Smer pripomína Hlasu stabilitu a tlačí na zvolenie Danka za šéfa parlamentu

Vládna strana Smer sa nevzdáva snahy priviesť stranu Hlas k tomu, aby prepustila kreslo predsedu parlamentu lídrovi SNS Andrejovi Dankovi. Najnovšie sa minister obrany Robert Kaliňák pridal k niekdajším vyjadreniam šéfa Smeru Roberta Fica, ktorý sa prihovoril za Danka. Strana Hlas sa zatiaľ drží stanoviska, že jej patrí kreslo predsedu parlamentu.

29052024_36_schodza_vlady_6046578 Matúš Šutaj Eštok (zľava) Robert Kaliňák. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Myslím si, že pre stabilitu a vyváženosť koalície je to dobrý návrh. Podporuje ho tak Robert Fico ako ja. Myslím si, že Andrej Danko by bol dobrý predseda parlamentu. Rozumiem a viem presne, čo píše koaličná zmluva, ale koaličná zmluva sa rodila v čase, keď sme ešte nemali nového prezidenta, kde sa takisto tá podpora nejakým spôsobom kreovala,“ povedal minister Kaliňák v relácii RTVS Otvorene s Annou Vargovou.

Podľa ministra obrany koaličná zmluva sa môže a nemusí otvoriť. Dohoda je, ako uviedol, nad písmo. „My chceme stabilitu a pokoj, lebo to je to, čo ľudia od nás očakávajú. To je dôvod, pre ktorý nás zvolili. A my sa k tomuto riešeniu, samozrejme, prikláňame,“ poznamenal.

Kreslo predsedu parlamentu je neobsadené od zvolenia Petra Pellegriniho za prezidenta. Vtedy prišiel o poslanecký mandát a teda aj o pozíciu šéfa parlamentu. Parlament zatiaľ vedie jeho podpredseda Peter Žiga (Hlas).

Kaliňák priblížil, že je na SNS a strane Hlas, ako sa dohodnú. „Myslím si, že nemá prečo poškodiť ani Hlasu a ani SNS. To je riešenie, kde každý prejaví záujem mať určitú stabilitu, ktorá je pre Slovensko dnes najpodstatnejšia,“ dodal Kaliňák.

Andrej Danko (zľava), Peter Pellegrini, Robert Fico. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Pellegrinimu pomohla koalícia, pripomínal Fico

Premiér Fico minulý mesiac uviedol, že najlepším riešením by bolo, aby si koaličné strany rozdelili tri najvyššie posty v štáte tak, že Danko by sa stal predsedom Národnej rady SR. Momentálne je Danko jej podpredsedom.

„Rešpektujem však koaličnú zmluvu, v ktorej je napísané, že kreslo predsedu parlamentu patrí strane Hlas,“ povedal Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že ide o jeho politický názor.

Fico poukázal na to, že rozhodujúcim momentom pre víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách bolo stretnutie koaličných lídrov, ktorí ho vo voľbe podporili. Víťazstvu Pellegriniho podľa Fica výrazne pomohla vládna koalícia.

SNS kontra Hlas

Vládna SNS po prezidentských voľbách naznačovala možnú rošádu vo vedení parlamentu. Danko tvrdil, že by sa mali zmeniť podmienky fungovania koalície. „Chceme jasne povedať na koaličnej rade, že sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa,“ argumentoval Danko.

Hlas sa doteraz držal argumentácie, že sa nezmenili pomery v parlamente. Po Smere je Hlas druhou najsilnejšou stranou. Stále má 27 poslancov, SNS sa opiera o 10 poslancov. Hlas informoval, že na post predsedu nominuje Richarda Rašiho, ktorý je momentálne vicepremiérom a ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Nový predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok v sobotu zopakoval, že sa má rešpektovať koaličná zmluva a nárok strany na post predsedu parlamentu.

Koalícia sa témou obsadenia druhej najvyššej ústavnej pozície v štáte bude zaoberať až po eurovoľbách, ktoré sú v sobotu 8. júna. Debatu o tom by mala uzavrieť najneskôr do konca júna.