V pondelok sa uskutoční historicky prvý štrajk v RTVS. Kritici zamieria k rezortu kultúry

Nespokojní zamestnanci RTVS pripravujú na budúci pondelok štrajkový pochod Bratislavou. Avizovali to na sociálnej sieti. Akcie by sa mohlo zúčastniť asi 150 zamestnancov telerozhlasu.

štrajk Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Zachar/TASR

Protestné zhromaždenie v hlavnom meste má smerovať od budovy Slovenského rozhlasu k budove Ministerstva kultúry SR, ktoré sídli na Námestí SNP.

Podľa informácií Denníka N chce nespokojnosť týmto spôsobom vyjadriť viac než 150 zamestnancov inštitúcie.

Pracovníci nášho verejnoprávneho média by mali prerušiť prácu na tri hodiny, no oznámili, že do vysielania vstupovať nebudú.

Na zhromaždení podľa zverejnených informácií vystúpia tiež osobnosti, ktoré „za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti“. To, o ktoré by malo ísť, nevedno.

Veci vraj môžu nabrať raketový spád

„Zostáva nám už len niekoľko dní na to, aby sme využili všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS. Už o pár dní bude Národná rada Slovenskej republiky v druhom čítaní rokovať o zákone o STVR. Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád,“ píše sa v oznámení.

Podľa organizátorov akcie existujú dôvodné obavy, že v štruktúrach RTVS sa po zmenách objavia ľudia, ktorí majú zabezpečiť, aby sa vysielanie nedotklo záujmov vládnucich politikov, a tiež dôvodné obavy, že politici budú rozhodovať o personálnych otázkach v STVR. 

„Cieľom štrajku je stiahnutie sporného návrhu zákona o STVR. Tento návrh zákona a výroky, ktoré ho sprevádzajú, porušujú naše ústavné právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky,“ možno sa ďalej dočítať.

V Markíze ustúpili

Podľa Iniciatívy za verejnoprávnosť a nezávislosť, ktorá podujatie usporadúva, sa zúčastniť takzvaného „verejnoprávneho pochodu“ môžu aj tí z radových podporovateľov, ktorí budúci pondelok nemajú pracovné povinnosti.

Oznámenie o historicky vôbec prvom štrajku v RTVS prichádza v zhruba rovnakom čase, v ktorom zamestnanci súkromnej TV Markíza ohlásili, že štrajkovať nebudú. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.