Na dom Petra Pellegriniho v kukle a so zbraňou v ruke mierilo dieťa. Vraj išlo o hru

Na dom, ktorý využíva prezident Peter Pellegrini, v kukle a so zbraňou v ruke mierilo dieťa, ktoré sedelo na zadnom sedadle v aute spolu s otcom. Ten vozidlo šoféroval. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas piatkovej tlačovej konferencie. Otec tak vystavil život svojho syna ohrozeniu pri možnej reakcii polície.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odsúdil incident pred domom Petra Pellegriniho Matúš Šutaj Eštok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Mohlo sa pokojne stať, že otvorené okno a zbraň v ruke vyhodnotia policajné zložky ako bezpečnostnú hrozbu. Pri jednom zlom pohybe človeka, ktorý si nasadí kuklu a zoberie zbraň alebo atrapu zbrane, sa situácia mohla skončiť tragicky,“ povedal minister vnútra Šutaj Eštok.

„Sme pripravení konať v zlomku sekundy. Naozaj chceme testovať, či je polícia pripravená zasiahnuť? Všetkým týmto bláznom a majstrom sveta hovorím: Áno, sme pripravení konať,“ zdôraznil minister.

Informáciu o prítomnosti údajne nebezpečného muža so zbraňou v blízkosti obydlia šéfa Hlasu a novozvoleného prezidenta predtým priniesol portál Pluska.

Na snímke kamerový záznam počas tlačového brífingu Policajného zboru SR k štvrtkovému incidentu pred domom Petra Pellegriniho v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Akákoľvek podobná situácia znamená ohrozenie týchto frajerov,“ dodal šéf rezortu vnútra s dôvetkom, že stráca slová.

Otca dieťaťa polícia stotožnila a vypočula. Muž podľa Šutaja Eštoka vedel, že sa so synom nachádza pred bydliskom zvolenej hlavy štátu. Údajne šlo o hru. Polícia bude neskôr informovať, aký postup voči mužovi vyvodí.

Nič zlé som neurobil a môj syn tiež nie, uviedol otec chlapca. V rozhovore pre TV Joj uviedol, že ak by policajti vytiahli zbraň, zastavil by. Otec 6-ročného chlapca tvrdí, že policajti ho nezastavili hneď, ale volali mu asi o hodinu a pol neskôr. Chlapec mal podľa slov rodiča traumu a strieľacie hry už hrať nechce, pretože pochopil vážnosť situácie. 

Scéna pred domom Pellegriniho sa odohrala vo štvrtok krátko pred 16.00. Minister sa spýtal, či naozaj niekomu ide o testovanie, či je polícia pripravená zasiahnuť a či je dostatok ochrankárov. Poznamenal tiež, že bezpečnostným zložkám „by sme asi nemohli nič vyčítať, keby reagovali za 0,5 sekundy“.  „To by znamenalo, že by sme priliali hektolitre oleja do ohňa, ktorý na Slovensku stále horí, do slovenskej spoločnosti,“ doplnil.

Minister apeloval na občanov, nech je tento šialený skutok posledným, ktorý je otvorenou provokáciou a snaží sa zvyšovať napätie v slovenskej spoločnosti. Poprosil občanov, aby len nehovorili o tom, že chcú žiť v pokoji a mieri, ale aby tým aj žili. Ak sa majú podľa Šutaja Eštoka odstrániť príčiny takýchto skutkov, je nevyhnutné zmierniť napätie a všetci, ktorí formujú verejnú mienku, by mali prejsť sebareflexiou.

Za najvyšších bezpečnostných opatrení sa uskutoční 15. júna inaugurácia prezidenta Pellegriniho. Rovnaké budú aj v júni počas dvoch výjazdových rokovaní v regiónoch v Rimavskej sobote a na Orave.

(ltk, su)