Kompromis prešiel. Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet

KOŠICE - Mestské zastupiteľstvo napokon vo štvrtok (30. 5.) po vyše dvojhodinovej búrlivej debate schválilo mestský rozpočet. Vďaka tomu by malo mesto už v najbližších dňoch fungovať v normálnom režime.

Mestské zastupiteľstvo Košice 8. 2. 2024 Mestské zastupiteľstvo Košice. Foto: Boris Macko

Z viacerých návrhov nakoniec prešiel ten, s ktorým je najviac stotožnené vedenie Košíc. Je preto jasné, že ho primátor Jaroslav Polaček podpíše a bude platiť. „Chcem sa poďakovať poslaneckým klubom, ktoré pochopili, že istá skupina poslancov, ktorá sa tvári, že je za Košice, sa pokúsila rozvrátiť a demontovať mesto. Robili na tom dlhodobo niekoľko mesiacov,“ adresoval primátor tvrdý odkaz poslancom Košického klubu.

Ocenil konanie ďalších, ktorí boli ochotní pristúpiť na kompromis. Mesto tak môže čerpať eurofondy a napredovať. Priznal, že prijatý rozpočet nie je ideálny.

„Nie je to ideálny rozpočet. Každá samospráva na Slovensku zápasí s nedostatkom peňazí. Ale z toho mála, čo máme, sme sa pokúsili urobiť dostatočne vyrovnaný rozpočet. Zároveň zamedziť tomu, aby bol nezákonný. Zamedzili sme tomu, aby vznikali obštrukcie a museli sme sa postaviť proti zákonu. Skupina poslancov hľadala spôsob, ako ma dostať k prokuratúre a kriminalizovať ma,“ nešetril Polaček Košický klub.

Narážal na to, že podľa rozpočtu, ktorý väčšina poslancov odhlasovala pred dvoma týždňami, malo mesto, presnejšie magistrát šetriť. Primátor vtedy tvrdil, že bude musieť siahnuť na platy zamestnancov magistrátu, čo je protizákonné, keďže podľa zákona je nevyplatenie mzdy trestným činom.

„Preto ďakujem všetkým, ktorí dnes hlasovali za rozpočet, že sme to odvrátili. Pred nami už je len práca – naplniť a robiť,“ netajil primátor spokojnosť.

Na zastupiteľstve sa preberala aj situácia v košickej ZOO. Primátor podotkol, že v rozpočte schválenom pred dvoma týždňami, ktorý ale nepodpísal, Košický klub navrhoval pre ZOO o 200-tisíc eur menej. Zároveň o štvrtinu zvýšiť vstupné.

Primátor Jaroslav Polaček bol zásadne proti. „S tým nesúhlasím, ZOO je tu pre všetkých. Aj pre sociálne slabších. Zároveň pomáha vzdelávaniu detí a učí ich vzťahu k prírode. ZOO tak dostane o trochu viac, ako v minulom období,“ upresnil Polaček.

Primátor neobišiel ani problém podielových daní vo výške 1,4 milióna, ktoré malo mesto koncom minulého roka vyplatiť mestským častiam. Bola to jedna z hlavných podmienok podpory Košického klubu pre prijatie rozpočtu. Tento záväzok zakotvili aj v spomínanom schválenom návrhu rozpočtu spred dvoch týždňov.

„Treba sa poďakovať tým starostom, ktorí dnes hlasovali za rozpočet. Jednoducho rozumejú, že to nie je jednoduché. V minulosti vznikol problém, ku ktorému sme sa postavili tak, že budeme hľadať dodatočné zdroje. Ak ich nájdeme v tomto roku, tak sa budeme o týchto peniazoch rozprávať. Ak sa to nepodarí, tak sa budeme snažiť pomôcť mestským častiam v rokoch 2025 a 2026 tak, aby som záväzok, ktorý sme si slobodne a slušne dali, naplnili,“ sľúbil Polaček, ktorý chce rozpočet podpísať hneď, ako bude v tlačenej verzii.

Návrh rozpočtu sa vo štvrtok podarilo prijať aj vďaka podpore klubu Starostovia a nezávislí kandidáti, ako aj niektorým nezávislým poslancom, ktorí pred dvoma týždňami paradoxne hlasovali za návrh Košického klubu. Keďže ho primátor Polaček nepodpísal, počas víkendových rokovaní hľadali spoločný kompromis. Ten sa nakoniec zrodil.

