Bad Boys sú už zasa v akcii. Na život a na smrť

BRATISLAVA – Pokračovania obľúbených akčných filmov sa rodia aj po 10 až 15 rokoch a ich tvorcovia dúfajú, že aj takto získajú nových a možno rovnako oddaných fanúšikov. Najlepšie akčné filmy totiž nestarnú, ale len súťažia medzi sebou o to, ako diváka ešte viac zaujať, vydesiť, prekvapiť, dojať alebo navnadiť na ďalšie, ešte prekvapivejšie pokračovanie.

Bad Boys 4 Aj v Bad Boys 4 sú detektívi Mike a Marcus ozbrojení, nebezpeční a nehnevaní, Foto: Bad Boys 4

Hoci od prvej natočenej časti Bad Boys (1995) uplynie na budúci rok 30 rokov, nikomu neprekáža, že naši zlí chlapci zostávajú temer rovnakí.

Hoci im už pribudla na tvári nejaká vážnejšia vráska. Ale svojrázni detektívi z policajného okrsku Miami, Mike Lowrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence) sa nemenia presne v tom a tam, kde divák chce, aby zostali rovnakí.

Lebo, priznajme si, prečo vlastne pozeráme nekonečné „frančízy“, ak nie pre osvedčených hrdinov, ktorí svoje zvyky, zlozvyky, nálady, obyčaje a podivnosti nezmenia ani rokmi, ani prežitými skúsenosťami.

A sú stále rovnako zábavní, blázniví, veselí, prehnane exaltovaní, neznesiteľne odvážni a vysmievajú sa smrteľnému nebezpečenstvu, hoci sa už toľkokrát poriadne popálili.

Mike je stále ten odvážny fešácky policajt, čo sa vozí na čiernom Porsche (nemá ho z nelegálnych peňazí, imanie zdedil), pred ktorým musia krásne ženy skákať do bazénu alebo vyliezť na strom. Inak si ich slovami básnika, „pripíše na vrub svojej stále nabitej Winchestrovky“.

Jeho parťák Marcus je zasa úzkostlivo „rodinný typ“, ktorého rodina privádza do šialenstva. Neortodoxní vyšetrovatelia a policajti, ale skvelí kolegovia a kamaráti, čo radi na počkanie porušia akýkoľvek zákon. Len preto, aby potrestali zločin.

V predchádzajúcom filme bol Mike Lowrey skoro smrteľne postrelený na South Beach, zatiaľ čo tento sa rozbehol s Marcusom Burnettom, ktorý dostal infarkt na Mikovej svadbe s Christine (Melanie Liburd).

Zatiaľ čo pokus o vraždu v treťom filme série začal skoro dojemný príbeh o priateľstve a maximálnej využiteľnosti druhej šance na život, tentoraz sa blízkosť konca používa na trochu bláznivejšie účely.

Marcus, ktorý prežil asi klinickú smrť, verí, že je pravdepodobne nesmrteľný. Koniec koncov, keď bol blízko brány do neba (či pekla), duch kapitána Conrada Howarda (Joe Pantoliano) mu povedal, že ešte nie je jeho čas. Takže môže zasa naháňať zlosynov, aj keď mu to jeho manželka a pracovný partner neodporúčajú.

Zatiaľ čo sa Marcus držal ako kliešť pod pazuchou zdroja života, mŕtvy kapitán Conrad mu prezradil, že „prichádza búrka“. Tá sa zjaví v podobe vymáhača kartelu menom McGrath. Darebák Howarda obviní z korupcie, keďže vraj zosnulému kapitánovi posielal nejaké peniaze z predaja drog.

Howardovo dedičstvo a hlavne silný morálny odkaz pre Marcusa a Mika je však nepoškvrnená neúplatnosť ich šéfa. A preto je jasné, že detektívi sa púšťajú do kolosálnej bitky za záchranu jeho cti. Nielen s na všetko odhodlanými zločincami, ale určte aj so skorumpovanými kolegami.

Môže byť teda pokračovanie Zlých chlapcov (réžia Adil & Bilall) iné ako predošlé časti? Nemôže a vlastne nesmie! Divák sa teší presne na to, na čo som sa tešil aj ja. Na suchý, čierny humor, zbesilé naháňačky a strieľačky, výbuchy, havárie, demolácie a nepredstaviteľné úniky na poslednú chvíľu.

To všetko nasnímané nanovo, z úžasných uhlov, dronmi a inak pohyblivými kamerami, v podivných kompozíciách a uhloch, ktoré sú vypočítané do posledného milimetra.

Ale veľmi som sa tešil aj na to večné iskrenie medzi policajtmi – kamarátmi, ktorí sa doberajú, správajú sa občas ako šialenci, a aj ako takí, ktorým nezáleží na ich živote. Alebo to aspoň musí tak vyzerať, že im na ňom chvíľočku nezáležalo.

To všetko v pokračovaní Bad Boys – Ride or Die je a nielen to. Nezabúdajme, že obaja herci sú talentovaní komici a práve humorná zložka je vo filme rovnako dôležitá ako tá akčná. Ale tak ako vždy je to aj film o dôležitosti rodiny, tradícií, citov, spravodlivosti, čestnosti, morálke, sile prejavovanej lásky, ale aj nenávisti k tomu, čo vás ohrozuje.

Snímka je aj o vzťahoch, ktoré sú často zložitejšie alebo aj priezračnejšie, ako čakáme. Pretože Zlí chlapci sú síce občas aj skutočne veľmi zlí, ale vždy sú to najlepší kamaráti. A ľudia, čo položia za toho druhého život. Kedykoľvek a kdekoľvek, na počkanie.

Keďže tentoraz vedia, že fakt idú na život alebo na smrť. A my im v tom, s parádne premastenými pukancami vo vedierku, nesmierne fandíme!