Polícia zachytila informácie o útoku na Dúhový Pride. Šutaj Eštok sľubuje účastníkom ochranu

Polícia zachytila informácie o možnom útoku na podujatie Dúhový Pride, ktorého 14. ročník sa má uskutočniť v Bratislave 20. júla na Námestí slobody. Na tlačovom brífingu to v stredu uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Podujatie Dúhový Pride v Bratislave Na snímke úèastníci podujatia Dúhový Pride v sobotu 22. júla 2023 na Námestí slobody v Bratislave. Foto ZacharTASR

Štátne orgány sú pripravené zabezpečiť bezpečnosť podujatia tak, aby sa účastníci cítili bezpečne. „V tomto budeme konať,“ zdôraznil minister.

„Budeme prípadne schopní reagovať aj na ďalšie hrozby týkajúce sa nejakých možných potenciálnych útokov na väčšie oficiálne konané zhromaždenia,“ povedal Šutaj Eštok.

Štandard oslovil ministerstvo vnútra so žiadosťou o poskytnutie podrobností o fáze prípravy útoku, počte páchateľov, povahe ohrozenia či motivácii útočníka/útočníkov.

„Ide o informácie, ktoré majú operatívny charakter, preto nie je možné konkretizovať ich. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chcel oznámením tejto skutočnosti zdôrazniť, že príslušné zložky štátu dohliadajú na bezpečnosť každého občana, obyvateľa a návštevníka našej krajiny,“ odvetil rezort.

Informácia prichádza v kontexte veľkej spoločenskej polarizácie, ktorá vyvrcholila atentátom na premiéra Roberta Fica v polovici mája v Handlovej.

Štandard so žiadosťou o poskytnutie bližších podrobností o potencionálnom útoku oslovil aj policajné prezídium. Článok budeme aktualizovať.

Matovičovcov museli v osade chrániť strážcovia zákona

Šutaj Eštok zároveň povedal, že polícia musela zabezpečiť ochranu predstaviteľov hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) v rámci volebnej kampane v rómskych osadách. „Kde dochádzalo k viacerým konfliktom, pretože predstavitelia tohto hnutia tam neboli vítaní,“ doplnil.

Zaujímavosťou je, že ešte pred niekoľkými mesiacmi sa hnutie Igora Matoviča v súvislosti s uplynulými parlamentnými voľbami tešilo medzi Rómami extrémnej popularite, aspoň podľa počtu odovzdaných hlasov.

Nálada sa neskôr zmenila, čo potvrdila aj séria trestných oznámení medzi Úniou Rómov na Slovensku a poslancami Pollákovcami z hnutia Slovensko. Obidve strany sa sporia o výklad 500-eurovej odmeny za účasť v parlamentných voľbách, ktorá podľa kritikov Rómov motivovala neúmerne voliť v prospech matovičovcov.

Ako chápať odmenu 500 eur

Pripomeňme, že v kampani pred parlamentnými voľbami prišiel Igor Matovič so sľubom vyplatiť 500 eur ako odmenu každému, kto sa zúčastní volieb bez ohľadu na to, ktorej strane odovzdá svoj hlas.

Kľúčové bolo, že išlo o jednu z podmienok vstupu Matovičovho hnutia do budúcej vlády. Napokon skončilo hnutie v opozícii a stratilo aj možnosť, ako naplniť svoj sľub.

Únia Rómov vlani argumentovala, že ľudia sľubom o odmene uverili, požičali si peniaze od úžerníkov a dostali sa tak do veľkých osobných problémov.

Poslanec parlamentu Pollák ml. tvrdil, že v kampani nehovorili o odmene 500 eur. Podľa neho mali kandidáti pri sebe iba roll-up plagát, kde pravdepodobne spomenuli túto odmenu. Ľudia sa však „málokedy opýtali, ako je to s tými 500 eurami. Mali sme iba roll-up“, povedal Pollák ml.

(sita/tasr/tod)