Furiosa putuje pustatinou. V šialenom svete po apokalypse.

BRATISLAVA – Na začiatok hádanka: Pokiaľ ľudstvo postihne zničujúca, globálna katastrofa, tak čo bude pre preživších podstatné? Nuž len to, čo doteraz. Voda, potraviny, energie a vytvorenie nejakej sociálnej štruktúry, ktorá by zabezpečila rozvoj komunity a jej prežitia. Možno, že aj akýmikoľvek prostriedkami.

Furiosa Furiosa, neohrozená bojovníčka putuje svetom budúcnosti k svojmu vlastnému vykúpeniu. Foto: Continental

Práve podobné problémy rieši nový film z postapokalyptického sveta Šialeného Maxa.

Snímku Furiosa: Mad Max sága si už od dnes môžu pozrieť vo svojom kine aj všetci slovenskí fanúšikovia a fanúšičky tohto žánru. Film výborne vyznie najmä v kine IMAX.

Aplauz po celosvetovej premiére tejto snímky na festivale v Cannes trval 8-minút. Nadšenie festivalového publika potom umocnili ešte aj pozitívne riadky filmových kritikov. Teda film je pre mnohých ohromujúcim, čo rád potvrdím.

Na čo sa môžete ako diváci tešiť? Austrálsky režisér a scenárista George Miller je desaťročia považovaný za filmárskeho vizionára a akčný veľkofilm Mad Max: Zbesilá cesta z roku 2015 verejnosť iba utvrdil v názore, že jeho tvorivé majstrovstvo rastie.

Aj preto je snímka, o ktorej sme sa dozvedeli len to, že bude takzvaným prequelom Zbesilej cesty a rozpovie príbeh hrdinky menom Furiosa, jednou z najočakávanejších senzácií roka 2024.

V pôvodnej snímke stvárnila titulnú hrdinku herečka Charlize Theron. Jej mladšiu verziu, v aktuálnom hite, hrá Anya Taylor-Joy (Čarodejnica, Rozpoltený, Menu).

Spoločnosť na plátne jej robí veľký a svalnatý hromotĺk Chris Hemsworth, preslávený najmä úlohou Thora vo filmových adaptáciách komiksov vydavateľstva Marvel. Táto nerovná dvojica sa spoločne preháňa na rôznych, divných dopravných prostriedkoch vyschnutou a zničenou krajinou našej budúcnosti.

Nikto netuší, či sa ich jazda náhodou neskončí smrťou, a hlavne je nejasné, koho tá smrť vlastne v najbližších 5 minútach skosí.

Lebo v tomto filme, tak ako v pôvodných dieloch Šialeného Maxa, je smrť skoro všadeprítomná. A život nemá temer žiadnu hodnotu. A to aj preto, že tí čo prežili, sú natoľko necitliví, hrubí a brutálni, že práve kult smrti považujú za čosi, kvôli čomu sa oplatí aj žiť.

Mladá Furiosa je na začiatku filmu vytrhnutá z rodného Zeleného miesta mnohých matiek a padne do rúk veľkej motorkárskej skupiny, vedenej svojským Warlordom Dementom.

Ten narazí na obávaného šialenca Immortana Joea a ich boj o nadvládu nad vyprahnutým (ale asi jediným pre život možným) územím, nevyhnutne poznačí aj osud Furiosy.

Je to ona, kto zohrá v boji dôležitú úlohu a stane sa tou hrdinkou, ktorú poznáme z filmu Mad Max. Zbesilá cesta je ešte len pred ňou, no my všetci už tušíme, že každý jej kilometer bude epickým a skoro neuveriteľným bojom, aký sme tu ešte nevideli.

A cez motory vysokovýkonných, obludných áut, čo sa rútia rádioaktívnou púšťou, ktoré majú na kapote lebku, ešte pretečie veľa nafty. Až potom budete vedieť, že Furiosa na to naozaj má, aby bola rodenou vodkyňou.

Tento príbeh je o dievčati, ktoré uniesli ešte ako dieťa a ono sľúbi, že sa vráti domov, nech to stojí, čo to stojí. A ona naozaj strávi celý život hľadaním cesty domov!

Tento film a jeho pokračovania, na ktorých sa usilovne pracuje, sú súčasťou príbehu, ktorý chce byť odyseou. Cieľom odysey ale nie sú ani tak skutočné udalosti, ako aj to, čo sa deje v duši hlavného protagonistu.

Takže je to jednak o tom, čo sa stane s ňou, keď sa pokúša vrátiť domov, a jednak kým sa tými prežitými udalosťami (ktoré by poznačili aj samotného Satanáša) aj stane.

A ona sa stane silnou, všetkého schopnou a neohrozenou bojovníčkou – Furiosou.

Režisér a scenárista George Miller veľmi dobre vedel, čo na jeho poslednom filme diváci tak obdivovali. Úžasné, temer nezastaviteľné a na seba nadväzujúce akčné scény aké ponúkol v Zbesilej jazde, nájdete aj tu.

No sú zasa iné, inak nasnímané, určite nie samoúčelné a vypočítané iba na efekt (pretože už raz mali úspech). Parádna akcia aj v novom filme musela byť. Keďže popisuje svet, ktorý už bol raz zadefinovaný. Aj s jeho hrdinami, rituálmi, mytológiou a spôsobom, ako tí ľudia mysleli, cítili, rozprávali.

A tak to, že akcia vo Furiose je jedinečne podobná akcii v Zbesilej ceste, je vlastne logické a do filmu musela byť včlenená. Film má však aj inú, zaujímavejšiu líniu, ako je tá akčná.

Hlavná hrdinka je súčasťou tej vetvy ženstva, ktorá by mala zachovať zdravý život na planéte. Zachrániť človeka ako druh, keďže ľudstvo je už zdegenerované.

Čiže aj takto evidentne katastrofický a dystopický film sa vracia vo svojom základe k tomu, čo je pre človeka podstatné. Príchod človeka na svet je vždy veľký zázrak a o to väčší zázrak a vec, ktorú treba chrániť a o ktorú musíme bojovať, ak je ľudstvo vo fáze blízkej vymretiu.

Furiosa aj napriek tomu, že bojuje so zlom, šialenstvom a zmarom, je súčasťou zabíjania, násilia a hľadí smrti hrdo do očí, je stále mladou ženou. A teda aj nositeľkou svetla. Majáčikom budúcnosti.

Asi aj budúcou matkou, ktorá bude chcieť, aby bol svet pre jej dieťa iný, lepší, pokojnejší. Vhodnejší pre život. Aká dlhá ale bude jej cesta, až nájde svoj pokoj, pomstí všetky skrivodlivosti, ktoré sa jej stali, to je však zložitá otázka.

A hlavne odpoveď z ďalších dielov apokalyptickej série, kde sa máme ešte určite na čo tešiť.

Keď sa ozbrojený motorkársky gang rúti púšťou, je o problémy postarané. Foto: Continental
Správny desperádo sa smrti nebojí. Strelí jej deviatkou presne medzi oči. Foto: Continental
Furiosa sa vie o seba postarať a vyčistí si priestor pre život. Foto: Continental
Ak sedíte v kamióne so skupinkou šialencov, na vtipy nie je príliš čas. Foto: Continental