Orbán: Európa vstúpila do prípravy vojny s Ruskom. Sme k nej bližšie každý týždeň

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že Európa vstúpila do fázy prípravy na vojnu s Ruskom. Politik to uviedol v piatok v rannom programe tamojšej rozhlasovej stanice Kossuth. Jeho slová sprostredkovali aj ruská tlačová agentúra TASS či maďarský web Telex.

443698135_1002577851239813_2201004909889112466_n Viktor Orbán. Foto: Facebook

Predseda vlády skonštatoval, že nové signály o tom, že EÚ a NATO sa pripravujú na vojenskú akciu, vidí každý týždeň. „Každý týždeň sme bližšie k vojne,“ zdôraznil.

Orbán podľa webu Magyar Nemzet poznamenal, že „vstup do vojny sa nedeje v jednom kroku“. „Existujú tri fázy: diskusia, príprava a ničenie. Teraz dokončujeme diskusiu a sme v štádiu prípravy. Od ničenia nás delia len centimetre,“ povedal.

Ďalšie dve tabu prelomené

Orbán sa domnieva, že za posledný týždeň sa stali najmenej dve udalosti, ktoré naznačujú, že Európa je čoraz viac zaťahovaná do ukrajinského konfliktu a je „bližšie k vojne“.

Ako prvú udalosť spomenul príchod francúzskych vojenských inštruktorov na Ukrajinu, ktorý pred niekoľkými dňami avizoval hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj.

Po druhé pripomenul, že sa diskutuje o možnosti použitia západných zbraní na zasiahnutie cieľov hlboko na ruskom území. „Čoraz viac ľudí hovorí, že zbrane, ktoré dodáva Západ, by sa nemali používať len na obranu, ale aj na útok,“ povedal Orbán. 

Pripomeňme, že vo štvrtok urobil prudkú otočku aj americký prezident Joe Biden, ktorý povolil Ukrajine používať americké zbrane na zasahovanie cieľov na ruskom území. Správu potvrdil aj ukrajinský prezident.

Západ nie je v prvej línii, stredná Európa áno

Podľa Orbánovho názoru k eskalácii konfliktu dochádza preto, lebo Ukrajina a Západ ho stále chcú vyhrať. „Ukrajina si myslí, že dokáže poraziť Rusko a západné krajiny sa cítia bezpečnejšie ako štáty strednej a východnej Európy v prvej línii,“ vysvetlil.

„Toto je najdôležitejší dôvod, prečo sa správajú inak ako my, chcú poraziť Rusko, chcú dosiahnuť vojenský úspech za každú cenu,“ povedal premiér.

„Treba povedať, že každý, kto hovorí ako vojnový štváč, kto posiela zbrane ako vojnový štváč, kto chce poslať vojakov ako vojnový štváč, je vojnový štváč,“ zaznelo tiež v rozhovore.

NATO ako hasič s plameňometom?

Potvrdil, že jeho vláda mieni urobiť všetko pre to, aby Maďarsko nebolo vtiahnuté do ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. „Toto nie je naša vojna a Maďari by kvôli nej nemali trpieť,“ povedal maďarský premiér.

Tvrdí, že má pádny argument na zdôvodnenie tohto postoja: „NATO je silná obranná aliancia vytvorená s cieľom zabezpečiť ochranu svojich členských štátov a nie na to, aby zasahovala do ďalšej vojny,“ komentoval. Aliancia sa podľa neho správa tak, ako „keď hasič hasí oheň plameňometom“.

Orbána sa v programe prvýkrát pýtali aj na zavedenie európskej brannej povinnosti. Vojaci sú podľa premiéra jednou z najužitočnejších a najserióznejších zložiek spoločnosti, návrat tohto systému vraj však nie je v Maďarsku na programe dňa.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok