Fest Anča 2024. Prinesie najlepšie kúsky svetového animovaného filmu

BRATISLAVA – Festival Anča je jediný festival na Slovensku, ktorého výhercovia sú okamžite o krok bližšie k Oscarom. 17. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať od 25. júna do 30. júna 2024 v Žiline. Tento rok je zameraný na tému nočná mora a ponúkne tú najlepšiu animáciu z celého sveta. Divákov všetkých vekových kategórií zabaví nielen premietaniami, ale aj skvelými koncertmi, výstavami a prednáškami.

Na festivale Fest Anča bude premietaný aj kultový film T. Burtona, Mŕtva nevesta Na festivale Fest Anča bude premietaný aj kultový film T. Burtona, Mŕtva nevesta. Foto: T. Burton film

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film.

Prehliadka filmov je určená primárne pre dospelého diváka. Koná sa v Novej synagóge v Žiline, v kultúrnom centre Stanica Žilina – Záriečie, v Mestskom divadle Žilina, v Rosenfeldovom paláci a žilinskom Artfóre. Téma festivalu bude ako každý rok prítomná v celom filmovom, ako aj nefilmovom programe.

Je prítomná aj v kurátormi pripravených pásmach filmov s názvami ako: Z čoho sú utkané sladké sny, Za každým mrakom je kúsok slnka či Kulty, rituály a veselé škrečky.

Tam všade sa bude na nočnú moru nazerať z pohľadu snívania i moci. Ale aj spoločenských predsudkov, tragikomédie, kultov či vnútorných démonov. Uvidíte tak temer hororové snímky vzbudzujúce strach a nepokoj, ale určite aj oslobodzujúci smiech.  

Hlavným hosťom 17. ročníka Fest Anče je nezávislý režisér a priekopník škaredej estetiky Nikita Diakur. Tento slávny nemecký animátor vyhral a bol nominovaný na niekoľko cien prestížnych festivalov ako Clermont-Ferrand, Annecy či Toronto International Film Festival.

Umelec vo svojej tvorbe spája náhodnosť s počítačovou simuláciou a nanovo definuje 2D animáciu. Na Fest Anči uvedie svoje majstrovské dielo. Ním nadviaže na pásmo krátkych animovaných filmov s názvom Uvítanie chaosu. Ponúkne v ňom svojskú víziu sveta, v ktorom je chaos a spontánnosť zdrojom všetkej energie.

„Diváci sa pomocou animovaného filmu môžu pozrieť na opomínané či periférne miesta, ktoré „strašia“ našu spoločnosť, aby sme lepšie spoznali seba aj svet okolo nás. Pretože podivnosť či nedokonalosť sú nielen niečím krásnym, ale môžu pre nás predstavovať cestu k tak veľmi potrebnej zmene,“ hovorí o festivale jeho programový riaditeľ a kurátor fokusu Jakub Spevák.

A pokračuje: „Filmy, ktoré uvidíte, rozprávajú o rovnováhe medzi dobrom a zlom, o rôznych formách útlaku, manipulácie, ale aj o viere, samote či démonoch v spoločnosti i priamo v nás. Nahliadneme do kultov, predstaví sa nám plejáda príšer, no dozvieme sa aj, z čoho sú utkané naše sny.

Výber prináša rôzne uhly pohľadov na témy nebezpečenstva, útočiska, sna, reality či lásky a nenávisti. Bloky filmov sú doplnené o diskusie s rôznymi osobnosťami, ktoré majú čo povedať k tohtoročnej téme. Budeme sa zhovárať napríklad s psychológom Michalom Hrozáňom, aktivistkou Natáliou Heriban alebo herečkou Lýdiou Ondrušovou, doplnil programový riaditeľ J. Spevák.

Aj výber celovečerných filmov sa rovnako nesie so symbolmi nočných môr. Diváci budú mať možnosť navštíviť mystický svet aristokratických bielych myší v surrealistickej, ručne robenej stop-motion rozprávke pre dospelých Krvavý čas a červená priadza. Tú americká režisérka Christiane Cegavske pripravovala trinásť rokov (soundtrack k filmu naživo zahrá slovenský zvukový performer Bolka).

Na festivale si budete môcť pozrieť aj kultovú japonskú animáciu Perfect Blue. Psychologický triler hovorí o Mime, bývalej popovej hviezde, ktorá prechádza na hereckú dráhu a čelí ťažkým výzvam. Za filmom stojí režisér Satoshi Kon, ktorý má na konte aj slávne filmy ako Paprika, Miléniová herečka či Tokijskí kmotrovia.

 Očakávaným celovečerným filmom na Fest Anči je Chlapec a volavka z produkcie slávneho japonského štúdia Ghibli. Ten tento rok získal Cenu Akadémie v kategórii najlepší animovaný celovečerný film.

Majster animácie Hajao Mijazaki sa vydal až za hranice fantázie a snov, odkiaľ prináša najočakávanejší animovaný film posledných rokov.

Trojicu kultových filmov uzatvára kultová Mŕtva nevesta režiséra Tima Burtona, o ktorej ani netreba hovoriť. Milujú a poznajú ju všetci!

A kto vlastne rozhodne o víťazných filmoch?  Do 17. ročníka festivalu animácie Fest Anča bolo prihlásených takmer 1 340 filmov. Z nich výberová komisia vybrala 206. Medzinárodný festival animácie Fest Anča má prestížny status Academy Award Qualifying Festival.

Preto filmy, ktoré dostanú ocenenie Anča Award v kategóriách Najlepší krátky animovaný film a Najlepší slovenský krátky animovaný film môžu súťažiť v kategórii krátkych filmov na 97. ročníku Academy Awards.  

„Na festivale budú filmy hodnotiť významné porotkyne a porotcovia z celého sveta, čo nás veľmi teší,“ povedala na TK riaditeľka festivalu Ivana Sujová. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom filme bude rozhodovať nezávislý tvorca animovaných filmov Gabriel Gabriel Garble.

Spoločnosť mu bude robiť Sébastien Sperer, ktorý pracuje pre Medzinárodný festival animovaného filmu Annecy ako filmový programátor, porotca, dramaturg aj moderátor. Trojicu porotcov doplní Waltraud Grausgruber, riaditeľka a spoluzakladateľka festivalu Tricky Women/Tricky Realities Festival vo Viedni.

Fest Anču netvoria len filmy! Súčasťou 17. ročníka festivalu budú aj koncerty, DJ sety a masterclassy, ktoré si užijete v priestoroch obľúbenej Stanice Žilina – Záriečie a krásnej Novej synagógy.  

Môžete sa tešiť na perkusívne sety mwo, energické vystúpenie parížskeho producenta DJ Lycox, hudbu Loliny a na festivale taktiež vystúpia: duo Zaffer 9, Tucano Urbano, DJ VLZQUES, Seafur, Krishpin, Evil Medvěd či Pinkbus: Venice Intervention.

V rámci sprievodného programu na vás čakajú aj masterclassy a prednášky. Kameramanka Denisa Buranová a jej tím porozprávajú o práci na dnes už slávnom bábkovom filme pre deti Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, za ktorý dostala Denisa ocenenie Slnko v sieti.

Podnetná bude aj výstava Nevedomie slovenskej animátorky, maliarky a ilustrátorky Martiny Malovaníkovej o drastických impulzoch dnešnej doby, ale aj výstava Unless Useless od Toasted Bread.

V piatok 28. júna budú v priestoroch Rosenfeldovho paláca producenti, školy a tvorcovia z oblasti animácie prezentovať svoju tvorbu. Taktiež podiskutujú o aktuálnych témach v priemysle animovaného filmu. 

Neoddeliteľnou súčasťou Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča je aj Študentské fórum, ktoré sa uskutoční po tretí raz.

V priestoroch Novej synagógy od 25. do 27. júna 2024 budú mať študenti a pedagógovia z desiatich európskych škôl prostredníctvom dynamických diskusií a prezentácií možnosť podeliť sa o skúsenosti, vymeniť si nápady a pomôcť formovať budúcnosť vzdelávania v oblasti animácie.  

Rodiny s deťmi sa môžu aj tento rok tešiť na program, ktorý je iba pre nich. Na deti čakajú podnetné filmové príbehy, čítačka, divadelné predstavenie aj tvorivé dielne v inšpiratívnom prostredí.  V medzinárodnej súťaži krátkych animovaných filmov pre deti bude uvedených deväť výnimočných titulov, ktoré ich tvorcovia vytvorili v priebehu posledných dvoch rokov.

Pre deti sú prichystané aj dve sekcie nesúťažných filmov, ktoré ich chcú zaujať rovnako ako tie súťažné. V prvom bloku môžu uvidieť povedzme snímku Bobo zo štúdia Ové Pictures o dôležitosti zázrakov v našich životoch. V druhej sekcii filmov ich zase v napätí udrží po celý čas filmová hádanka – Čo je v tej škatuli?