Markíza ultimátu neustúpi, zamestnanci vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Štúdiá stráži SBS

Vedenie Markízy nebude ustupovať ultimátu svojich zamestnancov, ktoré sa týka programovej štruktúry a personálnych otázok. Televízia to oznámila v stanovisku vo štvrtok. Práve v tento deň uplynulo ultimátum, ktoré dalo vedeniu vyše 120 zamestnancov. Časť zamestnancov preto vstúpila do štrajkovej pohotovosti.

IMG4959-e1717081145391 Foto: Michal Kovačič/Instagram

Zamestnanci Markízy, ktorí sú členmi odborov, vo štvrtok ohlásili vstup do štrajkovej pohotovosti. Od vedenia televízie požadujú, aby do piatich dní písomne sľúbili, že splnia ich požiadavky. Informoval o tom Denník N.

Medzi požiadavky zamestnancov patrí záväzok vedenia, že politické rozhodnutia a konanie politikov budú v spravodajstve dostávať primeranú pozornosť. Zdôrazňujú tiež potrebu vysielania politických a publicistických relácií bez vplyvu aktuálnej vládnej moci.

Ďalej žiadajú, aby redaktori mohli voľne klásť kritické otázky, aj keď môžu byť respondentom nepohodlné, a akýkoľvek pokus o útek alebo útok na novinára pri odpovediach musí byť pravdivo prezentovaný divákom.

Tretia požiadavka sa týka záruky, že do obsahu už schválených reportáží pripravených na odvysielanie nebudú vykonávané neštandardné ani mimoriadne zásahy.

Zamestnanci sa pri svojich požiadavkách odvolávajú na interné dokumenty televízie. Ich stanovisko podpísali redaktor Adel Ghannam a moderátori Michal Kovačič a Viktor Vincze v mene štrajkového výboru.

Čo sa dialo skôr cez deň

Vyhláseniu štrajkovej pohotovosti zo strany zamestnancov predchádzalo vyjadrenie televízie vo štvrtok na obed, v ktorom odmietlo ultimátum zo strany pracovníkov. To trvalo od pondelka a prišlo v nadväznosti na nedeľné kritické vystúpenie Kovačiča v závere relácie Na telo.

„Osobitne v kontexte posledných udalostí, keď došlo k porušeniu všetkých zásad profesionálnej žurnalistiky zo strany jej vlastného zamestnanca, a tým poškodeniu dobrej povesti TV Markíza, považujeme zverejnené požiadavky za absolútne nepochopenie situácie,“ napísalo vedenie v reakcii.

„Pre konanie moderátora relácie Na telo neexistuje žiadne ospravedlnenie. Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať,“ možno sa ďalej dočítať.

Na telo by sa mohlo objaviť v novom šate

Televízia dodala, že bude „pracovať na budúcej koncepcii relácie Na telo tak, aby bola platformou pre korektnú diskusiu medzi jednotlivými politickými stranami a názorovými prúdmi v slovenskej spoločnosti“, a nedopustí, „aby táto relácia, ako aj celé jej vysielanie boli zneužité v prospech ktorejkoľvek z politických strán“.

Podľa informácií Štandardu sa od pondelka v budove televízie nachádzajú pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby, konkrétne pred štúdiami počas vysielania. Sprísnené bezpečnostné opatrenia vraj v Markíze platia od atentátu na premiéra. Informáciu o prítomnosti SBS vo štvrtok priniesli aj iné médiá.

Zamestnanci v čiernom

Denník N upozornil na to, že redaktori Markízy sú oblečení v čiernom. V živých vstupoch v správach vo štvrtok na obed sa postupne vystriedali piati redaktori, pričom každý z nich mal na sebe čierne oblečenie.

„Redaktori informovali divákov o udalostiach z rôznych miest: Adel Ghanam a Zuzana Ferenčáková zo Špecializovaného trestného súdu, Jozef Demeter z rokovania mestského zastupiteľstva v Košiciach, redaktorka Monika Koleková mala vstup o zatvorení kasína z Nitry a Kristína Oravcová v čiernom informovala o čistení Turzovského jazera,“ napísal denník s dôvetkom, že do tejto farby sa zaodeli aj kameramani.

Čo doteraz žiadali zamestnanci

Pripomeňme, že zamestnanci televízie vydali v pondelok stanovisko na podporu kolegu Michala Kovačiča, moderátora relácie Na telo. Stalo sa tak po tom, ako v závere nedeľnej diskusie Na telo uviedol, že v Markíze prebieha boj o podobu spravodajstva. Hovoril o „škrtaní“ relácie a pokusoch o cenzúru.

Zamestnanci generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa spravodajstva Michala Kratochvíla požiadali, aby sa zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke.

„Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie musel okrem tlaku politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia,“ písali. Zrušenie relácie Na telo je podľa zamestnancov „proti záujmom televízie, a teda nás všetkých“.

Zamestnanci v stanovisku ďalej uviedli, že v prípade, ak im kompetentní nevyhovejú, využijú všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré im umožňuje zákon.

Pracovný mail už nemá

V nedávnom rozhovore pre český magazín Respekt Kovačič uviedol, že už má vypnutý pracovný mail a že oznámenie z vedenia o okamžitej pauze relácie a jeho prepustení bol po 16 rokoch moderovania v Markíze veľmi zvláštny pocit. 

V rozhovore ďalej uviedol, že so svojimi kolegami je v kontakte takmer na minútovej báze a cíti z nich, že sú odhodlaní brániť nezávislosť spravodajstva v Markíze.

Svojvoľné pozvanie Šimečku?

Zatiaľ čo sa však Kovačič sťažuje na „orbanizáciu médií“ a „tlak majiteľov“ televízie Markíza, vedenie televízie redaktorovi vyčíta aj svojvoľnosť.

„Keď po atentáte na premiéra Fica pán redaktor Kovačič pozval do relácie ministra vnútra Šutaja Eštoka, a ten to krátko nato zrušil, redaktor svojvoľne pozval predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku, a nikomu o tom nepovedal. To sa nedá akceptovať,“ povedal v nedeľu pre Štandard zdroj z prostredia televízie, ktorý si neželal byť menovaný.