„Naším cieľom bolo vrátiť primátora za rokovací stôl. A to aj vďaka doterajším návrhom zo strany mesta, s ktorými sme neboli spokojní. Hovorí sa, že je umenie dohodnúť sa a na konci dňa padla určitá dohoda. Myslím si, že všetci sme za toto mesto. Potrebujeme mať rozpočet bez ohľadu na to, aký je. Nie je dokonalý,“ vysvetlila postoj klubu jeho predsedníčka Lenka Kovačevičová.

Dodala, že do budúcna nie je vylúčená revízia prijatého rozpočtu. No podľa nej je dôležité, aby sa mohli rozbehnúť eurofondové projekty, či fungovanie mestských organizácií. Mrzí ju aj nervozita, ktorá dlhodobo panuje na rokovaniach zastupiteľstva. Verí, že v budúcnosti sa to môže zlepšiť aj vďaka slušnej a konštruktívnej politike.

Už na začiatku štvrtkového rokovania predložil Košický klub vlastné návrhy rozpočtu, no nakoniec neuspel. Predseda klubu Ladislav Lörinc pripustil, že pre mesto je dobré, ak má konečne schválený rozpočet. No jedným dychom dodal, že o ňom mali inú predstavu.

„Naše návrhy, ktoré boli prijaté pred dvoma týždňami, neviedli k demontáži mesta. Voči týmto slovám sa dôrazne ohradzujeme. Vnímam to ako populizmus a politickú vojnu,“ zdôraznil Lörinc.

Podčiarkol, že v 300 miliónovom rozpočte nakladali zhruba so sumou dvoch – troch miliónov eur, čo je zhruba jedno percento z celkovej sumy.

„Zároveň sme sa snažili dosiahnuť určité veci. Prvou vecou bolo, aby sme dotiahli dlhodobo sa ťahajúci problém dofinancovania mestských časti sumou 1,4 milióna eur, keď sa primátor na konci minulého roka svojvoľne rozhodol, že ich nevyplatí, hoci ich od štátu dostal. Chceli sme, aby magistrát šetril na vlastnom chode, a preto padol návrh na zníženie nákladov magistrátu o 6,8 percenta. Opäť sa ohradzujeme voči tomu, že by to malo znamenať nevyplatenie miezd zamestnancom magistrátu,“ dôrazne odmietol Lörinc tvrdenia primátora.

Upresnil, že nikto nenúti primátora, aby robil nezákonné veci. „Vždy má niekto maródku a aj tak nedôjde k naplneniu položky. Zároveň sme sa snažili škrtať z položiek, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod mesta. Napríklad advokátske služby. Pre porovnanie, v rozpočte je 280-tisíc eur, minulý rok bolo v tejto položke čerpaných 70-tisíc eur. Preto sme pôvodne brali z tejto sumy 100-tisíc eur. No bolo nám povedané, že to zruinuje mesto,“ uviedol Lörinc.

Poukázal aj na ďalšiu položku, ktorú pôvodne znižovali. Išlo o kompetenciu primátora, ktorý môže v rozpočte medzi položkami presunúť zdroje do výšky dvoch miliónov eur. Podľa Lörinca to podľa skúseností z minulého roka nie je dobré riešenie, preto navrhli zníženie spomínanej sumy na pol milióna eur.

„Ale výsledok štvrtkového hlasovania berieme na vedomie. Akceptujeme to ako výsledok hlasovania väčšiny. Rozpočet umožní mestu fungovať, no zároveň vysiela signál, že odmieta šetriť,“ tlmočil Lörinc svoj pohľad na prijatie rozpočtu.

Poukázal aj na zadĺženosť mesta. Pripustil, že primátor má pravdu, ak tvrdí, že niektoré mestá na Slovensku sú zadlžené ešte viac, ako Košice. „My ako mesto máme dlh 23 percent, ale k tomu treba prirátať aj dlh mestských podnikov. To nehovoríme my, ale opakovane od roku 2022 správa Hlavného kontrolóra, ktorá konštatuje, že mesto sa neúmerne zadlžuje,“ argumentuje Lörinc.

„Problémom nie je ani tak výška zadlženosti, ale to, že v nasledujúcich dvoch rokoch nás čakajú balónové splátky a mesto bude musieť platiť na splátky úverov desať miliónov ročne,“ uzavrel Lörinc s tým, že mesto môže mať vážny problém s cash flow, čo je tok peňazí z a do mesta.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac