavrel Fiala.

Fialovo vyjadrenie nie je úctivé, reaguje náš úrad vlády

Úrad vlády v utorok reagoval, že Fialove vyjadrenia nepovažuje za úctivé deň pred oficiálnou návštevou Českej republiky novozvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim. Nepomáha to vraj dobrým susedským vzťahom. Česká vláda je na Slovensku kedykoľvek vítaná pri plnom rešpekte a úcte k rozdielnosti postojov, ktoré nesmú zaťažovať slovensko-české spolužitie.

„Mierový postoj vlády Slovenskej republiky k vojne na Ukrajine je suverénnym postojom Slovenskej republiky a nemôže byť prekážkou rozvoja česko-slovenskej vzájomnosti. S rovnakým znepokojením sme prijali informáciu, že česká polícia považuje hrubé a neúctivé schvaľovanie atentátu na slovenského predsedu vlády Roberta Fica za prejav slobody slova, hoci pri výrokoch vlastných občanov kritizujúcich Ukrajincov už túto mieru pochopenia pre slobodu prejavu nemala,“ uviedol Úrad vlády SR.

Fiala: O obnove medzivládnych konzultácií neuvažujeme z úcty k zranenému Ficovi

Český premiér Petr Fiala v stredu vyhlásil, že jeho utorňajší výrok o predčasnosti obnovenia medzivládnych konzultácií medzi ČR a SR nebol myslený neúctivo.

Naopak, podľa neho bol výrazom rešpektu k situácii, keď sa premiér SR Robert Fico zotavuje zo zranení, ktoré utrpel pri májovom atentáte.

(tasr, est, sak, idnes)


Odborným sestrám sa budúci rok znížia platy, čo vyvoláva nespokojnosť a obavy o budúcnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok