Rodičia Elis sú sklamaní. Štát ich trestá, že našli spôsob, ako získať peniaze pre choré dieťa

HÁJSKE – Andrea a Štefan Meszárošovci z obce v okrese Šaľa sú rodičmi dvoch detí: Elis (8) a Bendžamina (1,5). Zatiaľ čo chlapček je zdravý, dievčatko postihla najťažšia forma detskej mozgovej obrny. V snahe maximálne uľahčiť dcére život a zabezpečiť komfort, ktorý potrebuje, vymysleli manželia projekt, ktorým chceli získať financie na jej liečenie a rehabilitácie. Stalo sa však niečo, čo mladý pár šokovalo.

Hájske Andrea a Štefan Meszárošovci majú momentálne hlavu v smútku.. Na zábere s deťmi Elis (8) a Bendžaminom. Foto: Archív rodiny

Ohlásila sa im finančná kontrola. Rodina sa obáva toho, čo prinesú najbližšie dni. „Budeme musieť z činnosti, ktorú sme vyvíjali tradične tri mesiace pred Vianocami, dodatočne priznať príjem z predaja ozdôbok za posledné štyri roky, zaplatiť z neho daň, doplatiť sociálne a zdravotné poistenie a tiež pokutu,“ povedal pre Bratislavský Štandard sklamaný otec Štefan (31).

Poznamenal, že oni nepýtali od ľudí, aby im posielali peniaze „len tak“, ale v rámci obchodného vzťahu vyrábali pre klientov ozdoby na stromček podľa ich požiadaviek.

„Bohužiaľ, peniažky, ktoré sme mali pripravené na tento rok na rehabilitácie Elis, budeme musieť použiť na zaplatenie spomenutých poplatkov. Predpokladáme, že táto čiastka bude vysoká a prevýši sumu, ktorú sme na tento účel odložili. Tlačia sa mi slzy do očí a cítim obrovskú beznádej a neistotu,“ smutne konštatuje Andrea (29), ktorá sa v rámci materskej dovolenky popri starostlivosti o syna musí celodenne venovať aj dcére.

Otec, ktorý je podnikateľom [vyrába rôzne druhy dekorácií zo stabilizovaného machu – pozn. red.], zabezpečuje rodinu finančne.

„Šanca, že sa Elka úplne vylieči, neexistuje, preto robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme predišli deformite rúk, skolióze chrbtice a následným komplikáciám, ktoré sa môžu k tomu pridružiť. Rehabilitácie a liečenia stoja nemálo peňazí a zdravotná poisťovňa z toho prepláca minimum, preto sme pred niekoľkými rokmi vymysleli projekt, aby sme získali prostriedky na účel, ktorý som spomenul,“ rozpráva pán Meszároš.

Dodáva, že radšej by mali zdravú dcérku, ktorá by im vo veku osem rokov mohla byť „veľkou“ pomocnicou, a nie, že on spolu s manželkou sa budú o ňu starať doživotne. Vek dožitia takto postihnutých osôb je rôzny, od útleho veku až po stredný.

„Boli sme veľmi mladí, keď sme sa stali rodičmi, a preto, aby sa nám narodilo zdravé dieťa, sme urobili maximum. Dokonca, keďže švagriná porodila syna s Downovým syndrómom, absolvovali sme rôzne vyšetrenia, aby sme si boli istí, že je všetko v poriadku. Napriek uisteniam to napokon dopadlo inak,“ uvádza Štefan.

Meszárošovci sú presvedčení, že nie je fér trestať rodičov za to, že našli spôsob, ako zaobstarať peniaze pre choré dieťa tam, kde štát nevie alebo (nechce) pomôcť.

Hovorkyňa Finančnej správy SR Drahomíra Adamčíková pre Bratislavský Štandard vysvetlila, že daňovník je registrovaný na DÚ ako fyzická osoba a v predmete podnikania má aj výrobu jednoduchých výrobkov z dreva.

Predaj „ozdôbok“ prostredníctvom e-shopu (webová stránka/Facebook) je vykonávaním jeho podnikateľskej činnosti, a aj keď uvádza, že príjem z predaja mal len niektoré mesiace v roku, a ten mal slúžiť na rehabilitáciu jeho postihnutej dcéry, je zdaniteľným príjmom, ktorý je potrebné priznať k dani z príjmov fyzických osôb.

„Na účely ochrany a podpory zdravia je možné použiť takzvané 2 percentá, čiastka je poskytovaná prijímateľom v súlade so zákonom o dani z príjmov a nie je predmetom zdanenia,“ uviedla hovorkyňa.

Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia na sociálnych sieťach robia kadejaký biznis, často to má od korektného a čestného jednania veľmi ďaleko, svedčia o tom skupiny, kde podvedené osoby píšu o svojich zlých skúsenostiach.

Toto však nie je prípad manželov z obce Hájske, tí neostali nikomu dlžní ani cent. Svoje záväzky voči klientom splnili do poslednej bodky. Projekt však pre kontrolu a neočakávané výdavky končí. „Elka, bohužiaľ, na dlhý čas docvičila, a my musíme zrušiť všetky naplánované rehabilitačné pobyty,“ uzavreli rozprávanie nešťastní rodičia.

Zdroj foto: FB Nádej v jednej ozdôbke


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac